Kayıtlar

Şubat 5, 2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

İki Tacir

İki Tacir İki tüccar ticaret için yola çıkmışlar. Tesadüf bu ya, yolda bir küp dolusu altın bulmuşlar. Ticaret yapmadan hemen geri dönmüşler. Birisi demiş ki, bir miktarını şimdi yanımıza alalım, kalanını da falan yerdeki ağacın altına gömelim demiş ve öylece yapmışlar. Günler sonra paraları bitince birlikte para almak için mezkûr ağacın altına gitmişlerse de altınları bulamamışlar. Altınları saklamak fikrini ileri süren tacir hemen arkadaşının üzerine atlayarak bunu sen ben yokken çaldın çıkar altınları yoksa seni kadıya şikâyet ederim demiş. İş tabii mahkemeye intikal edince kadı şikâyet üzere gelen tacire;  "Şahidin var mı?" Diye sormuş.  O da şahidim falan yerdeki ağaçtır. Onun şahitliğine başvuracağız, demiş. Hemen ağacın altına gitmişler. Kadı (Hâkim) ağaca sormuş: — Bu altınları buradan kim aldı? Demiş. Ağaç da: — Falan tacir aldı, Diye söyleyince hakim büsbütün şaşırmış. Bunda bir sır olsa gerek, Diye düşünmüş. Ağacın tam dibinde ateş yaktırm

Akılsız Dost

Akılsız Dost Kimsesiz bir adam varmış... Yalnızlık canına tak demiş ve dağa çıkmaya karar vermiş. Dağda bir ayıya rastlamış. Tesadüf bu ya ayının da yalnızlıktan şikâyeti olduğundan adama iyi davranmış ve arkadaş olmuşlar. Birbirlerine iyice alışmışlar.  -Bir gün adam ayının dizinin dibinde uyurken arılar adamın üstüne konmak istemişler. Ayı onları kovmuşsa da yine gelmişler ve adamın üzerine üşüşmüşler.  Ayı onlarla baş edemeyeceğini anlayınca, büyük bir kaya parçasını alıp adamın başındaki arılara vurmuş.  Tabii iyilik yapayım derken ayı arkadaşını da öldürüvermiş. (Alıntı)

İki Kötünün Bir İyiliği

İki Kötünün Bir İyiliği Şeyhin birine biri güzel bir sığır hediye etmiş. Hırsızın biri bu sığırı nasıl çalmalı Diye düşünürken şeytana rastlamış. O da bu Şeyh'in mübarek, nefesiyle yüzlerce kişi hidayete kavuşuyor. Kimseyi baştan çıkaramıyorum. Bari öldüreyim de kurtulayım Diye söyleniyormuş. İkisi de malûm maksatları için Şeyhin evine varmışlar. Hırsız önce ben hayvanı alayım sonra sen Şeyhi öldürürsün demiş. Fakat şeytan önce ben şeyhi öldüreceğim sonra sen hayvanı götürürsün, demiş. Kavga büyümüş. Hırsız Şeyhi hemen uyandırmış: — Efendi demiş. Bu şeytan seni öldürmeye geldi. Şeytan da: — Bu da hırsızdır senin hayvanını çalmaya geldi, demiş. (Alıntı)