40 Hadis-i Şerif 61 (Yardımlaşma ve Dayanışma)

 40 Hadis-i Şerif 61 (Yardımlaşma ve Dayanışma)

01- Bir mümin, aç bir mümini doyurursa, Allah da o kimseyi cennet meyveleriyle doyuracaktır. Yine bir mümin, susuz kalan bir mümine bir şeyler içirip susuzluğunu giderirse, Allah kıyamette ona (misk ile mühürlenmiş lezzetli bir içecek olan) 'Rahîk-ı Mahtûm'dan içirecektir. Yine bir mümin, elbiseye ihtiyacı olan bir mümini giydirirse, Allah da ona cennetin yemyeşil elbiselerinden giydirecektir. (Tirmizî, Kıyâme, 18)

02- Yüce Allah şöyle buyurmuştur: Ey âdemoğlu, sen infak et, ben de sana infak edeyim! (Buhari, Nafakât, 1)

03- Güneşin doğduğu her gün insanın bütün eklemleri için sadaka vermesi gerekir. İki kişinin arasını düzeltmen sadakadır. Bir kimseyi kaldırarak hayvanına binmesine yardımcı olman ve eşyasını ona yüklemen sadakadır. Güzel söz de sadakadır. Namaza giderken attığın her adım sadakadır. Yoldaki rahatsızlık veren şeyi kaldırman sadakadır. (Müslim, Zekât, 56)

04- Hz. Peygamber, Hangi sadaka en faziletlidir? Diye sorulunca şöyle demiştir: Malı az olanın gücüne göre verdiği (sadaka!) (Dârimî, Salât, 135)

05- Kim helal kazancından bir hurma miktarı sadaka verirse -ki Allah sadece helâl olanı kabul eder- Allah o sadakayı büyük bir hoşnutlukla kabul eder. Sonra onu sahibi için, sizden birinizin tayını yetiştirdiği gibi (özenle) dağ gibi olana kadar büyütür (bereketlendirir). (Buhari, Zekat, 8)

06- Kulların sabaha eriştiği her gün (yeryüzüne) iki melek iner. Bu iki melekten biri, 'Allah'ım, malını hayır yolunda harcayan kişiye (harcadığı malın yerine) yenisini ver.' der. Diğeri de, 'Allah'ım, malını (hayır yollarında harcamayarak) elinde tutan (cimrilik eden) kişinin malını telef et.' der. (Buhari, Zekât, 27)

07- Allah için size sığınan kimseye sığınak olun. Allah için isteyen kimseye verin. Sizi davet edene icabet edin, size bir iyilik yapana karşılığını verin. Eğer onun karşılığını verecek bir şey bulamazsanız, karşılıkta bulunduğunuzu kanaat getirinceye kadar ona dua edin. (Ebu Dâvud, Zekât, 38)

08- Dul bir kadının ve fakirin işleri için koşturan kimse, Allah yolunda cihat eden yahut geceyi namazla gündüzü oruçla geçiren kimse gibidir. (Buhari, Nafaka, 1)

09- Çorba pişirdiğinde suyunu biraz fazla koy, sonra komşularına bak, uygun bir şekilde çorbadan onlara ikram et. (Müslim, Birr, 143)

10- Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu: Zalim de olsa mazlum da olsa kardeşine yardım et. Bunun üzerine birisi, Ey Allah'ın Resûlü! Eğer mazlum ise yardım ederim, ancak zalimse ona nasıl yardım edeceğim? dedi. Bunun üzerine Resûlullah şöyle buyurdu: Onu zulümden uzaklaştırırsın veya onun zulmüne engel olursun. İşte bu ona yapacağın yardımdır. (Buhari, İkrah, 7)

11- Hz. Âişe Radiyallahü Anha'dan rivâyet edildiğine göre, Peygamber hanımları bir koyun kesmişlerdi de Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem: Koyundan ne kadarı kaldı? diye sordu. Âişe, dedi ki: Sadece kürek kemiği bölgesi kaldı! Gerisini dağıttık deyince; Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu: Küreğinden başka hepsi bize (sevap olarak) kaldı. (Tırmizi, Kıyame, 33)

12- Kıyamet günü müminin serinleyeceği gölgelik (verdiği) sadakasıdır. (İbn Hanbel, 4, 233)

13- Müslüman Müslümanın (din) kardeşidir. Ona zulmetmez. Onu düşman eline vermez (himaye eder). Her kim Müslüman kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bi ihtiyacını giderir. Her kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse Allah da onun (bu iyiliği) sayesinde kıyamet sıkıntılarından bir sıkıntısını giderir. Her kim dünyada, bir Müslümanın (ayıbını)örterse Allah da kıyamet günü onun (ayıbını) örter. (Mülim, Birr, 58)

14- Müminler, birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet ve şefkat göstermede, tıpkı bir organı rahatsızlandığında diğer organları da uykusuzluk ve yüksek ateşle bu acıyı paylaşan bir bedene benzer. (Müslim, Birr, 66)

15- Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem, Ben ve yetime kol kanat geren kimse cennette böyle (yan yana) olacağız. buyurdu ve aralarını hafifçe açarak işaret parmağıyla orta parmağını gösterdi. (Buhari, Talâk, 25)

16- Kim darda kalan borçluya zaman tanırsa yahut (alacağının tamamını veya bir kısmını) borçluya bağışlarsa, Allah onu, başka hiçbir gölgenin (himayenin) olmadığı kıyamet gününde kendi arşının gölgesinde (himayesinde) gölgelendirecektir. (Tırmizi, Büyü', 67)

