40 Hadis-i Şerif 44

 40 Hadis-i Şerif 44

 

01- “Din kardeşinin bir işini yapmak için gidenin, her adımında 70 günahı affedilir ve 70 sevap verilir. O iş bitene kadar, böyle devam eder. İşi yapılınca, bütün günahları affedilir. O işi yaparken ölürse, sorgusuz sualsiz Cennete gider.” (İbni Ebiddünya)

02- “Duam kabul olsun, sıkıntım gitsin diyen, darda kalanı ferahlandırsın!” (İbni Ebiddünya)

03- “Sevdiğinize sevdiğinizi söyleyin, nefret ettiğinizden de uzak durun.” (Nevafi-ul-atıra)

04- “İyi kişi, iyi haber getirir. Kötü de kötü haber.” (İ. Asakir)

05- “Din kardeşini seven, ona sevdiğini bildirsin.” (Buhari)

06- “Kim bir zâlime yardım ederse, Allahü Teâlâ o zâlimi ona musallat eder.” (İ. Asakir)

07- “Layık olana da, olmayana da iyilik et! İyilik ettiğin kimse, buna layıksa ne iyi. Layık değilse, sen iyilik edicilerden olursun.” (İbni Neccar)

08- “İyilik zayi olmaz, kötülük unutulmaz, herkes ettiğini bulur.” (Beyheki)

09- “Allahü Teâlâ, zerre kadar hayır işleyeni rezil etmez.” (İ. Adiy)

10- “Ömründe hiç hayır yapmayan bir Müslümanın, (başka Müslümanlara zarar vermesin diye) bir dikeni yoldan kaldırması, Allah indinde makbul görülerek Cennete gitmesine sebep oldu.” (Ebu Davud)

11- “Farzlardan sonra en kıymetli amel, bir mümini sevindirmektir.” (Taberani)

12- “En faziletli amel, bir müminin ayıbını örtmek, karnını doyurmak veya bir ihtiyacını karşılamak suretiyle onu sevindirmektir.” (İsfehani)

13- “Din kardeşini sevindirmek kadar, Allah katında kıymetli bir şey yoktur.” (İ. Neccar)

14-  “Allahü Teâlâ, bir Müslümanın sıkıntısını giderip, onu sevindireni, kıyamette en sıkıntılı anlarda sıkıntılardan kurtarır.” (Buhari)

15- “Her şeyin bir anahtarı vardır, Cennetin anahtarı da yoksulları sevmektir.” (İbni Lal)

16- “Cennetteki sevinç sarayına, ancak çocukları sevindirenler girer.” (İ. Adiy, İ. Neccar)

17- “Bir kimse, mümin kardeşini sevindirince, bir melek, bu kimseye hep dua eder. Ölüp kabre konunca, yanına gelip, “Beni tanıyor musun” der. Ölü, “Hayır” deyince, “Ben, bir Müslümana verdiğin sevincim. Bugün seni sevindirmek için geldim. Kabirde yanındayım, kıyamette de, sana şefaat edip Cennetteki makamını göstereceğim” der.” (İ. Ebi-d-dünya)

18- “Siz, güçsüzleriniz sayesinde rızka ve zafere kavuşuyorsunuz.” (Müslim)

19-  “Aranızdaki zayıflar sebebiyle yardıma ve rızka kavuşuyorsunuz.” (Buharî)

20-  “Allah bu ümmete, ancak zayıfların duaları, namazları ve ihlâsları sayesinde yardım ediyor.” (Nesaî, Tirmizî)

21- “Nice (kıymetsiz ve hakir görülerek) kapılardan kovulan, pejmürde kılıklı kimseler vardır ki, (onlar Allah yanında çok kıymetlidir, şu şöyle olacak diye) yemin etseler, Allah (onlara ikram için, dediklerini yaratır) yeminlerini doğru çıkarır.” (Müslim) “Bazı âlimler bu hadis-i şerifi, “Güçsüz kimseler dua etse, Allah dualarını kabul eder” diye açıklamışlardır.”

