Kayıtlar

Aralık 19, 2019 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

İki Kanatlı Şahsiyet: Fatih Sultan Mehmed Han ve Fetih Ruhu

Resim
İki Kanatlı Şahsiyet: Fatih Sultan Mehmed Han ve Fetih Ruhu   Fatih Sultan Mehmed’in manevi ve edebi şahsiyetini tanıyabilmemiz için hareket noktamız babası II.Murad Han olmalıdır. Oğluna, askerlik, idare, ilim, sanat ve tasavvufta örnek bir şahsiyet sergileyerek; o müstesna evladın şahsiyet yapısına ilk temel taşı koymuştur. II.Murad kahraman olduğu kadar alim ve şair, aynı zamanda maneviyata sıkı sıkı bağlı bir arif kişi idi. Baba II. Murad ile oğlu Şehzâde Mehmed arasında, saray bahçesinde güzel bir hasbihâl geçer. Bu hasbihâl esnasında Şehzâde Mehmed, hâl ve hatırını sorduktan sonra babasına şöyle bir suâl sorar: “–Ey benim devletlü babam! Ne hikmettir ki, sırtınızdaki milletin onca ağır yük ve eziyetine rağmen, sizde diğer ihtiyarlardaki gibi yaşlılık emârelerine rastlamış değilim. Sizin de diğer insanlar gibi yaşınız ilerledi, fakat onlar gibi eğilip bükülmediniz ve kamburlaşmadınız. Her türlü zahmet ve sıkıntıya rağmen, genç yaştaki zindelik, kahramanlık ve yiğit

Allah’ü Teâlâ’nın Rızasını Kazanayım, İnsanlar Tarafından Da Sevileyim!

Allah’ü Teâlâ’nın Rızasını Kazanayım, İnsanlar Tarafından Da Sevileyim! Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem’e bir zat gelerek şöyle dedi: “- Ya Rasulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem bana öyle bir amel göster ki onu işlediğim zaman Allah’ın rızasını kazandığım gibi insanlar tarafından da sevileyim.” Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle cevap verir; “- Dünyadan züht eder (ilgi duymaz) yüz çevirirsen, Allah seni sever, insanların elinde olandan yüz çevirdiğin takdirde insanlar tarafından sevilirsin!” (İBN MACE)

Dost, Dostun Canını Alır mı?

Dost, Dostun Canını Alır mı? Azrail Aleyhisselam, İbrahim Aleyhisselamdan ruhunu almak için izin istediğinde, “- Nasıl olur? Dost, dostun canını alır mı hiç?” dedi. Allahü Teâlâ, Azrail Aleyhisselam ile haber gönderip , “- Dost dosta kavuşmaktan kaçınır mı?” buyurunca: “- Ya Rabbi, ruhumu hemen al!” diye dua eyledi.

Hz. Ömer Radiyallahü Anh Anlatıyor

  Hz. Ömer Radiyallahü Anh Anlatıyor   “Medine döneminde bir gün Rasullulah Sallallahü Aleyhi Vesellem’i ziyarete gittim odasına vardım. Üzerinde sade bir elbise, yerde bir hasır, kenarda bir divan ve köşede bir su kabı vardı. Ağlamaya başladım. Rasulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem; “- Ömer niçin ağlıyorsun?” deyince ben ‘- Ya Rasulullah, haline ağlıyorum. Diğer devlet başkanlarının depdebeli hayatlarına bakıyorum bir de sana; Sen devlet başkanısın, hayatını biraz iyileştirsen!” Rasulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem; “- Ey Hattab’ın oğlu Ömer; istemez misin varsın dünya onların olsun da ahirette bizim olsun.” buyurdu.” İBN MACE

Ölüm Güzel Şey

Ölüm Güzel Şey Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber... Hiç güzel olmasaydı ölür müydü peygamber? Öleceğiz müjdeler olsun, müjdeler olsun! Ölümü de öldüren Rabbe secdeler olsun! Kapı kapı, yolun son kapısı ölümse; Her kapıda ağlayıp o kapıda gülümse! O demde ki, perdeler kalkar, perdeler iner, Azraile “hoş geldin” diyebilmekte hüner! O dem çocuklar gibi sevinçten zıplar mısın? Toprağın altındaki saklambaçta var mısın? Ölüm ölene bayram, bayrama sevinmek var; Oh ne güzel, bayramda tahta ata binmek var! Ufka bakarlar; ölüm uzakta mı uzakta; Ve tabut bekler, suya inmek için kızakta… Sultan olmak dilersen, tâcı, sorgucu, unut! Zafer araban senin, gıcırtılı bir tabut! Necib Fâzıl KISAKÜREK

Benden Korktuğun Kadar Allah’tan Korkmuyor musun?