17- Müslümanlar arasında kim bir yetimi yiyecek ve içeceğini üstlenecek şekilde sahiplenirse, affedilmeyecek bir günah işlememişse, Allah onu mutlaka cennete koyar. (Tırmizi, Birr, 14)

18- Bozguncu, cimri ve yaptığı iyiliği başa kakan kimse cennete giremez. (Tırmizi, Birr, 41)

19- Sizden biriniz kendisi için istediğini mümin kardeşi için de istemedikçe iman etmiş olmaz (Tırmizi, Sıfatü'l-kıyâme, 59)

20- Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem bize şu yedi şeyi emretti: Hastayı ziyaret etmek, cenazeyi (kabre kadar) takip etmek, aksırana Allah'tan rahmet dilemek, zayıfa yardım etmek, mazluma yardım etmek, selâmı yaymak ve yemin edenin yeminini tasdik etmek. (Buhari, İsti'zan, 8)

21- Sadaka suyun ateşi söndürdüğü gibi hataları yok eder. (Tırmizi, Cum'a, 79)

22- Size en değerli sadakadan bahsedeyim mi? (Kocasının evinden ayrılarak) senden başka kazancını sağlayacak kimse olmadığı için sana (baba evine) sığınmış kızın (için harcadığın nafaka en faziletli sadakadır). (İbn Mace, Edeb, 3)

23- Bir adam Hz. Peygamber'e Sallallahü Aleyhi Vesellem, Ey Allah'ın Resûlü, hangi sadaka en faziletlidir? diye sordu. Hz. Peygamber şöyle buyurdu: Sağlıklı olup, fakirlik endişesi ve zengin olma hırsı ile hareket ederken tasaddukta bulunabilmendir. (Sadaka vermeyi) can boğaza gelip de (son nefesini yaşadığın ana kadar) erteleme. (Buhari, Vesâtâ, 7)

24- Yoksula verilen sadaka bir, akrabaya verilen ise hem sadaka hem de sıla-ı rahim olmak üzere iki sadaka sayılır. (Nesâî, Zekât, 82)

25- ...Mazlumun bedduasından sakın. Çünkü onunla Allah arasında perde yoktur. (Buharî, Zekât, 63)

26- Öyle insanlar vardır ki (adeta) hayrın anahtarı, şerrin sürgüleri gibidir. Kimisi de şerrin anahtarı, hayrın sürgüleri gibidir. Ne mutlu! Yüce Allah'ın, hayrın anahtarlarını ellerine verdiği o kimselere! Ve yazıklar olsun Yüce Allah'ın şerrin anahtarlarını ellerine verdiği o kimselere! (İbn Mace, Sünnet, 19)

27- Yarım hurma (sadaka) ile bile olsa cehennemden korunun. Eğer bunu da bulamazsanız güzel bir sözle (korunun). (Müslim, Zekat, 68)

28- Birbirinizden nefret etmeyin, birbirinize haset etmeyin, biribrinize sırt çevirmeyin. Ey Allah'ın kulları, birbirinizle kardeş olun. (Buhari, Edeb, 62)

29- Kim müslüman kardeşinin ırz, namus ve benzeri şeylerinden her türlü kötülüğü savarsa Allah da kıyamet gününde onun yüzünden cehennem ateşini savar. (Tırmizi, Birr, 20)

30- Sayma ve sayarak verme! Yoksa Allah da sana sayarak verir. (Nesai, Zekat, 62)

31- Mümin mümin için, parçaları birbirini destekleyen bir bina gibidir. (Buhari, Mezalim, 5)

32- Veren el üstündür. Vermeye, geçimini sağlamakla yükümlü olduğun kimselerden başla. Annene, babana, kız ve erkek kardeşlerine yardım et, sonra yakınlık durumuna göre devam et. (Nesai, Zekat, 51)

33- Allah'ı (n hakkını) koru ki Allah da seni korusun. Allah'ı (n hakkını) gözet ki O'nu hep yanında bulasın. Bir şey isteyeceğinde Allah'tan iste. Yardım dileyeceğinde Allah'tan yardım dile. (Tırmizi, Kıyame, 59)

34- Size ancak zayıflarınız sebebiyle yardım ediliyor ve rızık veriliyor değil mi! (Buhari, Cihad, 76)

35- Ancak iki kişiye gıpta edilir. Bunlar, Allah'ın kendisine verdiği malı hak yolunda harcayan kimse ile Allah'ın kendisine verdiği (ilim ve) hikmete göre karar veren ve onu başkasına öğreten kimsedir. (Buhari, Zekat, 5)

36- Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem kendisinden bir şey istendiğinde asla Hayır demezdi. (Müslim, Fedail, 56)

37- Kimin yanında iki kişilik yemek varsa üçüncü bir kişiyi, dört kişilik yiyeceği olan beşinci ya da altıncı kişiyi misafir etsin! (Buhari, Mevakit, 41)

38- Her Müsliman'ın sadaka vermesi gerekir. (Müslim, Zekat, 55)

39- Her iyilik bir sadakadır. (Buhari, Edeb, 33)

40- Sadaka, Rabb'in gazabını söndürür ve kötü bir şekilde ölmeyi önler. (Tirmizi, Zekat, 28)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)