Masum Kuzum! İnsanlara Muhtaç Olmamak İçin Çok Çalış!

Masum Kuzum! İnsanlara Muhtaç Olmamak İçin Çok Çalış!

 

Çünkü her şeyde başkalarına muhtaç olarak yaşamak çok zordur. Çoğu zaman insanın onurunu, haysiyetini ve karakterini incitir. Hatta küfre dahi sebep olabilir.

 

Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem’in şu duası bu gerçeği işaret etmektedir: “Ya Rabbi, fakirlikten sana sığınırım.” (Nesai)

 

Fakir Kimdir?

 

Zekât nisabı kadar malı olmayan ve aslî ihtiyaçlarını karşılayamayan kimselere fakir denir.

 

Hiç malı olmayan ve yarın için yiyecek bir şey bulamayan yoksul kimseye de miskin denir.

 

Fakir olsun, miskin olsun her ikisi de muhtaç durumdadır. Tek farkları biri az muhtaç, diğeri ise çok muhtaçtır.

 

Tarih boyunca insanlar arasında başkalarına muhtaç olanlar hep olmuştur. Ancak Müslümanın hedefi başkalarına muhtaç olan bir fakir olmak değil, başkalarının ihtiyacını karşılayan bir zengin olmaktır.

 

Çünkü Aşere-i mübeşşere dediğimiz yani; daha dünyada iken cennete gidecekleri ismen müjdelenen on kişiden çoğu zengin idi.

 

Masum Kuzum!

 

Hayatta başkalarına muhtaç olmaman için aşağıdaki tavsiyelerimi dikkatle okumanı ve onlara uymanı istiyorum:

 

1- Başkalarına muhtaç olmaktan kurtulmak ve bereketli rızka kavuşmak için kopmayacak, ayrılmayacak ve bırakmayacak şekilde sebeplere yapış! Çünkü her şey sebebe bağlıdır.

 

2- İhtiyaçlarını yalnızca, gizlice ve sürekli olarak Allah’a sun! Çünkü ihtiyaçlarını insanlara açan, ihtiyaçtan kurtulamaz. Allah’ü Teâlâ’ya arz eden ise, ihtiyaçtan kurtulur.

 

İşte ayet:

“Allah dilediğine rızkı genişletir-yayar ve daraltır da. Onlar ise dünya hayatına sevindiler. Oysaki dünya hayatı, ahirette (ki sınırsız mutluluk yanında geçici) bir meta’dan başkası değildir.” (Ra’d Sûresi, 26)

 

3- Fakirlik korkusuna kapılıp cimrilik yapma! Çünkü gerek fakirlik korkusu gerekse bunun yol açtığı cimrilik şeytanın telkinlerine kapılmalarından kaynaklanmaktadır. İşte bu konuda Rabbimizin uyarısı:

“Şeytan, sizi fakirlikle korkutuyor ve size çirkin-hayâsızlığı emrediyor. Allah ise, size kendisinden bağışlama ve bol ihsan vadediyor. Allah (rahmetiyle) geniş olandır, bilendir.” (Bakara Sûresi, 268)

4- Hakkını verip gereğini yerine getirmek şartıyla daima zengin olmayı fakir olmaya tercih et! Çünkü zen zengin olursan milletin zengin olur. Milletin zengin olursa dünya milletlerine karşı ayakta durması mümkün olur. Aksi halde sürekli başkalarına muhtaç olacak, başkalarına el açacak, sefalet içerisinde onur ve şahsiyetini koruyamaz bir halde yaşamaya mahkûm olur.

 

5- Dünya ve ahiret dengesinin kurulmasını sağlamaya çalış! Tek taraflı olarak ne sadece dünyayı, ne de sadece ahireti düşün. Çünkü İslam, ahiret için dünyanın terk edilmesine karşı olduğu gibi, dünya için ahiretin terk edilmesine de karşıdır. Her ikisine de gereken önemi vermekte ve her iki dünya için insanın çalışmasını istemektedir.

 

6- Manen güçlü olman gerektiği gibi maddeten de güçlü olman gerektiğini bil ve bu uğurda gayret göster! Çünkü Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem Efendimiz Müslümanların manen olduğu gibi, maddeten de güçlü olmalarını ve ilerlemelerini istemektedir.

 

7- Zenginliğin bir nimet olduğunu, dünya ve ahiretin mal ile kazanılır. Bunun için malın kıymetini bil! Süfyan-ı Sevri hazretleri, malın insanın silahı olduğunu söyleyerek, insanın, canını, malını, sağlığını, dinini, şerefini mal ile koruyacağını bildirmiştir. Şu hadis-i şerif bu sözü teyid etmektedir:

“Mal, salih kimse için ne güzeldir.” (Taberani)

 

8- Fakir olursan sabreden fakir, zengin olursan şükreden zengin gibi ol! Çünkü İslam’da sabreden de şükreden de cennetliktir.

 

9-Şunu iyi bil ki: Mal değil, malı sevmek, mal aşkı ile yanıp tutuşmak kötüdür. Bunun için gönlünü mal sevgisine kaptırma! Şu hadis-i şerifi hatırından çıkarma: “Her şeyin bir afeti vardır. Ümmetimin en büyük afeti, dünyaya, paraya gönül vermektir. İyi yolda harcayan hariç, mal toplayanın çoğunda hayır yoktur.” (Deylemi)

 

10- En büyük sermayen Allah korkusu olsun! Çünkü Allah korkusunu sermaye edinen, rızka ticaretsiz ve sermayesiz kavuşur. Kur’an-ı kerimde Allah Celle Celâlüh şöyle buyurmaktadır:

 

“Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder ve rızkını ummadığı yerden gönderir” buyuruldu.” (Talak 2, 3)

 

11- Ekonomik sıkıntıya düşersen veya borçlanırsan, bin kere “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm” de! Çünkü böyle diyenin işini Allah Celle Celâlüh kolaylaştırır.

 

12- Şu iki şeyden şiddetle sakın ve onlardan Allah’a sığın! Onlar gelmeden faydalı amel işlemekte acele et:

 

a) Allah’ı unutturan fakirlik.

b) Azdıran zenginlik.

 

Bu dünyada Allah’ın misafiri olduğunu bil! Seni bu dünyaya misafir olarak getiren seni ikramsız, rızıksız bırakmaz! Bunun için sebep ne olursa olsun kullara el açıp asla dilenme!

 

13- Kimseye muhtaç olmamak için üretken ol ve çok çalış! Allah Celle Celâlüh çalışanı sever ve çalışana çalıştığının karşılığını mutlaka verir.

 

14- Tüm işlerinde Allah’a sığın! Allah'a tevekkül edene Allah kâfidir. İnsan Allah'a gerçek manada bir kul olursa, Allah'ın mülkü olan kâinat onun mülkü gibi olur. İşte gerçek zenginlik budur.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis