40 Hadis-i Şerif 78

 40 Hadis-i Şerif 78

 

01- “İyi kişi, iyi haber getirir. Kötü de kötü haber.” (İ. Asakir)

02- “Din kardeşini seven, ona sevdiğini bildirsin.” (Buhari)

03- “Kim bir zâlime yardım ederse, Allahü Teâlâ o zâlimi ona musallat eder.” (İ.Asakir)

04- “Layık olana da, olmayana da iyilik et! İyilik ettiğin kimse, buna layıksa ne iyi. Layık değilse, sen iyilik edicilerden olursun.” (İbni Neccar)

05-  “İyilik zayi olmaz, kötülük unutulmaz, herkes ettiğini bulur.” (Beyheki)

06- “Allahü Teâlâ, zerre kadar hayır işleyeni rezil etmez.” (İ. Adiy)

07- “Ömründe hiç hayır yapmayan bir Müslümanın, (başka Müslümanlara zarar vermesin diye) bir dikeni yoldan kaldırması, Allah indinde makbul görülerek Cennete gitmesine sebep oldu.” (Ebu Davud)

08- “Ya Musa, ömründe bir kere îsâr edene, îsâr ahlakı ile bana kavuşana hesap sormaktan haya ederim.” (Şir’a – şerh-i Hutab)

09- “Farzlardan sonra en kıymetli amel, bir mümini sevindirmektir.” (Taberani)

10- “En faziletli amel, bir müminin ayıbını örtmek, karnını doyurmak veya bir ihtiyacını karşılamak suretiyle onu sevindirmektir.” (İsfehani)

11- “Bir mümini sevindiren, beni sevindirmiş olur. Beni sevindiren de, Allah indinde bir ahit almış olur. Allah’tan ahit alana da, ateş asla dokunmaz.” (Ebu-ş-şeyh)

12- “Din kardeşini sevindirmek kadar, Allah katında kıymetli bir şey yoktur.” (İ. Neccar)

13- “Bir Müslümanı sevindiren, kabrimde beni sevindirmiş olur. Beni sevindireni de Allahü Teâlâ kıyamette sevindirir.” (İ. Neccar)

14- “Allahü Teâlâ, bir Müslümanın sıkıntısını giderip, onu sevindireni, kıyamette en sıkıntılı anlarda sıkıntılardan kurtarır.” (Buhari)

15- “Müslüman, Müslümanın kardeşidir, onu üzmez, onu sıkıntıda bırakmaz. Kardeşinin sıkıntısını giderenin, Allahü Teâlâ kıyamet sıkıntısını giderir. “ (Nesai)

16- “Her şeyin bir anahtarı vardır, Cennetin anahtarı da yoksulları sevmektir.” (İbni Lal)

17- “Cennetteki sevinç sarayına, ancak çocukları sevindirenler girer.” (İ. Adiy, İ. Neccar)

18-  “Bir kimse, mümin kardeşini sevindirince, bir melek, bu kimseye hep dua eder. Ölüp kabre konunca, yanına gelip, “Beni tanıyor musun?” der. Ölü, “Hayır” deyince, “Ben, bir Müslümana verdiğin sevincim. Bugün seni sevindirmek için geldim. Kabirde yanındayım, kıyamette de, sana şefaat edip Cennetteki makamını göstereceğim”der.” (İ. Ebi-d-dünya)

19- “Siz, güçsüzleriniz sayesinde rızka ve zafere kavuşuyorsunuz.” (Müslim)

20- “Aranızdaki zayıflar sebebiyle yardıma ve rızka kavuşuyorsunuz.” (Buharî)

21- “Allah bu ümmete, ancak zayıfların duaları, namazları ve ihlâsları sayesinde yardım ediyor.” (Nesaî, Tirmizî)

22- “Bir genç, bir ihtiyara yaşından dolayı hürmet ederse, o genç ihtiyarlayınca, Allahü Teâlâ, ona hizmet edecek gençler yaratır.” (Tirmizi)

23- “Ana babasına hizmet edenin ömrü, bereketli ve uzun olur.” (İslâm Ahlâkı)

24- “İnsanların efendisi onlara hizmet edendir.” (Ebu Nuaym)

25- “Seferdekilerin efendisi, onlara hizmet edendir. Hizmette önde olan kişiyi, o topluluk, şehit olma durumu hariç, hiçbir amelle geçemez.” (Hâkim)

26- “Allah yolunda savaşanların en üstünü, savaşanlara hizmet edendir. Sonra da onlara haber getirendir.” (Taberanî)

27- Evlada hizmet, babaya hizmettir. Babaya hizmet, evlada hizmettir. Bir zatın sevdiklerine hizmet, o zata hizmet etmek olur. Resulullah, Eshabını (arkadaşlarını) çok severdi. Eshabından birine hizmet edeni görünce ona dua ederdi. (Ramuz)

28- “Dul ve yoksullara hizmet eden, fi-sebilillah cihad eden gibidir.” (Buharî)

29- “Ana babasına hizmet edenin ömrü, bereketli ve uzun olur.” (İslâm Ahlâkı)

30- Her ne şekilde olursa olsun, yardım ve hizmet çok sevabdır. İki hadis-i şerif:

31- “Bir mümini sevindirene, maddî veya mânevî bir hacetini görene, Allahü Teâlâ, Kıyamette ona hep hizmet edecek birini yaratır.” (Taberanî)

32- “Allahü Teâlâ’nın farzlardan sonra en çok sevdiği iş, bir mümini sevindirmektir.” (Taberanî)

33- “Şu üç şeyi yapan, tam mümindir: Ailesine hizmet eden, fakirlerle oturup kalkan ve hizmetçisiyle birlikte yiyen.” (Deylemî)

34- “Bir kimse, din kardeşinin bir işine yardım etse, Allahü Teâlâ da onun işini kolaylaştırır. Bir kimse, bir Müslümanın sıkıntısını giderir, onu sevindirirse, kıyamette en sıkıntılı zamanlarında, Allahü Teâlâ onu sıkıntıdan kurtarır. Bir Müslümanın ayıbını, kusurunu örtenin, ayıplarını, kabahatlerini de kıyamette Allahü Teâlâ örter.” (Buhari, Müslim)

35- “Bir kimse, din kardeşine yardım ettikçe, Allahü Teâlâ da ona yardım eder.” (Müslim)

36- “Allahü Teâlâ’nın, başkalarına da versin diye nimet verdiği kulları vardır. Onlar bu hizmeti yüksünürlerse, Allah o nimeti onlardan alır, başkasına verir.” (Ramuz)

37- “Allahü Teâlâ, başkalarına da versin diye, bazı kullarına çok nimet vermiştir. Bu nimetleri Allahü Teâlâ’nın kullarına dağıtırlarsa, nimetleri azalmaz. Bu nimetleri onlara ulaştırmazlarsa, Allah nimetlerini bunlardan alır, başkalarına verir.” (Taberani)

38- “Kim, hidayete (Ehl-i sünnete) davet ederse, o yola girenlerin bütün sevabları ona da yazılır.” (Tirmizî)

 

39- “Kim bir zâlime yardım ederse, Allahü Teâlâ o zâlimi ona musallat eder.” (İ. Asakir)

40- İyiliğe layık olmayana iyilik etmek pişmanlık doğurur. İmam-ı Şâfiî hazretleri, “Aşağı kimselere iyilik etmek düşmanlığa sebep olur” buyurdu. (Mizan)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis