Kayıtlar

Ocak 25, 2022 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Utanılmaya En Çok Lâyık Olan Allah’ü Teâlâ’dır

  Allah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz Allah ve melekleri, Peygamberine sâlat ederler. Ey İman edenler! Siz de ona sâlat edin; tam bir teslimiyetle selam verin." “Ahzab; 56”   Ebu Hureyre Radiyallahu Anh'dan rivayetle Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellem   şöyle buyurmuştur: "- Haya imandandır iman da cennettedir. Çirkin ve kötü sözler bâtıldandır. Bâtıl da cehennemdedir." (Tirmizi)   Behz bin Hakim'in babasına dayanarak naklettiğine göre, dedesi bir gün Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem'e: "- Ya Rasulallah! Avret yerlerimizi kimlerden saklayacağız, kimlerden saklamayacağız?" diye sordu. Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem: "- Avret yerlerini, eşinle cariyenden başka herkesten sakla!" buyurdu. Adam da: "- Ya Rasulallah! Ya hiç kimsenin olmadığı bir yerde olursak?" dedi. Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellem ona şöyle cevap verdi: "- Allah’ü Teâlâ, k

Hadis-i Şeriflerde Ahmaklık Hakkında Buyuruluyor ki:

·      “Kâfirlere “Müslümanların inandığı gibi siz de inanın” denilince, “Biz o sefihler, o ahmaklar gibi iman eder miyiz hiç?” derler; halbuki asıl ahmak kendileridir.” (Bekara 13) ·      “Akıllı, nefsine uymaz, ibadetlerini yapar, ahmak olan da nefsine uyar, günah işler, sonra da Allah affeder diye ümit eder.” (Tirmizi) ·      “Akıllı, Allah’a ve Peygamberine inanıp ibadetini yapan kimsedir.” (İbni Muhber) ·      “Günah işleyenin bir aklı gider, bir daha geri dönmez.” (İ. Gazali) ·      “Ahmak, ahmaklığından fâsıkın günahından daha büyük sıkıntıya düşer.” (Hakim) ·      “Ahmak olanla ilgini kes.” (Beyheki) ·      “Akşam üstü uyumak ahmaklıktır.” (İ. Maverdi) ·      “Sofradan düşen kırıntıyı yiyen fakirlik görmez, çocukları da ahmak olmaz.” (İ. Neccâr) ·      “Mümin sert değildir. Yumuşaklığından dolayı ahmak zannedilir.” (Deylemi) ·      “Ahmaklığın en kötüsü, Müslümanlığı bırakıp, başka dine meyletmektir.” (Deylemi)

İslâm Âlimleri Ahmaklık Hakkında Buyuruyor ki

·      Ahmakla arkadaşlıktan sakın. Çünkü, sana iyilik edeyim derken, zararı dokunur. (Hazret-i Ömer) ·      Dişi ile tırnak uçlarını ısırmak ahmaklık alametidir. (Hazret-i Ali) ·      Ahmaklar arasında bulunan horlanır, âlimler arasında bulunan hürmet görür. (İmam-ı Cafer-i Sadık) ·      Dünyayı ele geçirmek için Ahireti [dinini] vermek ahmaklıktır. Yaratıkların en ahmağı nefstir. Çünkü her isteği kendi aleyhinedir. (İmam-ı Rabbani) ·      Kaza borcu varken, nafile kılmak ahmaklıktır. (Hazret-i Ebu Bekir, Seyyid Abdülkadir-i Geylani) ·      Ahmaklığın alameti, kendi aybını bırakıp, başkasının aybıyla uğraşmaktır. (Sırri-yi Sekati) ·      Ve ma cevab-ül ahmak-ı illes sükut=Ahmağa verilecek en güzel cevap ancak sükuttur. (İbni Hibbân) ·      Nefsin arzuları peşinde koşan ahmaktır. (Muhammed Masum Faruki) ·      Hatasında ısrar eden ahmaktır. (Seyyid Abdülhakim Arvasi)   ·      Nefs, yarat ı klar ı n içinde en ahmak olanıdır. Hep kendi zararını ister. Onun yakasını bır

Peygamberimizin İblîs’e Suâlleri

Malûm olduğu üzere “Şeytân”: “Kovulmuş, uzaklaştırılmış”, “Allahü teâlânın ‘Âdem’e secde ediniz’ emrine, kibir ve gurûru sebebiyle isyân edip, karşı geldiği için, O’nun rahmetinden uzaklaştırılan varlık, İblîs” manâlarında kullanılmaktadır. Allahü teâlâ, Kur’ân-ı kerîmde (meâlen) buyurdu ki: “Şeytân, insana çok şeyi söz verir ve birçok şeyi hâtırlatır. Şeytânın söz verdiği şeylerin hepsi yalandır.” (Nisâ, 121) “İblîs” ise: “Şeytânın isimlerinden biri veya şeytânların reîsi” anlamındadır. Allahü teâlâ yine Kur’ân-ı Kerîm’de (meâlen) buyurdu ki: “Onu hâtırla ki meleklere, ‘Âdem’e secde edin’ demiştik de, İblîs’ten başka bütün melekler hemen secde etmişlerdi. Ancak İblîs yüz çevirip, kibirlendi ve kâfirlerden oldu.” (Bakara, 34) [İblîs, melek değil, cin tâifesindendir.] “Allahü teâlâ, İblîs’e; ‘Ben sana secde ile emretmiş iken, seni secde etmekten alıkoyan neydi?’ buyurdu. İblîs şöyle dedi: ‘Ben Âdem’den hayırlıyım; çünkü beni ateşten, onu ise çamurdan yarattın.’ ” (A’râf, 12)

Hikmet Ehli Zatlar Ahmaklık Hakkında Buyuruyor ki:

·      Müslümanlığı bırakmak, yani dinsiz olmak ahmaklığın en kötüsüdür. ·      Aklı olan karı koca, birbirini üzmez. Hayat arkadaşını üzmek, incitmek, ahmaklık alametidir. ·      Akıllı ile istişare galibiyet, ahmakla istişare mağlubiyettir. ·      Ahmağın kalbi ağzında, akıllının dili kalbindedir. Yani ahmak sır saklayamaz, akıllı sırrı ifşa etmez. ·      Ahmağın üç alameti vardır: Farzlarda tembellik, abesle iştigal ve yaratıklara eziyet etmek. ·      Günah işlemeye devam eden kimse unutkan olur, ahmaklaşır, aklı da azalır. ·      Aklımız sınırlıdır. Aklın eremediği şeyleri akıl ile anlamaya kalkışmak ahmaklık olur. ·      Ahmağa nasihat kâr etmez. ·      Bir arpa tanesini, bir karıncayı yaratmaktan aciz olanın, kâinatın tesadüfen meydana geldiğini, bir yaratıcının bulunmadığını sanmasından daha büyük ahmaklık olur mu?

İnsanların Seni Ne Kadar Çabuk Unutacaklarını Bilseydin!!!

Resim
  أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ , بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ كُلُّ نَفْسٍ ذَٓائِقَةُ الْمَوْتِۜ وَنَبْلُوكُمْ بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ فِتْنَةًۜ وَاِلَيْنَا تُرْجَعُونَ   Euzübillâhimineşşeytânirracîm Bismillâhirrahmânirrahîm. Her nefis mutlaka ölümü tadacaktır. Biz sizi, gerçek değerinizi ortaya çıkarmak için şerle de hayırla da imtihan ediyoruz. Sonunda zâten bize döneceksiniz. (Enbiyâ Sûresi, 35)   Vefatından sonra insanların seni ne kadar çabuk unutacaklarını bilseydin, kesinlikle hayatını Allah’ü Teâlâ’dan başkasını razı etmek için yaşamazdın! İmâm-ı Gazâlî (Kuddise Sirrûh) Yâ Rabbi! Bütün nefeslerimizi rızâ-i ilâhi için alıp vermemizi nasip eyle!