Peygamberimiz Aleyhisselâm'dan Elli Beş Altın Öğüt

Peygamberimiz Aleyhisselâm'dan Elli Beş Altın Öğüt

 Değerli üstad Ahmed b. Muhammed Tâhûn hadislerin tahricini çıkarıp şu kelimeleri de lütfetmiştir:

 Sunarken:

 Allah’ü Teâlâ Celle Celâlüh bizlere elçisi Muhammed Sallallahü Aleyhi Vesellem’e Rabbinden getirip tebliğ ettiği şeylerde O'na uymayı, örnek alıp yolundan gitmeyi emretmiştir. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem’in sünneti sözlü ve fiili şekildedir ki bunlar dinin gayesini anlama ve tafsili hükümleri kavramada bizlere yol gösteren ışıktır.

Rasulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem’den sözlü ve fiili olarak sabit olan her şey Kur’an-ı Kerim’de açık nas olarak zikredilmese dahi bizim için hüccettir.

Kur’an-ı Kerim’de zikredilmediği halde bizim için delil olan Hadis-i Şerifler’den bir tanesi de Ebu Hureyre Radiyallahü Anh’ın rivayet ettiği şu Hadis-i Şerif’tir:

“Bir erkek hanımı ile hanımının halasını, hanımı ile hanımının teyzesini bir nikâhta birleştiremez.”

 Sünnet Kur’an-ı Kerim’de açık ifade edilmese de delil sayılır.

Allah’ü Teâlâ Celle Celâlüh şöyle buyurmuştur:

“Rasul size hangi şeyi vermiş ise onu alınız, hangi şeyden de yasaklamış ise ondan geri durun.” (Haşr: 7)

Bütün Müslümanlara gereken şey peygamberlerinin sünnetine sarılmaları, öğrenmeleri ve Müslümanlar arasında yaymak için gayret sarfetmeleridir.

Bu kitabın düşüncesi de bu yolda atılmış başarılı bir adımdır. Zira kitaptaki Hadis-i Şerif’leri derleyen müellif Allah’ü Teâlâ O'nun sevabını versin!

Kitabı yayınlama hakkını bütün Müslümanlara vermekle tüm tavsiyeleri toparlamayı ve kitaptaki nebevi tavsiye, öğüt ve yönlendirmelerdeki faideyi genelleştirmeyi uygun görmüştür.

Başarı, Allah’ü Teâlâ’dandır.

 Ahmet Muhammed Tâhûn

 Başlarken:

Hamd Allah’ü Teâlâ içindir. Selâm Allah’ü Teâlâ’nın seçtiği kullarına ve seçtiği en değerli peygamber olan Efendimiz Muhammed Sallallahü Aleyhi Vesellem’edir ki: O'na Rabbinden: “Biz Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiya: 107), hükmü indirildiği gibi yine: “Andolsun içinizden size öyle bir peygamber geldi ki sıkıntıya uğramanız O'na ağır gelir; size düşkün, mü'minlere şefkatli, merhametlidir.” (Tevbe: 128), diye bildirmiştir. O ki söz ve fiillerinde bütün iyiliklere yol göstermiş, tüm kötülüklerden de uyarmıştır.

Allah’ü Teâlâ’ya çağıran, yolları aydınlatan nurdur.

Elinizdeki şu: Ellibeş Peygamber Tavsiyeleri'ni kardeşimiz Ustad Hamza Muhammed Sâlih Ucâc hadis kitaplarından seçip derlemiştir ki böylece mü'minlere bir hatırlatma olsun, onlara hediye yerine geçsin. Allah’ü Teâlâ ona yaptığı hizmetin karşılığını versin!

Her kişi ameline göre karşılık alır. Eğer hayır ise; hayırla, şer ise şerle karşılık görür. Siz ey mü'minler Rabbinizden gönderilen kitabı okuyun ve düşünüp inceleyiniz. Zira size Enam Sûresinde on, İsra Sûresinde on iki tavsiyede bulunulduğu gibi daha pek çok yerde Kur’an-ı Kerim’den sizlere tavsiyeler mevcuttur.

Yine sizler Rasulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem’in de tavsiyelerini okuyun, inceleyin ve onlara sımsıkı yapışınız. Kim Rasulun yoluna sarılırsa büyük kurtuluşa erer. Kim de yüz çevirirse apaçık zarara girer. Rasul size hangi şeyi vermişse onu alınız, hangi şeyden de yasaklamışsa ondan geri durunuz. (Haşr: 7)

Allah’ü Teâlâ bizi ve sizi, Rablerinden haklarında güzellikler geçip te lütfuylâ Cennet’e girdirilen kullardan olmanız için, söz dinleyen ve sözlerin en güzeline uyanlardan kılsın!

Selâm bütün peygamberlere olsun! Hamd de âlemlerin rabbi Allah'ü Teâlâ’yadır.

          Medinei Münevvere- Rabbinin Rahmetini Uman Ahmet Abdu'l Cevvâd

 Önsöz

          Hamd âlemlerin rabbi Allah'adır Salat ve selâm peygamberlerin en değerlisi Efendimiz Muhammed Sallallahü Aleyhi Vesellem’e, O'nun ailesine ve arkadaşlarınadır.

Ben hadis kitaplarında Efendimiz'in bazı sahabelere tavsiyelerini okumuştum. İstedim ki bunlardan bir kısmını, küçük bir kitapçıkta toplayayım.

Bu nedenle ellibeş tavsiyeyi, şu kitaplardan faydalanarak seçtim. Sahihi Buhari, Sahihi Müslim, Süneni ebi Davud, Süneni Tirmizi, Et Terğib ve't Terhib, Riyazu's Salihin, Kitabû't Tac, Teysirû'l Vusûl.

Bu tavsiyeler her ne kadar bazı sahabelere söylenmiş olsa da, bütün Müslümanlar’a da hitap eder. Bunlar Allah’ü Teâlâ’ya ihlâslâ bir kul olmaya, şirkten arınmaya yöneltir.

Kelimeyi Tevhid ve Allah’ü Teâlâ’ya secde etmenin fazileti, namaz, oruç ve geceleri ihya etmenin fazileti, ilim tahsili, sadaka vermek ve Allah’ü Teâlâ’yı tesbih etmenin faziletlerini açıklar.

Anne ve babaya itaate, güzel ahlâka, akraba ziyaretine, komşularlâ iyi geçinmeye, yemek yedirme ve fakirleri sevme gibi daha pek çok ameli salihayâ da teşvik eder. Aynı manadaki bazı hadisleri de faidesinden dolayı fazladan olarak zikrettim. Allah’ü Teâlâ’dan amelimizin tamamının salih ve kabul olunmasını, bu amelleri kendi rızasına halis kılmasını diler, bu tavsiyelerde gelen şeylerden bizleri faydalandırmasını, onlarlâ amel etmeyi nasip etmesini isteriz.

Doğru yolâ götürecek olan Allah’ü Teâlâ’dır. Allah’ü Teâlâ, Efendimiz Muhammed Sallallahü Aleyhi Vesellem ve O'nun ailesine, arkadaşlarına salat ve selâm etsin!

Medinei Münevvere, Hamza Muhammed Sâlih Ucâc


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)