40 Hadis-i Şerif 51

 40 Hadis-i Şerif 51

 

01- Kim sevdiğim kullarımdan birine düşmanlık ederse, o kimseye harb ilân ederim (Buharî)

02- Kim beni bilen ve bana ihlâsla ibâdet eden kuluma düşmanlık ederse o kimse bana harb ilan etmiştir (Buharî)

03- Müslümanın eteği dizi ile topuklarının arasında kalmalı. (Aşık denilen topuklara kadar uzamasında beis yoktur) İki topuğu aşan kısmı ise ateştir (Neseî, Münzirî)

04- Kim giydiği elbisesini kibirlenerek yerde sürürse Kıyâmet gününde Allah ona itibar etmez (Buharî, Müslim)

05- Kim dünyada ipek elbise giyerse âhirette onu giyemez (Tirmizî)

06- İpek elbise giymek ve altın takmak ümmetimin erkeklerine haram kılındı (Ebâ Dâvud, Neseî)

07- Rasûlüllah Efendimiz bizi altın ve gümüş kab içinde yemek yeyip su içmekten, ipek ve dibaç (atlas) elbise giymekten, ipekli kumaş üzerine oturmaktan nehyetti (Buhârî)

08- Efendisinden kaçan kölenin namazı kabul olunmaz (Münzirî)

09- Üç kimse var ki fena âkibetlerini sormayın:

·        Cemâattan ayrılıp emiri'l-mü'minine karşı gelen

·        Efendisinden kaçıp âsî olarak ölen köle,

·        Her ihtiyacı te'min edilmişken cahiliyet kadınları gibi ziynetlerini göstererek yürüyen kadın  (Münzirî)

10- Allah'dan başkasının adına kurban kesen kimseye Allah lânet etsin! (Buhârî - Müslim)

11- Bazı kimseler: Yâ Rasûlallah, bize et getirenler oluyor. Biz (kesilirken besmele çekildiğini bilmiyoruz dediler. Rasûlüllah Sallallahü Aleyhi Vesellem:

·        Üzerine besmele çekip öyle yiyin buyurdular. (Buhârî)

12- Kim babasından başkasına bilerek babamdır derse ona Cennet haramdır (Buharî)

13- Babalarınızdan vazgeçmeyin. (Onları inkâr etmeyin). Çünkü babasını inkâr eden (âile nimetine) küfretmiş olur (Buharî)

14- Sizin için en çok endişe ettiğim üç şey:

·        Âlimin kayması (yoldan çıkması),

·        Münafıkların Kur'ân hakkında mücadelesi,

·        Kafalarınızı koparacak dünyadır (Kafaların kopması dünya muhabbeti ve hırsıyla gaflete dalmaktır) (Tabe-rânî)

15- Kim ihtiyacından fazla suyunu veya otunu başkalarına vermezse, Allahü Teâlâ kıyâmet günü ondan fazl u keremini keser (İmam Ahmed)

16- Beş günaha beş çeşit ceza vardır:

·       Bir millet Allah'a olan ahdini bozarsa (İlâhî hükümlere uymaz; nefsin ve şeytanın yolunu tutarsa), Allah onlara düşmanlarını musallat (ve zelîl) eder.) (İnsanlara en şiddetli azab ve belâ düşman çizmesidir)

·       Allah'ın indirdiği Kur'ân'dan başkasıyla hük-mederlerse, aralarında fakirlik baş gösterir. (Maddî varlık görülse de mânevî yokluk ve her çeşit huzursuzluk içinde kıvranmaktan kurtulan bulunmaz)

·       İçlerinde hayâsızlık zuhur eden kavimde çok ölüm (toplu ölümler) meydana gelir.

·       Ölçü ve tartıda hâinlik yapıldığında o millet, nebattan mahrum kalır, yıllarca kuraklık çekerler

·       Zekât vermezlerse yağmurlar kesilir (Taberânî, Münzirî)

17- İnsan Cennetlik ameli işler, sonunda şaşırıp Cehennemlik olur. Cehennemlik ameli işleyen de sonunda tevbe ve rücû edip Cennet'e gider. Kişinin son hâline itibar edilir (Buhârî)

18- Neredeyse birine namaz kıldırmasını, sonra da cemâata gelmeyenlere gidip evlerinin yakılmasını emredeceğim (Müslim)

19- (Cemaatı terkedenler) ya cemâatı terketmek-ten vazgeçerler, ya da Allahü Teâlâ kalblerini mühürler de gâfillerden olurlar (Müslim)

20- Namaza dâveti (ezanı) duyup da özrü yokken cemâate gelmeyenin namazı makbul değildir Özür nedir?Êsuâline de: Korku ve hastalıktır buyurulmuştur. (Hâkim, Ebû Dâvud)

21- Kadın veya erkek Allah'a altmış sene ibâdet etse de vasiyette haksızlık yaptığı takdirde Cehennem'e müstehak olur  (Ebû Dâvud)

22- Cenâb-ı Hak bütün hak sâhiplerine haklarını vermiştir. Bu sebeble vârislere (Allah'ın hükmünden) başka bir şey vasiyet edilmez (Tirmizî)

23- Beş kimse Cehennemliktir. Bunlardan biri de sabah akşam sana, âilene ve malına oyun etmek isteyen düzenbazdır (Müslim)

24- Hilekâr, cimri ve yaptığı iyiliği başa kakan, Cennet'e giremez (İmam-ı Ahmet)

25- Mekir ve hîle yapan Cehennem'dedir (Bezzar)

26- Eshâbım hakkında Allah'dan korkun, Allah'-dan korkun! Benim vefatımdan sonra onlar hakkında kötü söz söylemeyin! Kim onları severse, beni sevdiği için sevsin. Kim onlara buğzederse, bana buğzetmiştir. Kim onları incitirse beni incitmiştir. Kim bana ezâ ederse Allah'ı gücendirmiş olur. Kim Allah'ı gücendirirse Allah'ın ona gazab etmesi çok yakındır (Tirmizî)

27- Allah'ü Teâlâ beni (peygamber) seçti. Benim için de eshabımı (bana yardımcı) seçti. Onlardan kimini benim için vezir, kimini yardımcı, kimini hısım akraba yaptı. Kim onlara kötü söz söylerse Allah'ın, meleklerin ve insanların lâneti onun üzerine olsun! Allah kıyâmet gününde ondan ne farz ne de nâfile kabul eder (Kenzül-ummal, Taberânî)

28- Allahü Teâlâ beni, benim için de eshabımı seçti. Onlardan kimini bana dost, kimini arkadaş, kimini hısım yaptı. Pek yakında bir kavim gelecek, eshâbımı ayıplayacak, (akıllarınca) onlarda kusur bulacaklar Ey Mü'minler! Onlarla bir şey yiyip içmeyin, akrabalık kurmayın ve üzerlerine (cenaze) namaz(ı) kılmayın! (Râmûz 86/6)

29- Gece yatarken, su kaplarının ağzını ört, yemek kaplarının üstünü ört! Eğer kapayacak bir şey yoksa Besmele çekerek bir çubuğu üstüne koy! (Müslim)

30- Gece kapları kapayın, boş kapları da kapatın veya ters çevirin! (Buhari)

31- Gece açık kapları örtün, su kırbalarını bağlayın! Çünkü yılda bir gece veba iner ve bu hastalık, kapanmayan kabın ve bağlanmayan kırbanın içine düşer. (Müslim)

32- Kapların ağızlarını örtün, dağarcık (ve tulukların) ağzını bağlayın (Buhârî, Eşribe, Bab 22, Bed´u´l-Halk: 11, 14, İsti´zân: 49, 50; Muslim, Eşribe: 96-99)

33- Allah Teâlâ’dan bütün kalbiyle şehitlik dileyen bir kimse, yatağında ölse bile, Allah ona şehitlik mertebesini ihsân eder. (Müslim, İmâre, 157; Nesâî, Cihâd, 36)

34- “Bir kadın kedi yüzünden Cehennemlik olmuştur: Kediyi bağlayıp bir şey yedirmediği gibi yerden haşere yemesini de engellemiş, su da vermemiş ölümüne sebep olmuştu” (Buharî, Müslim)

35- “Hiç ölmeyeceğini zanneden biri gibi çalış, yarın ölecek biri gibi de tedbirli ol.” (Câmiu’s-Sagîr, II/12, Hadis No:1201)

36- “Kendini hiç ölmeyecek zanneden kişinin çalışması gibi (dünya için) çalış, yarın öleceğini zanneden kişinin korkması gibi (günahlardan) kork." (Münavi. Feyzü’l-Kadir, II/12; Kenzü’l-Ummal, III/40, hn: 5379)

37- “Sizin hayırlınız dünyası için ahiretini, ahireti için dünyasını terk etmeyendir.” (Kenzü’l-Ummal, III/238, hn: 6336)

38- Ebû Hureyre’den (ra) rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Hayat şartları sizinkinden daha aşağı olanlara bakınız; sizden daha iyi olanlara bakmayınız. Bu, Allah’ın üzerinizdeki nimetini hor görmemenize daha uygun bir davranıştır.” (Müslim, Zühd 9.)

39- Üç kötü huy vardır ki, ümmetim bundan kurtulamayacaktır: Sû-i zan, hased ve birşeyi uğursuz saymak. Bir zanna kapıldığında o zanla hüküm verip öyle hareket etme. Hased ettiğinde Allah'tan affını dile. Bir şeyi uğursuz saydığında, ona itibar edip de işinden geri kalma. (Camiussağir – 3465)

40- “Kim bir zımmiye eziyet etse, şüphesiz ben onun hasmıyım / düşmanıyım." (el-Hindî, Kenzu’l-Ummal, IV / 618; el-Camiu’s-Sağîr, I / 1210).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)