İstanbul'a Dev Bilim Merkezi Geliyor

İstanbul'a Dev Bilim Merkezi Geliyor

Türkiye'nin birçok ilkini bünyesinde barındıran (ilk özel teşebbüs) “İstanbul Bilim Merkezi, Üsküdar’da ekim ayında açılıyor

“İstanbul Bilim Merkezi Üsküdar”ın, İstanbul’u bilim ve teknoloji turizminin yeni merkezi yapması hedefleniyor.

Kurum, Her yıl en az 500 özel ve yetenekli çocuk ve gencin bilimsel araştırma yapmasına, uluslararası yarışmalara katılmasına ve geliştirdiği projenin patent alımına destek sağlanacak.

Asal Bilim Yönetim Kurulu Başkanı Esat Ertaç Erbesler, “Ülkemizde de bilim insanı sayısı ve niteliğini artıracak global merkezlere ihtiyaç var. Bu amaçla, Üsküdar’da kurulan Bilim Merkezi, özellikle gençlerin bilimsel çalışmalarına imkan sağlayacak, inovasyon odaklı bir kompleks olacak” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “3 ay içinde Türk Uzay Ajansı”nın açılacağını açıklamasına paralel bu yıl içerisinde İstanbul’da dev bir bilim merkezi de hizmete giriyor…

İstanbul Üsküdar’da (E-5 üzeri Göztepe kavşağında) inşaa edilen “İstanbul Bilim Merkezi Üsküdar”, önümüzdeki sonbaharda (Ekim sonunda) kapılarını açacak... Üsküdar Belediyesi’nin dev projesini hayata geçiren Asal Bilim, “İSTANBUL BİLİM MERKEZİ ÜSKÜDAR” ile eğitim veren, bilim üreten ve teknoloji ihraç eden bir merkez olarak batı ülkelerindeki muadilleri ile yarışır nitelikte bir kurumu ülkemize kazandırmayı planlıyor.

Devasa Komplekste, Gözlem Kulesi Ve Gezegen Evi Bulunuyor

Üstanbul Üsküdar’da 35 bin metrekare kapalı alan üzerinde yapımı tamamlanan bilim merkezi uzay, uydu teknolojileri, doğa bilimleri, robotik ve tıp teknolojileri alanında özel galerileri, atölye ve ar-ge çalışmaları, her yaş kuşağına hitap edecek etkinlik modülleri ile vatandaşların (özellikle gençlerin) bilim ve teknoloji alanındaki farkındalığını artırması hedefleniyor… Türkiye’nin en büyük sergi alanlarına ve bilim müzesine sahip olacak kurumda, çok amaçlı salonlar, sıra dışı bir konferans salonu, fitness alanları ve iki adet yüzme havuzu da yer alıyor.

Türkiye'nin en büyük Gezegen Evi de İstanbul Bilim Merkezi’nde faaliyet gösterecek. 54 metre yüksekliğindeki “Gözlem Kulesi” ise ziyaretçilere dijital dürbün ile İstanbul’un eski ve yeni halini seyretme imkânı sunacak. Dev kompleksin yıllık en az 450 bin yerli ve yabancı misafiri ağırlaması planlanıyor.

Yetenekli Gençlerin Potansiyelini Ortaya Çıkaracak

Dünya standartlarında inşaa edilen, bilime olan ilgiyi artırması beklenen çok amaçlı komplekste, bu ilginin teknolojik yatırıma ve bilimsel üretime geçirilmesi amaçlanıyor… Tesiste yetenekli gençlerin potansiyellerini ortaya çıkaracağı, bilimsel çalışmalarını yapacağı üniversite düzeyinde 6 atölye ve laboratuvar bulunuyor. Atölyeler, her yıl 25 bin öğrencinin yararlanmasına imkân sağlayacak bir potansiyeli barındırıyor. Ayrıca, her yıl en az 500 özel ve yetenekli çocuk ve gencin bilimsel araştırma yapmasına, uluslararası yarışmalara katılmasına ve geliştirdiği projenin patent alımına destek sağlanacak. Keşiflerin ilgili sanayi kurumlarına yönlendirilmesi sağlanacak.

“Bilim İnsanı Yetiştirmeli Ve Yeni Nesil Teknoloji Üretmeliyiz”

Asal Bilim Yönetim Kurulu Başkanı Esat Ertaç Erbesler, 21. Yüzyılda bilim üreten merkezlere ihtiyaç bulunduğunu belirtti. “Toplumsal bakışı değiştirmeliyiz” diyen Erbesler, bu doğrultuda, Türkiye’nin ihtiyaçlarından yola çıkarak projelendirilen ve “İstanbul Bilim Merkezi Üsküdar” şeklinde isimlendirdikleri dev kompleksin dünyada yükselen trend olan bilim turizminin yeni destinasyonu olacağını da belirtti ve “Her yıl en az 500 özel ve yetenekli çocuk ve gencin bilimsel araştırma yapmasına, uluslararası yarışmalara katılmasına ve geliştirdiği projenin patent alımına destek sağlanacak.

“Yeni Nobel Ödülleri Kazanacak Bilim Adamları Yetiştirmeliyiz”

Esat Ertaç Erbesler, her çağda liderliğin teknoloji ve bilimsel üstünlük ile mümkün olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti “Aldığı Nobel ödülü ile ülkemizin göğsünü kabartan Aziz Sancar gibi kıymetli bilim insanlarının yetişmesi ancak araştırma ve merak tutkusunu doyuracak İstanbul Bilim Merkezi gibi global merkezlere ihtiyaç var. Bu amaçla, Üsküdar’da kurulan İstanbul Bilim Merkezi özellikle gençlerin bilimsel çalışmalar yapmasına imkan sağlayacak, inovasyon odaklı bir kompleks olacaktır.”

Yakında sponsorluk görüşmelerine de başlayacaklarını ifade eden Erbesler,“Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projelerine önem veren, uygulayan ve destekleyen ulusal ve uluslararası markalar ile birlikte proje yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Çok geç te olsa “Hayırlı olsun!” diyoruz. İnşallah hayırlı hizmetler yapar. Ama yetmez... Türkiye’nin yedi bölgesine en az yedi tane daha bilim merkezi açılmalı. Birinci görevi de ülkemizin yetenekli çocuklarından "Yetenek Havuzu" oluşturmalı… Sonra da tüm bilim dallarında araştırma yapan bilim insanlarına rehberlik ve kaynak sağlamalı, bilimsel çalışmalar ve yarışmalar yaparak bilimsel gelişmelere öncülük etmeli, dünyada bilim alanında söz sahibi olmalı…

Kaynak:  Habertürk

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis