40 Hadis-i Şerif 92 (Yardımlaşma ve Dayanışma)

 40 Hadis-i Şerif 92 (Yardımlaşma ve Dayanışma)

 

001-        “Müşteri kızıştırmayınız. Bir kimse kardeşinin satışı üzerine satış yapmasın. Din kardeşinin dünürlüğü üzerine dünür göndermesin. Bir kadın, din kardeşi bir kadının çanağındaki nimeti kendi kabına doldurmak için onun boşanmasını istemesin.” (bk. Buhârî, Büyû‘ 64, 70; Müslim, Nikâh 51-56, Büyû‘ 11, 12; Nesâî, Büyû‘ 16)

002-        “Resûlullah aleyhissalâtü vesselâm, pazarcıların yolda karşılanmasını, şehirlinin köylünün malını satmasını, bir kadının, evleneceği erkeğe din kardeşi bir kadını boşamayı şart koşmasını, bir kimsenin din kardeşinin pazarlığı üzerine pazarlıkta bulunmasını, müşteri kızıştırmayı ve satılık hayvanın sütünü sağmayıp memesinde biriktirmeyi yasakladı.” (Müslim,)

003-        "Allah katında helâlin en kötüsü karısını boşamaktır." (Ebû Dâvûd, Talâk 3; İbni Mâce, Talâk 1)

004-        "Pazara getirilen satılık malları çarşıya götürülünceye kadar yolda karşılamayınız." (Buhârî, Büyû‘ 71; Müslim, Büyû‘ 14. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Büyû‘ 43)

005-        "Mal sahibi çarşıya gelince muhayyerdir."  (Müslim, Büyû‘ 17).

006-           Hz. Ebu Zerr (radiyAllahu anh) anlatiyor: "Ey Allah'in Resulu! dedim. Kisi, bir kavmi sever, fakat onlarin amelini isleyemezse, (sonu ne olacak)?"

"Ey Ebu Zerr, buyurdu, sen sevdiginle berabersin!"

Tirmizi'nin bir rivayetinde: "Kisi sevdigiyle beraberdir" denmistir.

(Buhari, Edeb 96; Muslim, Birr 165, (2640); Ebu Davud, Edeb 122, (5126); Tirmizi, Zuhd 50, (2388)

007-           "Ruhlar toplanmış cemaatler (gibidir). Onlardan birbiriyle (önceden) tanışanlar kaynaşır, tanışmayanlar ayrılırlar." Buhari, Enbiya 2; Muslim, Birr 159, (2638); Ebu Davud, Edeb 19, (4834).

008-           "Kim bir mu'minin dunyevi kederlerinden birini giderirse, Allah da onun Kıyamet gunu kederlerinden birini giderir. Kim bir fakire kolaylık gösterirse, Allah da ona dunyada ve ahirette kolaylık gösterir. Kim bir müslümani örterse, Allah da onu dünya ve ahirette örter. Kişi kardeşinin yardımında olduğu müddetçe, Allah da onun yardımındadır. Kim ilim aramak düsüncesiyle bir yola düserse, Allah onun cennete olan yolunu kolaylastirir. Bir grup, Allah'in kitabini okumak ve aralarinda tedris etmek üzere Allah'in evlerinden birinde toplanirsa, üzerlerine mutlaka sekine iner ve onlari rahmet kaplar, melekler onlari sarar. Allah da onlari yaninda bulunan mukarreb meleklere anar. Bir kimseyi ameli yavaslatirsa, nesebi hizlandiramaz." (Muslim, Zikr 38, 2699; Ebu Davud, Edeb 68, 4946; Tirmizi, Hudud 3, 1425, Birr 19, 1931; Kiraat 3, 2946)

009-           Kim kardeşinin ırzını mudafaa ederse, Kıyamet günü Allah, onun yüzünden ateşi geri cevirir." (Tirmizi, Birr 20, 1932)

0010-      "Resulullah aleyhissalâtu vesselâm, bir ihtiyac taleb eden kimse gelince arkadaşlarına yönelir ve: "Şefaat edin, ecir kazanın! Allah da Rasulünün diliyle dilediğine hükmetsin!" derdi." (Buhari, Edeb 37, salât 88, Mezalim 5; Muslim, Birr 145, 2627; Ebu Davud, Edeb 126, 5131; Tirmizi, İlim 14, 2674; Nesai, Zekat 65, 5, 78)

