Kayıtlar

Şubat 4, 2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Ben Emir Kuluyum

Ben Emir Kuluyum Hizmetçinin biri evde ayna temizliyormuş. Evin sahibi: — Aynaya bir yumruk vur da kırılsın, demiş. Hizmetçi hemen aynaya bir yumruk vurunca ayna kırılıvermiş. Efendi kızmış: — Ben sana vur dediysem hemen vurmak mı lâzım? Demiş. Hizmetçi de: — Efendi, demiş. Ben emir kuluyum ne emredilirse onu yaparım. (Alıntı)

Yumruk Kadar Fare

Yumruk Kadar Fare Tüccarın biri ticaret için sefere çıkarken ambarındaki buğdayları bir arkadaşına emânet etmiş. Emânet ettiği arkadaşı ise buğdayları satıp parasını da bir güzel yemiş. Tüccar uzun seferinden dönünce buğdayları arkadaşından istemiş. Arkadaşı: — Vallahi dostum buğdayı fareler yedi bitirdi. İki yüz batman buğdaydan hiç bir şey bırakmadılar, demiş. Zeki tüccar arkadaşının çocuğu kendi evinin önünden geçerken içeri almış ve eve saklamış. Ertesi günü arkadaşını pek kederli görünce sebebini sormuş. Arkadaşı: — Hiç sorma dostum! Oğlumu kaybettim... Demiş. Tüccar: — Ben oğlunu gördüm. Dün bir kartal havalandırıp götürdü, demiş. Arkadaşı inanmamış: — Nasıl olur demiş, koskoca çocuğu bir kartal götürür? .” Hemen tüccar bu sözü fırsat bilip: — İkiyiz batman buğdayı yumruk kadar fare nasıl yiyip bitirdi ise senin çocuğu da kartal öylece götürdü, demiş. Arkadaşı çaresiz kalınca tüccara buğdayını vermek mecburiyetinde kalmış. (Alıntı)

Vakitsiz Konuşanın Hâli

Vakitsiz Konuşanın Hâli Bir gölde iki kazla bir kurbağa yaşarlarmış. Pekiyi geçinip giderlermiş. Bir gün gölün suyu çekilmeye ve göl kurumaya başlamış. Bir başka göle gitmeyi düşünmüşler, fakat kurbağayı oraya nasıl götürelim Diye düşünürlerken akıllarına şöyle bir şey gelmiş: Kazlar ayaklarına bir sopa alacaklar ve kurbağa o sopayı ağzı ile ısıracak hiç ağzını açmadan kazlarla havadan gideceklermiş. Düşündükleri gibi yapmışlar. Havadan giderken kurbağanın bu halini gören diğer arkadaşları aşağıdan gülmüşler ve onunla alay etmişler. Kurbağa buna cevap vereyim derken ağzını “vırak” Diye açıverince kendini aşağıda bulmuş ve vakitsiz konuşmanın cezasını böyle çekmiş. (Alıntı)

Fitneci Kadının Başına Gelen

Fitneci Kadının Başına Gelen Adamın birinin cahil bir karısı varmış. Fitneci bir komşu kadın gelir bu kadına sık sık onu kötülüğe sevk edecek tarzda sohbetler edermiş. Ahlâkını bozacak hikâyeler anlatır onu azdırmaya, kötü yola düşürmeye gayret edermiş.  Nihayet cahil kadının ahlâkını iyice zedelemiş ve bir yabancı erkekle buluşmasını temin edecek kadar işi ileri götürmüş. Cahil kadının kocası karısının hareketlerinden şüphe ettiği için iyi bir takiple böyle bir buluşmayı sezmiş ve önlemiş. Karısını bir güzel dövdükten sonra götürüp evinin kömürlüğüne bağlamış ve yatmış.  Evin önünden Fitneci kadının geçmekte olduğunu gören ve bağlı bulunan cahil kadın Fitneci kadını çağırmış. Bir müddet kendi yerinde bağlı kalması için rica etmiş ve kendisi hacetini gidereceğini bildirmiş. Kocası bu arada cahil kadına ismi ile bağırmış fakat ses alamamış. Fitneci kadın deşifre olmamak için ses etmemiş. Adam da çok kızmış ve yanına gidip, karanlıkta kendi karısı zann