Kayıtlar

Haziran 24, 2021 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Tasavvufî Terbiye Altına Giren İnsan

Tasavvufî Terbiye Altına Giren İnsan; ·      Haramlardan yüz çevirir, hattâ şüpheli şeylerden bile uzak durur. ·      Haram işlenen yerlerden uzak durarak, kalbî ve rûhî huzurunu korur. ·      Hayatın geçici heveslerinin peşinden koşmaz. ·      Kendisine verilen ömür emânetini, nefsinin gelip geçici isteklerine harcamaz. ·      Kur’ân-ı Kerim ve Sünnet’i hayatına rehber edinerek; ömrünü sâlih amel, hayır ve hasenatlarla süsler. ·      İbâdetlerini huşû içerisinde yapmaya; Allah’ü Teâlâ yolunda hizmet etmeye; Salihlerle birlikte olmaya gayret eder…

Bir Gün Bâyezid-i Bistâmî Kuddise Sirrûh Hazretlerine Sordular

Bir Gün Bâyezid-i Bistâmî Kuddise Sirrûh Hazretlerine Sordular   “Lâ İlâhe İllallâh” sözü, cennetin anahtarıdır, manâsına gelen hadîs-i şerif var. Yorumunuz nedir? Buyurdu ki; bu hadîs-i şerif sağlam bir hadîstir. Onda anlatılan anahtarlara gelince, dişleri olması gerek. Dişsiz anahtar bir yeri açmaz. Bu anahtarın dişleri de vardır ve dörttür: 1- Yalana ve gıybete girmeyen bir dil, 2- Aldatmacaya ve hıyânete batmayan bir kalp, 3- Harâm ve şüpheli bir şeyle dolmayan mide, 4- Nefsânî bir istekle dine îmâna yabancı bir şey katılmayan amel.  

Mübârek Bir Zât Talebelerine Sordu

  Mübârek Bir Zât Talebelerine Sordu   Mübârek bir zât, bir Müslüman’a ait kabrin önünde durup, talebelerine sorar: “- Bu kabirdeki kişi, tekrar dünyâya gelse, sizce ne ile uğraşır ve ne yapar?” Talebenin birisi der ki: “- Elbette sürekli namaz kılar.” Diğer bir talebe de der ki: “- Devamlı oruç tutar.” Bir diğeri de der ki: “- Cihad eder, emri ma’rûf yapar.” Velhâsıl, talebeler faydalı bütün işleri sayarlar… O zât buyurur ki: “- Bu mezarda yatan kişinin dünyâya tekrar gelip gelemeyeceği şüphelidir ama sizin oraya gideceğiniz kesindir. Yani siz de onun gibi öleceksiniz. O hâlde neden şimdi bu söylediklerinizi yapmıyorsunuz ve neyi bekliyorsunuz? Onun kaybettiği fırsatı, siz bir ganimet bilmeli ve yarına bırakmadan bu faydalı işlerle uğraşmalısınız.”