22- “İnsanların efendisi onlara hizmet edendir.” (Ebu Nuaym)

23- “Seferdekilerin efendisi, onlara hizmet edendir. Hizmette önde olan kişiyi, o topluluk, şehit olma durumu hariç, hiçbir amelle geçemez.” (Hâkim)

24- “Allah yolunda savaşanların en üstünü, savaşanlara hizmet edendir. Sonra da onlara haber getirendir.” (Taberanî)

25- Evlada hizmet, babaya hizmettir. Babaya hizmet, evlada hizmettir. Bir zatın sevdiklerine hizmet, o zata hizmet etmek olur. Resulullah, Eshabını (arkadaşlarını) çok severdi. Eshabından birine hizmet edeni görünce ona dua ederdi. “Ramuz”

26- “Dul ve yoksullara hizmet eden, fi-sebilillah cihad eden gibidir.” (Buharî)

27-  “Bir genç, bir ihtiyara yaşından dolayı hürmet ederse, o genç ihtiyarlayınca, Allahü Teâlâ, ona hizmet edecek gençler yaratır.” (Tirmizi)

28- “Bir mümini sevindirene, maddî veya mânevî bir hacetini görene, Allahü Teâlâ, Kıyamette ona hep hizmet edecek birini yaratır.” (Taberanî)

29-  “Şu üç şeyi yapan, tam mümindir Ailesine hizmet eden, fakirlerle oturup kalkan ve hizmetçisiyle birlikte yiyen.” (Deylemî)

30-  “Bir kimse, din kardeşinin bir işine yardım etse, Allahü Teâlâ da onun işini kolaylaştırır. Bir kimse, bir Müslümanın sıkıntısını giderir, onu sevindirirse, kıyamette en sıkıntılı zamanlarında, Allahü Teâlâ onu sıkıntıdan kurtarır. Bir Müslümanın ayıbını, kusurunu örtenin, ayıplarını, kabahatlerini de kıyamette Allahü Teâlâ örter.” (Buhari, Müslim)

31-  “Bir kimse, din kardeşine yardım ettikçe, Allahü Teâlâ da ona yardım eder.” (Müslim)

32-  “Allahü Teâlânın, başkalarına da versin diye nimet verdiği kulları vardır. Onlar bu hizmeti yüksünürlerse, Allah o nimeti onlardan alır, başkasına verir.” (Ramuz)

33-  “Allahü Teâlâ, başkalarına da versin diye, bazı kullarına çok nimet vermiştir. Bu nimetleri Allahü Teâlânın kullarına dağıtırlarsa, nimetleri azalmaz. Bu nimetleri onlara ulaştırmazlarsa, Allah nimetlerini bunlardan alır, başkalarına verir.” (Taberani)

34- “Kim, hidayete (Ehl-i sünnete) davet ederse, o yola girenlerin bütün sevabları ona da yazılır.” (Tirmizî)

35- “Güzel ahlak, gelmeyene gitmek, vermeyene vermek, zulmedeni affetmektir.” (Hâkim)

36- "Ey ümmetim! Kadınlara hayırla muamele etmenizi tavsiye ederim. Çünkü onlar sizin emriniz altındadır. Fazla tahakküme hakkınız yoktur. Ancak açıktan fuhuş irtikâb etmiş olsalar o zaman durum değişir." (Riyâzu'sSâlihîn, I/319)

37- "Yedi yaşındaki çocuğa namaz kılmayı öğretiniz. On yaşına vardıklarında (kılmazlarsa) cezalandırınız." (Riyâzu's-Sâlihîn, I/339)

38- "Bir adamın hayır için harcadığı paranın en faziletlisi, ailesine sarfettiği parayla, Allah yolunda kullanacağı atı için verdiği ve bu de Allah rızası için (mücahid) arkadaşlarına sarfettiği paradır." (Riyâzu's-Sâlihîn, I/329)

39- "Allah'ım bunlara rahmet ve saâdet ihsan buyur, çünkü ben bunların hayır ve mutluluğunu diliyorum." buyurmuştur (Tecrid-i Sarih Tercümesi, XII/127)

40- "Geride kendisine dua edecek hayırlı bir çocuk bırakan kimsenin amel defteri kapanmaz, kendisine sürekli olarak hayır yazılır." (Ebû Davud, Vesâyâ, 14)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)