Benden Korktuğun Kadar Allah’tan Korkmuyor musun? Genç bir delikanlı hocasıyla istişare eder: “- Hocam ben zina yapmak istemiyorum ama artık dayanamıyorum, sokağa çıkınca gözlerime hâkim olamıyorum! Allah rızası için bana bir tavsiye ver, zinaya düşmekten çok korkuyorum.” Hoca cevap vermiş: “- Bana evinden bir kova dolusu su getir ve sakın ola ki bir damlası yere dökülmesin. Şayet dökülürse her damlasına karşılık seni sopayla döveceğim.” Delikanlı itaat etmiş ve kovayla hocanın yanına gelmiş. Hoca: “- Evet, evladım sen kovayı bana dolu olarak getirdin peki çarşıdan geçtin, kaç tane bayan gördün ve baktın?” “- Hocam ben gözümü kovadan hiç ayırmadım ki dayak yememek için!” “- Peki, benden korktuğun kadar Allah’tan korkmuyor musun?” Delikanlı tövbe etmiş ve bu vesveselerin şeytandan geldiğini anlamış. Rabbim bu yazıyı okuyan tüm kardeşlerimi zina denen pislikten korusun. 

Cehenneme Dayanabileceğin Kadar Günah İşle!

Cehenneme Dayanabileceğin Kadar Günah İşle! İmam Şibli Rahmetullahi Aleyh Buyurdu ki: “- Dört yüz hocadan ders okudum. Bunlardan dört bin hadis-i şerif öğrendim. Bütün bu hâdislerden bir tanesini seçip kendimi ona uydurdum. Çünkü kurtuluşu ve saadeti ebediyeye kavuşmayı bunda buldum ve bütün nasihatleri hep bunun için gördüm!”. Seçtiğim hadis-i şerif şudur: Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem), bir sahabiye buyurdu ki: ·         "Dünya için dünyada kalacağın kadar çalış. ·         Ahiret için, orada sonsuz kalacağına göre çalış, ·         Allahü teâlâya, muhtaç olduğun kadar itaat et. ·         Cehenneme dayanabileceğin kadar günah işle." Bu hadis-i şerif sahih midir? Kaynağı nedir? Kaynak: İmam Gazali “Eyyühe’l-veled!” (Daru’l-Beşair, 1431/2001, 120)

Söz Taşıyana Muhteşem Cevaplar

Büyüklerimizin “Söz Taşıyan”a Verdiği Muhteşem Cevaplar…   Bir adam Ali bin Hüseyin Radıyallahü Anh'a; "– Falanca senin hakkında konuştu!” dedi. Cevaben: "– Eğer benim hakkımda söyledikleri doğru ise; Allah’ü Teâlâ beni affetsin. Eğer doğru değilse Allah’ü Teâlâ onu affetsin!" dedi.   Bir adam; Hazreti Halid bin Velid Radıyallahu Anh'a: "– Falanca adam senin hakkında konuştu!" dedi. Cevaben: "– Kendi sayfasıdır, istediği gibi doldurur!" dedi.   Bir adam; Vehb bin Münebbih Rahmetllahi Aleyh'e: "– Falanca adam senin hakkında konuştu!" dedi. Cevaben: "– Şeytan senden başka elçi, bulamadı mı? " dedi.   Bir adam; İmam Şafii Rahmetullahi Aleyh’e: "– Falanca adam senin hakkında konuştu!" dedi. Cevaben: "– Eğer doğru diyorsan sen dedikoducusun. Eğer yalan söylüyorsan sen fasıksın!" dedi.   Bir adam; bir âlime: "– Falanca adam senin hakkında konuştu!" de

Büyük Bir Arife Sormuşlar...

  “– Neden bu kadar sakinsiniz?” Ârîf demiş ki: “– Uzun zaman okuduklarım ve tecrübelerimin neticesinde, hayatımı beş esas üzerine kurdum!”: 1– Benim rızkımı kimsenin, yiyemeyeceğini anladım. Ve “SAKİNLEŞTİM!” . 2– Allah’ü Teâlâ’nın beni daima, gördüğünü anladım. Ve “HAYÂ ETTİM!” . 3– Benim işimi kimsenin, yapamayacağını anladım. Ve “ÇALIŞMAYA KOYULDUM!”. 4– Anladım ki hayatımın sonu, “ÖLÜM” dür: Ve “ÖLÜME HAZIRLANDIM!”. 5– Anladım ki iyilik ve kötülük her ikisi de “KALICI” dır. Dolayısıyla “İYİLİKLERİMİ ÇOĞALTTIM!”;  ve “KÖTÜLÜKLERİmi AZALTTIM!”. “İşte sakinliğimi bunlara borçluyum!” (Rabbim bizleri de bu esaslara uymayı nasip etsin!)

Zor bir dönemden geçerken ne yapmalı?

Resim
Zor Bir Dönemden Geçerken Ne Yapmalı? Dervişe sordular: “Zor bir dönemden geçerken ne yapmalı?”  “Derviş dedi ki:” •   Sonsuza kadar sürmeyeceğini bilmeli. •      İmtihan olduğunu düşünmeli. •      Daha kötüsü olmaması için dua etmeli! ·      Yanında olanları sonrasında sevindirmeli, •       Yanında   olmayanları terk etmeli!”