Kayıtlar

Nisan 15, 2022 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Başımıza Bir Musibet Gelince

Başımıza Bir Musibet Gelince “Nereden geldi?” diye sorduğumuz gibi “Biz ne kusur işledik?” diye de kendimize sormalı ve özeleştiri yapmalıyız… Alınacak dersleri almalı, aynı hatalara tekrar düşmemeliyiz. Allah’ü Teâlâ korusun; musibetler bitmez, katlanır gider… وَمَٓا اَصَابَكُمْ مِنْ مُص۪يبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ اَيْد۪يكُمْ وَيَعْفُوا عَنْ كَث۪يرٍۜ Başınıza gelen her musîbet, kendi ellerinizin kazandığı günahlar, ihmal ve kusurlar yüzündendir. Bununla beraber Allah, o günah ve kusurların pek çoğunu da affediyor. (Şûrâ Sûresi, 30) Rabbimiz görünür görünmez kaza, belâ ve musibetlerden hepimizi korusun!

Üzüntüsüz Geçen Vakitler, Bulunmaz Ganimettir…

  "Ey oğlum! Bu zamanınız fırsattır. Fırsat da, büyük nimettir. Sıhhat ile ve üzüntüsüz geçen vakitler, bulunmaz ganimettir. Her saati Allah’ü Teâlâ’yı zikretmek ile [anmakla] geçirmelidir. Resûlullahın “Sallallahu Teâlâ Aleyhi Ve Sellem” sünnet-i seniyyesine uygun olan her iş, hattâ alışveriş bile zikir olur. O hâlde, her hareketin, her duruşun, Resûlullaha uygun olması lazımdır. Böylece, hepsi zikir olur. (Zikir) demek, gafleti tard etmektir, atmak ve kovmaktır. Yani, Allahü teâlâyı hatırlamaktır. İnsan her hareketinde, her işinde, Allahü teâlânın emrini ve yasağını gözetince, emir ve yasakların sahibini unutmaktan kurtulur ve dâim zikretmiş olur." İmam-ı Rabbânî hazretleri “Rahmetullahi Teâlâ Aleyh

Hiç Ölmeyecekmiş Gibi Dünyaya Sarılırlar…

Şakik-i Belhi hazretleri buyuruyor ki: “İnsanlar üç şey söylerler. Fiilleriyle ona muhalefet ederler.  1- Biz kuluz derler, fakat şef gibi yaşarlar.  2- Allah bizim rızkımıza kefildir derler. Fakat kalblerini rızık kazanmakla meşgul ederler.  3- Elbet biz de öleceğiz derler. Fakat hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya sarılırlar.”

Gaflet Uykusuna Dalmamalı…

Seyyid Abdülhakim Arvasi Kuddise Sirrûh hazretleri buyuruyor ki:   ·      Fırsat ganimettir. ·      Ömrün tamamını faydasız işlerle telef etmemeli, Hak teâlânın rızasına uygun şeylere harcamalı! ·      Beş vakit namazı, tadil-i erkan ile ve cemaat ile kılmalı, ·      Teheccüd namazını elden kaçırmamalı, ·      Seher vakitlerini istiğfarsız geçirmemeli, ·      Gaflet uykusuna dalmamalı, ·      Ölümü düşünmeli, ·      Ahiret hallerini gözetmeli, ·      Fani dünyanın haram olan işlerinden yüz çevirip, baki olan ahiret işlerine dönmeli. ·      Dünya işleri ile zaruret miktarı uğraşmalı, ·      Diğer vakitlerde, ahireti imar etmekle meşgul olmalıdır, ·      Sözün kısası, allah’tan gayrı şeylerin sevgisinden korunmalı, · ...

Gece Gündüz İlim Öğrenmeye Çalış!

Abdül Kuddüs Kuddise Sirrûh hazretleri de buyuruyor ki:  ·      Vaktin kıymetini bil! ·      Gece gündüz ilim öğrenmeye çalış! ·      Her zaman abdestli bulun! ·      Beş vakit namazı, sünnetleri ile ve tadil-i erkan ile, huzur ve huşu ile kılmaya çalış! ·      Bunları yapınca, dünyada ve ahirette, sayısız nimetlere kavuşursun. ·      İlim öğrenmek, ibadet içindir. ·      Kıyamette, işten sorulacak, çok ilim öğrendin mi diye sorulmayacaktır. ·      İş ve ibadet de, ihlas elde etmek içindir. ·      İhlas da, hakiki mabud ve kayıtsız, şartsız var olan sevgiliyi (Allahü Teâlâ’yı) sevmek içindir.

Günah İşleyeceğin Zaman

İbrahim-i Edhem Kuddise Sirrûh hazretleri buyuruyor ki:  1- Günah işleyeceksen, Allah’ü Teâlâ’nın verdiği rızkı yeme! Rızkını yiyip de, Ona isyan edilir mi?  2- Günah işleyeceğin zaman, mülkünden çık! Onun mülkünde Ona isyan edilir mi?  3- Günah işlerken Onun görmediği bir yerde işle! Onun mülkünde, rızkını yiyip, gördüğü yerde günah işlenir mi?  4- Can alıcı melek, ruhunu almaya gelince, bir müddet izin isteyebilir veya o meleği kovabilir misin? O zaman hemen tevbe et! Çünkü o melek ani gelir.  5- Mezarda, melekler, sual sorunca, (Beni imtihan etmeyin!) diyerek onları kovabilir misin? Öyle ise, şimdiden onlara cevap hazırla!  6- Kıyamette (Günahkârlar Cehenneme…) dendiği zaman: “Ben gitmem!” diyebilir misin? 

Zamanınız Fırsattır…

  Zamanınız Fırsattır… •      Bu zamanınız fırsattır. Fırsat da, büyük nimettir. •      Sıhhat ile ve üzüntüsüz geçen vakitler, bulunmaz ganimettir. •      Her saati Allah’ü Teâlâ’yı zikretmek ile geçirmelidir. •      Rasulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem’in bildirdiğine uygun olan her iş, hatta alış-veriş bile zikir olur. •      O halde, her hareketin, her duruşun, Rasulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem’in bildirdiğine uygun olması gerekir. Böylece, hepsi zikir olur. •      Zikir demek, gafletten uzaklaşmak, yani, Allahü Teâlâ’yı hatırlamaktır. •      İnsan her hareketinde, her işinde, Allahü teâlanın emrini ve yasağını gözetince, emir ve yasakların sahibini unutmaktan kurtulur ve daima zikretmiş olur.