Sabah Olunca, Akşama Kadar Şu On İki Şeyi Yapmak İnsana Farzdır
Sabah Olunca, Akşama Kadar Şu On İki Şeyi Yapmak İnsana Farzdır
01- Yataktan kalkınca, Cenâb- ı hakkı anmak ve ona hamd ve şükür etmek. Tûr sûresi 48. Ayeti Kerimesi’nde meâlen, buyuruldu ki: “Rabbinin hükmüne sabret. Çünkü sen gözlerimizin önündesin, kalktığında Rabbini hamd ile tespih et!”
02- Avret mahallini yani örtünmesi gereken yerlerini örtmek. Erkeğin diz kapağı ile göbeği arası; hanımların ise: Eller, yüz ve ayakları dışındaki her yeri avrettir. Örtülmesi gerekir. "Mü`min kadınlara da şöyle gözlerini (haramdan) kıssınlar, ırzlarını korusunlar, süslerini göstermesinler -kendiliğinden görünen müstesna- başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar" (Nûr Sûresi 31) daha başka ayeti kerimeler.
03- Cünüp ise gusletmek, Namaz için, abdest almak.
04- Allah’ü Tealâ’ya tevekkül etmek. “Ey iman edenler! Allah’ın üzerinizdeki nimetini hatırlayın; hani bir kavim size el uzatmaya yeltenmişti de Allah onların ellerini sizden çekmişti. Allah’tan korkun! Müminler yalnız Allah’a dayansınlar.” (Mâide – 11); “Eğer barışa yanaşırlarsa sen de yanaş ve Allah’a güven; O her şeyi işitendir ve bilendir.” Enfâl – 61; “De ki: "Allah'ın bize yazdığından başkası başımıza gelmez. O bizim Mevlamızdır, inananlar Allah'a güvensin." (Tevbe - 51) Daha bir çok ayeti kerime Allah’ü Teala tevekkül etmemizi emrediyor.
05- Namaz vakitleri gelince, namazı tam olarak kılmak. Kur’an- ı Kerim’in Nisa sûresi 103. Ayeti Kerimesi’nde meâlen, buyuruldu ki: “Namazınızı tam olarak ve dosdoğru kılın! Çünkü namaz müminler üzerine vakitleri belli olarak farz kılınmıştır.” Buna benzer birçok ayette Namazın vaktinde ve doğru olarak kılınmasından bahsedilmiştir.
06- Rızık hususunda Allah’ü Tealâ’ya güvenmek. Hûd sûresi 6. Ayeti Kerimesi’nde meâlen, buyuruldu ki: “Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah’a ait olmasın. Her birinin (dünyada) duracakları yeri de, (öldükten sonra) emaneten konulacakları yeri de O bilir. Bunların hepsi açık bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da yazılı)dır.”
07- Cenâb- ı hakkın taksimine râzı olmak ve kanaat etmek. Zuhruf Suresi 32. ayet meali, “Rabbinin rahmetini onlar mı bölüştürüyorlar? Dünya hayatında onların geçimliklerini aralarında biz paylaştırdık. Birbirlerine iş gördürmeleri için, (çeşitli alanlarda) kimini kimine, derece derece üstün kıldık. Rabbinin rahmeti, onların biriktirdikleri (dünyalık) şeylerden daha hayırlıdır.
08- Cenâb- ı hakkın emirlerine ve hükmüne sabır ve rızâ göstermek. Bakara Suresi, 2/155.“Andolsun biz sizi biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile imtihan edeceğiz. Müjdele o sabredenlere!”
09- Cenâb- ı hakkın nimetlerine şükretmek. Allah
Teâlâ bizden her vesileyle kendisine şükretmemizi istiyor ve bakınız ne
buyuruyor:
“Bana şükredin, sakın
nimetlerime nankörlük etmeyin” (Bakara 2/152).
“Eğer yalnız Allah'a
kulluk ediyorsanız O'na şükredin” (Bakara 2/ 172).
“Sen Allah’a kulluk et ve şükredenlerden ol” (Zümer 39/66)
10- Helal kazanıp, helal yemek. A’râf suresi’nde
meâlen, buyuruldu ki:
“Size rızık olarak verdiklerimizin en temizlerinden, en güzellerinden yiyiniz!”
11- Gücü nispetinde iyiliği emretmek, kötülüğü yasaklamak. “Bunlar, Allah’a ve ahiret gününe iman eder, maruf olanı emreder, münker olandan sakındırır ve hayırlarda yarışırlar. İşte bunlar salih olanlardandır” (Al-i İmran /114)
12- Tevbe etmek. “Ey îmân edenler, Allah’a nasûh
tevbe ediniz!” (Tahrîm Sûresi, 8) “Ey müminler! Hepiniz Allah’a tövbe edin,
umulur ki kurtuluşa erersiniz!” (Nûr Sûresi 31) ve başka ayeti kerimeler…
Yorumlar
Yorum Gönder