Abdülkadir Geylani Kuddise Sirrûh Hazretlerinden On Kıymetli Nasihat

Abdülkadir Geylani Kuddise Sirrûh Hazretlerinden On Kıymetli Nasihat

 

Abdülkadir Geylani Kuddise Sirrûh Hazretleri buyuruyor ki:

“Şu on haslet nefsin üzerine hâkim kılınmadıkça ve nefse farz edilmedikçe zühd ve takva tamam olmaz:

 

01- Lisanı gıybetten, müminlerin arkasından konuşmaktan men etmek gerekir. Zira Cenâb-ı Hakk, Kuran-ı Kerim’de buyurur ki:

“Ey iman edenler! Çokça zan etmekten kaçınınız. Şüphe yok ki, zannın bazısı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın; biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin, gıybet etmesin. Sizden biriniz ölü kardeşinin etini yemeği sever mi? Bilakis onu kerih görmüş olursunuz. Artık Allah’tan korkunuz. Şüphe yok ki, Allah tevbeleri kabul edicidir, çok esirgeyendir.” (Hucurat Suresi, ayet 12)

 

02- Su-i zandan, başkaları hakkında kötü düşünmekten kaçmaktır. Nitekim Hz. Allah Celle Celâlüh, yukarıdaki ayet-i kerimede zandan şiddetle kaçınmayı emretmektedir.

 

03- İnsanları alaya almaktan sakınmaktır:

“Ey iman etmiş olanlar! Bir kavim diğer bir kavim ile alay etmesin. Olur ki, alay edilenler alay edenlerden daha hayırlı olurlar. Kadınlar da kadınlardan bir kimseyi alaya almasın, olur ki onlar ötekilerden daha hayırlı bulunurlar. Kendi nefislerinizi de ayıplamayınız ve birbirinizi kötü lakaplar ile çağırmayınız. İmandan sonra fasıklık ne kötü bir addır ve her kim tevbe etmezse işte zalim olanlar onlardır. ” (Hucurat Suresi, ayet 11)

 

04- Gözü haram olan şeylere karşı muhafaza etmektir:

“Ey Habibim! Mümin erkeklere söyle, gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, mahrem yerlerini korusunlar. Bu, onların arınmasını daha iyi sağlar. Allah, yaptıklarından şüphesiz haberdardır.” (Nur Suresi, ayet 30)

 

05- Doğru sözlü olmak, doğru ne ise onu söylemektir:

“Yetim malına, ergenlik çağına erişene kadar en iyi şeklin dışında yaklaşmayın. Ölçü ve tartıyı doğru yapın. Biz kişiye ancak gücünün yeteceği kadar yükleriz. Konuştuğunuzda, akraba bile olsa sözünüzde adil olun. Allah’ın ahdini yerine getirin. Allah, bunları size öğüt almanız için buyurmaktadır.” (En’am Suresi, ayet 152)

 

06- Hakk Subhânehu ve Teâlâ’nın minnetini bilip nefsine pay vermemektir:

“Ey Rasûlüm! Müslüman oldular diye seni minnet altında bırakmak isterler. De ki: Benim üzerime İslâmiyet’inizle minnette bulunmayın. Eğer doğru kimselerseniz; sizi imana eriştirmekle Allah sizi minnet altında bırakır.” (Hucurat Suresi, ayet 17)

 

07- Malını Hakk’ın yolunda sarf edip ma’siyetlere harcamamak:

“Onlar sarf ettikleri zaman ne israf ederler, ne cimrilik yaparlar. İkisi arasında orta bir yol tutarlar.” (Furkan Suresi, ayet 67)

 

08- Yüksek rütbe ve ululuk talep etmemektir. Zira Allah (cc) buyurur ki:

“Bu ahiret yurdunu, yeryüzünde böbürlenmeyi ve bozgunculuğu istemeyen kimselere veririz. Sonuç Allah’a karşı gelmekten sakınanlarındır.” (Kasas Suresi, ayet 83)

 

09- Beş vakit namazı vaktinde eda etmektir:

“Namazlara ve orta namaza devam edin. Gönülden boyun eğerek Allah için namaza durun.” (Bakara Suresi, ayet 238)

 

10- Sırat-ı müstakim’den ayrılmayıp bu yolda sabitkadem olmak:

“Bu dosdoğru olan yoluma uyun. Sizi Allah’ın yolundan ayrı düşürecek yollara uymayın Allah, size bunları sakınasınız diye emretmektedir.” (En’am Suresi, ayet 153)

“Ey Resûlüm! De ki: İşte yolum budur.(Bu yol tevhid yoludur. “Bir Allah” dini olan İslam’dır. Bu yol insanları hidayete, sevaba ve cennete götürür. Ben sizi Allah’a davet ediyorum. Allah’ın birliğine iman etmeye çağırıyorum. Bana tâbi olan kimse de, beni tasdik edip kabul edenler de diğer insanları aynı inanca davet ederler.) Ben ve bana uyanlar, Allah’ın yoluna körü körüne değil, bilgiyle ve basiretle davet ederim. Allah’ı lâyık olmadığı şeylerden tenzih ederim. Ben asla müşriklerden değilim.” (Yusuf Suresi, ayet 108)

 

Kaynak: Miftâhu’l-İrşâd

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Yuşa Aleyhisselam’ın Okuduğu İsm-i Azam Duası

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)