Dördüncü Tavsiye: Zorda Kalana Yardım Etmek

 Dördüncü Tavsiye: Zorda Kalana Yardım Etmek

Abdullah b. Ömer Radiyallahü Anh tarafından Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem’in şöyle buyurduğu rivayet edilmişti:

“- Müslüman Müslümanın kardeşidir Ona zulmetmez, onu (başkasına da bırakıp) teslim etmez. Kim karedeşinin bir hacetinde bulunursa Allah'ta onun hacetinde bulunur. Kim bir Müslümanı üzüntüsünden rahatlatırsa Allah'ta onu kıyamet günü üzüntülerinden rahatlatır. Kim Müslümanı örterse Allah'ta onu kıyamet günü örter”. (Buhari, Müslim)

Bu hususta Ebu Hureyre Radiyallahü Anh tarafından da Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem’den şu hadis rivayet edilmiştir:

“- Kim bir mü'mine dünya üzüntülerinden bir üzüntüden dolayı nefes aldırırsa, Allah'ta ona kıyamet günü üzüntülerinden bir üzüntüden dolayı nefes aldırır. Kim sıkıntıda olana kolaylık sağlarsa Allah'ta ona dünya ve ahirette kolaylık sağlar. Kim bir Müslümanı örterse Allah'ta onu dünya ve ahirette örter. Kul kardeşinin yardımında olduğu müddetçe; Allah'ta o kulun yardımında olur. Kim ilim talep edeceği bir yolâ girerse; Allah'ta ona bununlâ Cennet’i kolaylaştırır. Hiçbir topluluk yoktur ki, Allah’ü Teâlâ’nın evlerinden bir evde Allah’ü Teâlâ’nın kitabını okumak ve aralarında inceleyip araştırmak üzere toplansın da üzerlerine sekine inmesin, rahmet onları kaplamasın, melekler onları kuşatmasın, Allah’ü Teâlâ onları yanında bulunanlara anlatmasın. Kimi ameli geride kor ise onu soyu (öne geçirmek için) süratlendiremez.” (Müslim)

 

02-Beşinci Tavsiye: Allah İçin Secde Etmenin Fazileti

Ma'dân b. Ebi Talha Radiyallahü Anh anlatır: Rasulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem’in Mevlası Sevban ile karşılaştım ve ona şöyle dedim:

“- Bana işlediğimde Allah’ü Teâlâ’nın beni Cennet’e koyacağı bir amel söyle!” veya diğer bir rivayete göre; (Allah’ü Teâlâ’ya en sevimli olan ameli) Bunun üzerine bir müddet sustu, sonra ben tekrar sordum: Yine sustu, sonra üçüncü defa sordum şöyle buyurdu”:

“- Ben bu konu hakkında Rasulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem’e sordum.”

O da bana:

“- Çok secde etmeye bak! Çünki Allah’ü Teâlâ için yaptığın her secde ile Allah’ü Teâlâ seni bir derece yükseltir, senden bir hatayı da siler!” (Müslim, Tirmizi, Nesei, İbni Mace)

Ubâde b. esSâmit Radiyallahü Anh'ın Rasulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem’in şöyle derken işittiği rivayet edilmiştir:

“- Allah’ü Teâlâ için secde yapan hiçbir kul yoktur ki, Allah’ü Teâlâ ona bu secde ile bir hasene (sevap) yazıp ondan da bir seyyieyi (günahı) silmesin ve onu secde ile bir derece yükseltmesin. Bu sebeple secdeyi çok yapınız.” (İbni Mace)

Yine bu hususta Huzeyfe Radiyallahü Anh'ın Efendimiz'in şöyle buyurduği rivayet edilir.

“- Allah'ın, kendisini yüzünü yere koymuş secde eder halde iken kulunu gördüğü halden Allah’ü Teâlâ’ya daha sevimli gelebilecek kulun hiçbir hali yoktur.” (Taberani el Evsat)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)