0011-   "Kim bir mü`minin dünyevi kederlerinden birini giderirse, Allah da onun Kıyamet günü kederlerinden birini giderir. Kim bir fakire kolaylık gösterirse, Allah da ona dünyada ve ahirette kolaylık gösterir. Kim bir Müslümanı örterse, Allah da onu dünya ve ahirette örter. Kişi kardeşinin yardımında olduğu müddetçe, Allah da onun yardımındadır. Kim ilim aramak düşüncesiyle bir yola düşerse, Allah onun cennete olan yolunu kolaylaştırır. Bir grup, Allah`ın kitabını okumak ve aralarında tedris etmek üzere Allah`ın evlerinden birinde toplanırsa, üzerlerine mutlaka sekme iner ve onları rahmet kaplar, melekler onları sarar. Allah da onları yanında bulunan mukarreb meleklere anar. Bir kimseyi ameli yavaşlatırsa, nesebi hızlandıramaz."

0012-   “Bazı kimseler, başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak, onlara yardımcı olmak için yaratılmıştır. İhtiyaç sahipleri bunlara başvurur. Bunlar için ahirette azap korkusu olmaz.” (Taberani)

0013-   “Allahü teâlâ, bazılarına çok nimet vermiştir. Bunları, herkese faydalı olmak için yaratmıştır. Bu nimetleri dağıtırlarsa, azalmaz, dağıtmazlarsa bunlardan alıp, başkalarına verir.” (Taberani)

0014-   “Bir Müslümanın, din kardeşinin bir ihtiyacını karşılaması on yıl itikaftan iyidir. Allah rızası için bir gün itikaf ise, insanı Cehennem ateşinden pek çok uzaklaştırır.” (Taberani)

0015-   “Din kardeşinin bir işini yapana, melekler dua eder. O işi yapmaya giderken, her adımı için bir günahı af olur ve kıyamette çeşitli nimetlere kavuşur.” (İbni Mace”

0016-   “Din kardeşinin rahata kavuşması veya sıkıntıdan kurtulması için idarecilere gidip uğraşana, sırat köprüsünden, herkesin ayağı kaydığı zaman, Allahü teâlâ ona yardım eder.” (Taberani)

0017-   “Allahü teâlânın en sevdiği iş, elbise vererek veya yedirip içirerek yahut başka bir ihtiyacını karşılayarak, bir mümini sevindirmektir.” (Taberani)

0018-   “Saygısızlık edene yumuşak davranan, zulmedeni affeden, vermeyene veren, kendisini arayıp, sormayan ahbabını, akrabasını gözeten, Cennette yüksek derecelere kavuşur.” (Taberani)

0019-   “Din kardeşine güler yüz göstermek, iyi şeyler öğretmek, kötülük yapmasını önlemek, sorana yol göstermek, sokaktaki pis ve zararlı şeyleri temizlemek, birer sadakadır.” (Tirmizi)

0020-   “Selâm verirken gülümseyen, sadaka sevabına kavuşur.” (İ.E.dünya)

0021-   “Seferde, topluluğun efendisi, onlara hizmet edendir. Şehitlik hariç, hiçbir amel onun sevabına erişemez.” (Hakim)

0022-   “Kim, bir Müslümanın sıkıntısını giderip, onu sevindirse, Allahü teâlâ, kıyamette en sıkıntılı anlarda, onu sıkıntılardan kurtarır.” (Buhari)

0023-   “Din kardeşine yardım edenin yardımcısı, Allahü teâlâdır.” (Müslim)

0024-   “İnsanların en iyisi, onlara faydası çok olanıdır.” (Kudai)

0025-   Allahü teâlânın farzlardan sonra en çok sevdiği iş, bir mümini sevindirmektir.” (Taberani)

0026-   “İmanı en kuvvetli olan, ahlakı en güzel ve hanımına karşı en yumuşak olandır.” (Tirmizi)

0027-   “Söz veriyorum, tartışmayan, haklı da olsa, kimseyi incitmeyen Cennete girer.” (Tirmizi)

0028-   “Müminler, birbirine karşı sevgi ve merhamette, bir vücut gibidir. Vücudun bir yeri rahatsız olunca, bütün vücut huzursuz olur. Oranın tedavisi ile meşgul olurlar. Müslümanlar da böyle birbirine yardıma koşar.” (Buhari)

0029-   “Çevrendekilerle güzel komşuluk et ve kendin için sevdiğini, başkaları için de sev ki Müslüman olasın.” (Harâiti)

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis