Kayıtlar

Aralık 5, 2020 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

İmanın Lezzetini Alabileceğimiz Üç Husus

  İmanın Lezzetini Alabileceğimiz Üç Husus Hadis-i şerifte imanın halâvetini, ancak şu üç hususiyeti taşıyan kimsenin tadabileceği bildirilmektedir: “- Allah ve Resul’ünü her şeyden daha çok sevmek, - İmandan sonra küfre düşmeyi, ateşe düşmek kadar tehlikeli görmek, - Allah için sevmek ve Allah için buğz etmek.” (Buhârî, Îmân, 9, 14; Müslim, İman, 67)  

Dünyanın Yaradılış Sebebi

  Dünyanın Yaradılış Sebebi   Dünyanın yaradılış sebebini, özellikle inatçılara cevap verecek şekilde sırası ve hikmeti ile izah edebilir misiniz? Cevap: Değerli kardeşimiz, - Şunu unutmayalım ki, peygamberler dahil, insanların görevi hakkı tebliğ etmektir, karşı tarafa kabul ettirip ettirmemek Allah’ın işidir. Allah da o kimsenin iç alemine bakarak, ya onu kendi haline bırakır ve adalet eder; yahut da ona lütuf ve ikramda bulunarak doğru yolu kabul etmesine yardımcı olur ve ihsan eder. - İnsanın yaratılışındaki en önemli hikmetlerden birinin, belki en önemlisinin, Allah'ın kemal sıfatlarına ayna vazifesini görmektir. "Ben gizli bir hazine idim, kâinatı beni tanımaları için yarattım."(Aclunî, 2/132) meâlindeki kudsî hadisi açıklarken, Muhyiddin İbn Arabî, "Mahlûkat/yaratıklar, bana bir ayna olsun ve o aynada cemâlimi göreyim diye yarattım." şeklinde açıklamıştır. (bk. el-Futûhâtu'l-Mekkiye, 4/269-270) - "Her cemal ve kemal sahibi, kend

Dinin Gerekliliği

  Dinin Gerekliliği Bilesiniz ki, kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur... Kuşkusuz insan amaçsız yaratılmamıştır. Hikmet sahibi yüce Allah, boş ve amaçsız işlerden münezzehtir. Konuyla ilgili ayetlerden ve hadislerden anlaşıldığı üzere insan, kemalleri elde etmek, ahlâkî erdemlere varmak, yüce dereceleri kat etmek ve üstün makamlara ulaşmak amacıyla yaratılmıştır. Şüphesiz söz konusu yüce hedeflere düzenli program, kâmil ve kapsamlı yasalar olmadan varılamaz. Bu üstün makamlar ancak insanın bireysel ve toplumsal haklarını garanti edecek, özgürlüğünü ve huzurunu sağlayacak, ona tekâmül yolunu, mutluluk ve erdemlerin nasıl elde edileceğini gösterecek yasalar sayesinde kazanılır. İnsanoğlunun sınırlı aklı ve kısır düşüncesi ile söz konusu niteliklere sahip programın üretilemeyeceği apaçık ortadadır. çünkü insanoğlu, yaratıcısı kadar kendi sayısız ve farklı ihtiyaçlarını, onu amacına götüren yolları, ona dünya ve ahiret mutluluğunu kazandıracak hususları tam olarak bilemez

Dünya ve Ahiret Mutluluğu:

  Dünya ve Ahiret Mutluluğu: Dünya hayatı Kuran’da genellikle ahiret hayatı ile birlikte anılmış, bazen ikisi arasında karşılaştırma yapılarak ahiret hayatının üstün olduğu belirtilmiştir. Nitekim Müslümanların, “Rabbimiz! Bize dünyada da ahirette de iyilik ver” diye dua etmeleri tavsiye edilmiş ve (Bakara suresi 201. ayet); “Allah dünyadaki şeylerin hapsini sizin için yarattı” denilmiştir. (Bakara suresi 29. ayet). Birçok ayette peygamberlere ve müminlere hitap edilirken dünya ve ahiret mutluluğu birlikte vurgulanmıştır, bu Allah’ın özel bir lütfudur. Dünya ve ahiret arasında bir tercih yapma mecburiyeti ortaya çıktığı zaman hiç tereddüt etmeden ahiret hayatının tercih edilmesi istenmiş aksi davranışta bulunanlar şiddetle kınanmıştır (İbrahim suresi 3. ayet). Geçici ve süreksiz olan, kalıcı ve daimi olana tercih edilemez. “Önce dünya” diyenler “dünya karşılığında ahireti satanlar” şeklinde nitelendirilmiş, değerli ve çok olanı verip değersiz ve az olanı satın almanın karlı bir iş ol

Hikmet Ehli Zatlar Buyuruyor ki:

  Hikmet Ehli Zatlar Buyuruyor ki:   1- Halk, çok amelle meşgul olurken sen az da olsa iyi, güzel amelle meşgul ol! 2- Halk, nafile ibadetlerle oyalanırken sen farzları tam yapmaya çalış! 3- Herkes, dışını süslerken sen, içini, kalbini süsle! 4- Herkes, başkasının aybını araştırırken, sen kendi ayıplarınla meşgul ol! 5- Herkes, dünyadaki faydasız şeyleri imar ederken, sen ahiretini imar et! 6- Herkes, insanlara yaranmaya çalışırken, sen Allah’ın rızasını kazanmaya çalış! 7- Herkes, fanilerle dost olurken, sen bâki olan Allah ile dost ol! 8- Herkes, bir şeye güvenirken, sen yalnız Allah’ü Teâlâ’ya güven! 9- Herkes, nefsini beğenirken sen kötülemeye çalış! 10- Herkes, mal toplarken, sen cömert ol.

İbn-İ Abbas Radiyallahü Anh’dan Nasihatler

  İbn-İ Abbas Radiyallahü Anh’dan Nasihatler   1- Günahın kötü akibetinden (bağışlanırım diye) emin olma, işlediğin bir günahı, ondan daha büyüğü takip edecektir. 2- Sağın da ve solun da bulunanlardan utanmaman, işlediğin günahtan daha büyüktür. 3- Allah’ın sana nasıl muamele edeceğini bilmemene rağmen gülmen daha büyük günahtır. 5- Fırsatı kaçırıp da işleyemediğin bir günahtan ötürü üzüntü duyman onu yapmandan daha büyük bir günahtır. 6- Günah işlerken Allah’ın seni gördüğünü bildiğin halde kalbinin ürpermemesi ve başkaları muttali olacak diye tirtir titrememen işlediğin günahtan daha büyüktür.

İbrahim Bin Ethem Rahmetullahi Aleyh Hazretlerinden Nasihatler

  İbrahim Bin Ethem Rahmetullahi Aleyh Hazretlerinden Nasihatler   İbrahim bin Ethem bir gün Basra çarşısında gezerken halk başına toplandı ve “Bana dua edin icabet edeyim” mealindeki ayet-i celileyi sordular ve: “Biz Allah’a dua ediyoruz. Fakat müstecap (kabul) olmuyor. Acaba neden?” diye yakındılar. Dedi ki: Kalbiniz on şeyden ölmüştür. 1- Allah’ı tanırsınız, ama hakkını eda etmezsiniz. 2- Allah’ın kitabını okursunuz, ama onunla amel etmezsiniz. 3- İblis’in düşmanlığını iddia edersiniz, ama ona tabi olursunuz. 4- Resulullah’ın sevgisini iddia edersiniz, ama onun izini ve sünnetini terk edersiniz. 5- Cennetin sevgisini iddia edersiniz, ama onun için amel etmezsiniz. 7- Ölümün hak olduğunu iddia edersiniz, ama onun için hazırlanmazsınız. 8- Başkalarını ayıpları ile meşgul olursunuz, ama kendi ayıplarınızı terk etmezsiniz. 9- Allah’ın verdiği rızkı yersiniz, ama Allah’a şükür etmezsiniz. 10-Ölülerinizi gömersiniz, ama onlardan ibret almazsınız.

