Kayıtlar

Ağustos 15, 2024 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Köyün Birine, Hiç Yağmur Yağmıyormuş…

Resim
Köyün Birine, Hiç Yağmur Yağmıyormuş… Köyün birinde yağmur yağmadığı için köylüler çok üzgün ve ne yapacaklarını bilemezken; köye bir Derviş gelmiş. Köylüler dervişin yanına varıp birde ona dertlerini anlatıp dua isteyince: Derviş, köylülere gelin önce evleri bir dolanalım insanların halini hatırını soralım demiş. Köhne bir evin kapısını çalmışlar içeriden üstü başı dökük ayakkabıları olmayan iki kız çocuğu ile damı başına akan nine çıkmış. Derviş sormuş onlara siz Allah’a ne diye dua edersiniz demiş. Çocuklar da biz yağmur yağmasını istemiyoruz; çünkü ayaklarımız ıslanıyor demişler. Derviş bu defa nineye dönüp peki ninem sen Allah’a nasıl dua edersin demiş. Nine’de bende yağmur yağmasını istemem oğul dam başımıza akıyor demiş. Derviş köylülere dönüp: “Ey ahali önce bunların ihtiyaçlarını görün ki sizinle aynı duayı etsinler. Çünkü Allah Teâlâ önce mazlumların duasını kabul eder!” demiş.

Bir Acâib Şehre Vardım Mahlûkunu Deli gördüm...

Bir Acâib Şehre Vardım Mahlûkunu Deli gördüm...   Bir acâib şehre vardım, mahlûkunu deli gördüm; Sevdikleri dünyâ imiş kulûbların ölü gördüm...   Ma'nâ yüzünde ezelî, Fâtiha'dan aldım haber; Bu tevhîdi fehm edeni, hakka'l-yakîn velî gördüm...   Dinler misin diyem sana, bir gizlice sözüm vardır; Bu tevhîde "lâ" diyeni İblîs gibi hûlu gördüm...   Seyrullâhın makamından, evliyânın sırrı budur; Düş elinde gezer iken, Tanr'arslanı Alî gördüm...   'Akl-ı külden cüz' mürekkeb, senin kalbin Vâhib Ümmî; Kudret kalemini çalan, sâfî nûrdan eli gördüm...   Abdülvehhâb Ümmî Kaddesallahu Sırrahu'l-Âlî

Çaresiz Gördüm!

Çaresiz Gördüm!   Mezarlık denilen şehire vardım, Bütün haneleri kirasız gördüm! Haliniz nasıldır diyerek sordum Dilleri lal olmuş nârasız gördüm!   Burada geçmiyor şanı şöhreti, Kara topraklarda çürümüş eti, Dünyada kalmış tüm malı serveti, Zengini burada parasız gördüm!   Cinsiyet farkı yok bay ya da bayan, Etlerini yemiş yılanla çıyan, Sağ iken gaddarca canlara kıyan, Cani katilleri zararsız gördüm!   Ömür dedikleri defteri dolmuş, Eceli gelince gül gibi solmuş, Sermayesi beyaz kefeni olmuş, Yakasız gömleği karasız gördüm!   Azrail habersiz gelmiş bir anlık, Bitmiş dünyadaki şahlık sultanlık, Penceresi yoktur zifir karanlık, Lambasız, fenersiz, çırasız gördüm!   Ey Garip Hasreti durunca solun, Mutlaka buraya düşecek yolun, Hiç kimse yemiyor hakkını kulun, Zalimi perişan çaresiz gördüm!   Garip Hasreti (Filat YAZICI)