40 Hadis-i Şerif 49

40 Hadis-i Şerif 49

 

01- Resülullah Sallallahü Aleyhi Vesellem buyurdu ki: "Ey Ebû Zer! Gidip Allah’ın kitabından bir âyet öğrenmen, senin için yüz rekât namaz kılmaktan daha hayırlıdır. Ve kendisiyle amel edilsin veya edilmesin ilimden bir mesele öğrenmen bin rekât namaz kılmandan daha hayırlıdır.” (et-Tergîb ve’t-Terhîb, 3:279)

02- Dua ibadettir. (Ebû Dâvûd, Vitir 23; Tirmizî, Tefsîru’l-Kur’ân 3, 41, Daavât 1. Ayrıca bk. İbni Mâce, Duâ 1)

03- Duâ, rahmet kapılarının anahtarı, mü'minin silâhı, dinin direğidir. Duâ, ibadettir, ibâdetin özüdür. (Sünen-i Tirmizi)

04- Dünya mel'undur ve onda bulunan şeyler de mel'undur. Yalnız Zikrullah, Allah'ın sevdiği iyi amel, Âlim ve müteallim hariçtir. Beni İsrail'in ilk fitnesi kadınlardan olmuştur. (Ramuz el e-hadis)

05- İbni Ömer radıyallahu anhümâ şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem benim iki omuzumu tuttu ve: “Dünyada sanki bir garip veya bir yolcu gibi ol” buyurdu. İbni Ömer radıyallahu anhümâ şöyle derdi: Akşama ulaştığında sabahı gözetme, sabaha kavuştuğunda da akşamı bekleme. Sağlıklı anlarında hastalık zamanın için, hayatın boyunca da ölümün için tedbir al. (Buhârî, Rikak 3. Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 25; İbni Mâce, Zühd 3)

06- Haberiniz olsun ki bedende bir et parçası vardın. O sağlıklı olursa bütün beden sağlıklı olur. O bozuk olursa bütün beden bozuk olur. Dikkat edin o kalptir. (Buhârî, İmân, 39; Müslim, Müsakat, 107)

07- Şu iki şeyden daha iyisi yoktur: Allah’a îmân ve Müslümânlara faydalı olmak (Onun kullarına iyilik etmek). Şu iki şeyden de daha kötüsü yoktur: Şirk ve Müslümânlara zarar vermek (insanlara kötülük etmek). (Deylemî)

08- “En iyi kimse, kendisinden hep iyilik beklenendir.” (Tirmizî)

09- Rasûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem Şöyle Buyurdu: Her Dinin Bir Ahlâkı Vardır; İslâm'ın Ahlâkı da hayâdır" (İbn-i Mâce)

10- Tavla oynayan, Allah'a ve Rasûl'üne âsî olmuştur. (Buharî)

11- Dilini tut, evine kapan, günahlarına ağla! Allah'ın rahmetinden insanların en uzak olanı, katı gönüllülerdir, buyurdu. (Ebu Dâvud-Tirmizî)

12- Allah indinde insanların en fenâsı, kötü ve çirkin sözler konuşanlardır. (İbni Ebi'd-Dünya)

13- İğneyi ipliği (bile) sâhiplerine verin. Sakın ganîmet malına hâinlik etmeyin. Çünkü o kıyâmet gününde sâhibi üzerine bir lekedir. (İbni Mâce’)

14- Allahü Teâlâ abdestsiz kılınan namazı ve devletten aşırılmış maldan verilen sadakayı kabul etmez. (Müslim)

15- Rasûlüllah Sallallahü Aleyhi Vesellem bir dînârın dörtte biri veya daha fazla kıymetle mal çalanın elini keserdi. (Buharî, Müslim)

16- Allah şu hırsıza lânet etsin ki, yumurta çalar, eli kesilir; bir ip çalar, yine eli kesilir. (Buharî)

17- Ey Eshâbım! Sizden evvel geçen ümmetlerin helâk edilmelerine sebeb, içlerinden itibarlı biri hırsızlık yaptığında cezasını vermez, zayıflar çalarsa elini keserlerdi. Nefsim yed-i kudretinde olan Allahü Teâlâ'ya yemin ederim ki, Muhamed'in kızı Fâtıma hırsızlık yapsa onun elini de keserim. (Buhârî, Müslim)

18- Allah size atalarınız adına yemin etmenizi yasaklıyor. Kim yemin ederse Allah adına yemin etsin, yoksa sussun (Buharî, Müslim, Ebû Davud)

19- Putlar ve atalarınız adına yemin etmeyin! (Takrib)

20- Kim eski alışkanlığı ile yanılıp Lât ve Uzza adına yemin ederse hemen Lâilâhe illallah desin! (Buhârî, Müslim)

21- Allah'ü Teâlâ zâlime mühlet verir. Sonra bir de yakaladı mı bir daha ona göz açtırmaz. (Buharî, Müslim)

22- Kimin üzerinde din kardeşinin nefsine veya malına tecavüzden dolayı hak bulunursa, dînar ve dirhemin bulunmadığı kıyâmet günü gelmeden evvel zulmettiği kimseden hakkını helâl ettirsin. Zira kıyâmette zâlimin salih ameli bulunursa ondan alınıp mazluma verilir. Salih ameli bulunmazsa, mazlumun günahlarından alınıp zâlime yüklenir (Buharî)

23- Mazlumun bedduâsından sakın! Çünkü onunla Allah arasında perde yoktur. (Duası mutlaka kabul olunur.) (Buhârî)

24- Beş kişiye Allah gazab etmiştir. Dilerse onlara dünyada azab eder, dilerse âhirette ateşe atılmalarını emreder:

·        Tebaasından kendi hakkını noksansız alıp da onlara zulmeden idâreci (Devlet reisi),

·        Güçlü ile zayıf arasında âdil davranmayıp kendi hevâsına göre hüküm veren, halkın sayıp itibar ettiği kimse,

·        Âile efradına Allah'a itâatı emretmeyen, onlara vazifelerini öğretmeyen âile reisi,

·        Çalıştırdığı işçiye hakettiği ücreti ödemeyen işveren,

·        Kadının mihrini vermeyen erkek.  (Zevâcir-İbni Haceril Haysemî)

25- Mazlumun duâsı bulutlar üzerine yükselir ve Allahü Teâlâ: İzzet ve celâlime yemin ederim ki bir müddet sonra da olsa sana yardım edeceğim buyurur. (Yâni duâsı mutlaka kabul olur.) (Tirmizî)

26- Haram gıda ile meydana gelen et (vücud), Cen-net'e giremez. Ona Cehennem lâyıktır. (Ebû Dâvud)

27- Ey Enes, helâl kazan, duan kabul olsun. Ağzına bir lokma haram koyan kimsenin kırk gün duâsı kabul olunmaz. (Tergîb)

28- Bir kısım kimseler Allah'ın (müslümanlara verdiği) malı haksız olarak kullanırlar. Onlar için kıyâmet gününde ateş muhakkaktır. (Buhârî)

29- Haram mal ile hacceden kimse Lebbeyk dediği zaman bir melek Lâ Lebbeyk velâ Sa'deyk (Münâcâtın kabul edilmemiştir ve haccın makbul değildir) der. (Deylemî)

30- Kim on dirheme bir elbise alsa, parasının içinde bir dirhem haram bulunsa, üzerinde o elbise oldukça Allah onun namazını kabul etmez. (İbn-i Amr'dan İmam-ı Ahmed Müsnedi)

31- Önceki ümmetlerden biri, vücudundaki yaraların ızdırabına dayanamayıp bıçakla kolunu kesmiş ve ölmüştü. Allahü Teâlâ Kulum kendi kendine (intihar etti de) beni geçti, (takdirime karşı geldi). Ben de ona Cennet'i haram kıldım buyurdu. (Buharî, Müslim)

32- Kim keskin bir âletle kendini öldürürse, Cehen-nem ateşinde elindeki bıçağı karnına saplayarak devamlı azab olunur. Kim kendini zehirlerse Cehennem'de elindeki kadehten devamlı zehir içirilerek azab olunur. Kim kendini dağın tepesinden atarak intihar ederse o da kendini devamlı Cehennem ateşine atarak azab olunur .(Buharî, Müslim)

33- Doğruluk insanı hayra götürür, hayırlı işler de Cennet'in yolunu gösterir. O kimse ki doğru söyler ve doğruyu araştırır, Allahü Teâlâ onu sıddıklar defterine yazar. Yalancılık şerre, şer de Cehennem'e götürür. O kimse ki yalan söyler ve yalanı araştırır, Allahü Teâlâ onu yalancılar defterine yazar. (Buharî, Müslim)

34- Müslüman Müslümanın kardeşidir, ona zulmetmez, zulmedilmesine de yardımcı olmaz. Kim arkadaşının ihtiyacını giderirse, Allahü teâlâ da onun ihtiyacını giderir. Kim, Müslümanın sıkıntısını kaldırırsa, Allah da kıyamet günü onun sıkıntılarını kaldırır. Kim, Müslümanın aybını örterse, Allahü teâlâ da kıyamette onun aybını örter. (Tirmizi)

35-  Bir mümin, arkadaşının aybını görmez, onu gizlerse, şüphesiz Allahü teâlâ bu hareketi sebebiyle onu Cennete koyar. (Taberani)

36- Kim bir ayıp örterse, diri diri kuma gömen suçsuz kız çocuğunu kurtarmış gibi sevap olur. (Ebu Davud, Nesai, Hakim)

37- Kötülük etmeyin, ayıp araştırmayın! Kim bir Müslümanın aybını araştırırsa, Allahü teâlâ da onun aybını ortaya çıkarır ve böyle bir kimse, en gizli bir yerde sığınsa bile, onu rezil eder. (Tirmizi)

38-  Müslümanların aybını araştıran, onlara kötülük etmiş ve onları kötülüğe itmiş olur. (Ebu Davud)

39-  Kim arkadaşını, tevbe ettiği bir günahtan dolayı ayıplarsa, o kimse, aynı günaha müptela olmadan ölmez. (Tirmizi)

40- Arkadaşının mazeretini kabul etmemek günahtır. (İbni Mace)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)