Cafer-i Sadık Rahmetullahi Aleyh Hazretlerinden Nasihatler

  Cafer-i Sadık Rahmetullahi Aleyh Hazretlerinden Nasihatler   01- Ey oğlum! Kendi rızkına razı ol! Kendi rızkına razı olan, kimseye muhtaç olmaz. Gözü başkasının malında olan, fakir olarak ölür. Allahu taela’nın taksim ettiği rızka razı olmayan, o’nu kaza ve kaderinde, dilediğini yaratmakta töhmet altında tutmuştur. Kendi kusurlarını küçük gören, başkasınınkilerini büyütmüş olur. Her zaman kusurlarını büyük gör. Başkasının gizli bir şeyini açığa vuranın, evindeki gizli şeyler herkesçe bilinir. Kardeşi için kuyu kazan, o kuyuya kendisi düşer. Ahmaklar arasında bulunan horlanır âlimler arasında bulunan hürmet görür. 02- Ey oğlum, insanlara kızmaktan çok sakın, yoksa sana da kızarlar. Boş iş ve söze karışmaktan sakın, sonra aşağılanırsın. 03- Ey oğlum, lehinde ve aleyhinde de olsa, hakkı, doğruyu söyle! Böyle yaparsan herkes seninle istişare eder, danışır, fikrini alır. 04- Ey oğlum, arkadaşlık yaptığın, ziyaretine gittiğin kimse, iyi ahlak sahibi olsun, kötü ahlakı olanlar

Kıymetli Şeyler Azdır

  Kıymetli Şeyler Azdır   1- Verilen nimetlere şükretmek çok iyidir, fakat şükreden azdır. (Sebe 13, Araf 10, Müminun 78, Secde 9, Mülk 23, Bekara 243, Yunus 60 Yusuf 38, Mümin 61, Neml 73) [Şükür, İslamiyet'e uymak demektir. (Mektubat-ı Rabbani)] 2- Hazret-i Nuh'a inanıp, gemisine binip kurtuluşa erenler çok azdı. (Hud 40) 3- İman edip iyi işler yapan, hakkı ve sabrı tavsiye edenler hariç, insanlar zarardadır. Zararda olmayan kimseler ise azdır. (Asr suresi, Sad 24) 4- Gayrimüslimlerden pek azının iman ettiği bildiriliyor. Bu azlar övülüyor. (Bekara 88) 5- Musa aleyhisselamın kavmi, Allah için elbette savaşırız dedikleri halde, savaş emri gelince çok azı savaşa iştirak etti. Bu azlar övülüyor. (Bekara 246) 6- Allahü teala, (Şunları emretseydik pek azı hariç hiç kimse emrimizi dinlemezdi) buyurarak az olan övülmektedir. (Nisa 66) 7- Pek azı müstesna artık iman etmezler. (Nisa 155)

Çok Kıymetli Nasihatler

  Çok Kıymetli Nasihatler   •      Herkes, dışını süslemeye çalışırken, sen içini, kalbini süsle! •      Herkes, dünyadaki faydasız şeyleri imar ederken, sen ahiretini imar et! •      Herkes, başkasının ayıbını araştırırken, sen kendi ayıplarınla meşgul ol! •      Herkes, insanlara yaranmaya çalışırken, sen Allah’ın rızasını kazanmaya çalış! •      Herkes, fanilerle dost olurken, sen baki olan Allah ile dost ol! •      Herkes, bir şeye güvenirken, sen Allah’a güven! •      Herkes, nefsini beğenirken, sen kötülemeye çalış! •      Herkes, mal toplarken, sen cömert ol! •      Kanaatten daha faziletli bir mal görmedim. (Hz. Ömer Radiyallahü Anh) •      Kanaatkâr kişinin kalbi denizden daha zengin; münafığın kalbi ise, taştan daha katıdır. (Hz. Ali Radiyallahü Anh.) •      Söz ilaç gibidiRadiyallahü Anhzı faydalı, çoğu zararlıdır. (Hz. Ali Radiyallahü Anh) •      Akıl gibi mal, iyi huy gibi dost, edeb gibi miras, ilim gibi servet olmaz. (Hz. Ali Radiyallahü Anh)