O Halde Neden İdareciler Ve Doktorlara Gidiyorsun?

O Halde Neden İdareciler Ve Doktorlara Gidiyorsun?

Süfyan-ı Sevri Kuddise Sirrûh bir akşam namazında imam olmuştu Fatiha-yı Şerife’yi okurken: “Ancak sana ibadet eder ve yalnız senden yardım isteriz” ayetini okuyunca bayılıp düştü. Ayıldığı zaman sebebi soruldu. Şöyle buyurdu:

“- Öyle ise neden idareciler ve doktorların kapısına gidiyorsun?” denileceğinden korktum.

Her sabah ve akşam bütün afet ve belalardan afiyet ve sıhhati Hazreti Allah’tan isteriz. Ta ki tabiblerin kapılarına muhtaç olmayalım.

Beyit:
Sararmış tabib, kör olan göz doktoru ve âmâ müneccim;
Dünyanın acaib hallerindendir.

Hadisi Şerif: Allah’ım! Senden afv ve afiyet isterim.

Bir adam Rasülüllah Aleyhisselâm’a:

“- Hangi dua daha faziletlidir?” diye sordu. Efendimiz;
“- Rabbinden dünya ve ahirette afv ve afiyet iste,” buyurdu. Çünkü hem dünyada ve hem de ahirette istenecek çok kıymetli bir nimet ve çok yüksek bir şereftir.

Allâh’ü Teâlâ:

Sonra and olsun, o gün (kıyamette) nimetin (yani afiyetin) şükründen muhakkak sorulacaksınız buyurmaktadır.  (Tekasür-8)

Allâh’ü Teâlâ şöyle buyuruyor:

De ki: Ben ancak sizin gibi bir insanım. Yalnız ilâhımız tek ilâhtır, diye bana vahiy olunuyor. Onun için her kim rabbine kavuşmayı arzu ederse salih bir amel işlesin ve Rabbine yaptığı ibadete hiç kimseyi ortak etmesin. (Kehf-110)

Allah Celle Celâlühü başka bir ayette de şöyle buyuruyor:

O, öyle bir Allah’tır ki yeryüzünü, sizin (fayda ve rahatınız için) bir döşek, semayı (göğü) bir bina yaptı ve sizin için gökten bir su indirdi de onunla türlü mahsullerden rızık çıkardı. Artık siz de Allah’ın eş ve benzerinin olmadığını bildiğiniz halde Allah’a eşler koşmayın. (Bakara-22)

Yani, Allah’a ibadet eder gibi kendisine ibadet edeceğiniz varlıklar edinmeyin. Çünkü onlar fayda da vermez, zarar da.

İmam-ı Şibli bir gün insanlara vaaz etti. Vaazında kıyametten ve onun korku ve dehşetinden bahsederek onları ağlattı. Ebu Hüseyn-in Nuri oraya gelmişti. Şibli’ye:

“- İnsanları korkutma, zira o gün hesap bu kadar uzun olmayacak. Sadece iki kelime olacak. “Ben senin için yarattım, sen kimin için yaptın?”

Ezcümle, akıllının yapması gereken şey, ibadetinde başkalarını düşünmeyi terk edip ihlasa sarılmaktır.

Hazreti Muaz’ın rivayet ettiği uzunca bir hadis-i şerif’te Aleyhisselâm Efendimiz şöyle buyuruyor:

Hafaza melekleri kulun namaz, zekât, oruç, hac, güzel ahlak, zikrullah ve diğer amellerini yükseltir. Semadaki melekler de onu uğurlarlar. Perdeler kaldırılır, salih ve halis Allah için olan amele şahidlik etmek için huzurullahta dururlar. Cenab-ı Hak buyurur ki:

“- Siz kulumun amelinin muhafızlarısınız. Ben ise onun kalbini görüp gözetenim. Bu amel ile benim rızamı değil, fukaha yanında yükseklik, alimler katında iyi anılma, memlekette güzel nam ve şöhret gibi şeyleri istedi. Benim lanetim onun üzerinedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)