Sekizinci Tavsiye: Tesbih Namazı

 Sekizinci Tavsiye: Tesbih Namazı

Tabiinden İkrime, İbni Abbas Radiyallahü Anh'dan şu hadisi rivayet eder:

Rasulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:

“- Ey Abdulmuttalib oğlu Abbas, Ey amcacığım Abbas, sana bir şey vereyim mi? Sana bir şey bağışlayayım mı? Sana bir şey hediye edeyim mi? Sana on tane günahlardan bağışlatıcı haslet bildireyim mi? bunu yaptığında Allah’ü Teâlâ senin, önceki ve sonraki, eski ve yeni olan, gerek bilerek gerekse hata olarak yaptığın, gerek küçük gerek büyük gizli ve açık on tane özelliği bağışlar; dört rekât namaz kılarsın, her rekâtında Fatiha Sûresini okursun, İlk rekâtın kıraatını bitirdikten sonra ayakta iken”:

“Sübhanallâhi velHamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vellahü ekber” diye on beş defa söylersin; sonra rükûya varırsın; rükûda iken yine bu duayı on defa söylersin, sonra başını rükûdan kaldırır on defa daha söylersin, sonra secdeye varırsın ve secdede iken de on defa söylersin; sonra başını secdeden kaldırır yine on defa söylersin, sonra secde eder yine on defa söylersin, sonra başını kaldırırsın yine on defa söylersin! Tüm bunlar bir rekâtta yetmiş beş tanedir. Bunları dört rekâtta da yaparsın! Eğer bunu her günde bir defa kılmaya gücün yeterse yap! Eğer gücün yetmezse her Cuma’da bir defa yap! Eğer yapamazsan, her ayda bir defa yap! Eğer yapamaz isen her senede bir defa yap! Eğer yapamaz isen ömründe bir defa yap!” (Ebu Davud, İbni Mace, İbni Huzeyme)

Tesbih namazı diye isimlendirilen bu namazın görüldüğü gibi fazileti büyüktür.

Ey Müslüman kardeşim! Gücün yettiğince buna önem ver! Allah’ü Teâlâ bizi ve seni hayırda muvaffak kılsın! Bazı alimler tesbih namazı hadisinin rivayet tariklerini zayıf görmüştür! İbni Abbas hadisi hasen hadis şartlarına yakındır! Ancak rivayet zincirindeki tek ravinin çokluğundan ve diğer namazlara şekil itibariyle ayrıcalık arz etmesi nedeniyle şaz'dır. Ebu Mensur ed Deylemi Müsnedü'l Firdefs'te:

“Tesbih namazı isnat yönüyle en sıhatli ve en meşhur namazdır.” demiştir.

Beyhaki ise: “Abdullah b. Mübarek bu namazı kılardı. Salih insanlar bunu birbirlerine aktarırlardı.” Demiştir.

Abdullah b. Mübarek'ten önce yaşamış olan Abdülaziz b. Ebi Davud:

“Kim Cennet’i istiyorsa tesbih namazına devam etsin!” demiştir.

Şafilerden Ebu Hamid, El Cüveyni, El Gazali ve diğerleri bu namazın müstehab olduğunu belirtirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis