40 Hadis-i Şerif 76

 40 Hadis-i Şerif 76

 

01- Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır. (Tirmizî, Birr, 36)

02- “Müslüman, müslümanın kardeşidir. Onu incitmez, üzmez. Bir kimse bir müslümanın aybını, kusurunu örterse, Allahü Teâlâ, kıyamette onun ayıplarını, kabahatlerini örter.” (Buhari)

03- “Bazı kimseler, başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak, onlara yardımcı olmak için yaratılmıştır. İhtiyaç sahipleri bunlara başvurur. Bunlar için ahirette azap korkusu olmaz.” (Taberani)

04- “Allahü Teâlâ, bazılarına çok nimet vermiştir. Bunları, herkese faydalı olmak için yaratmıştır. Bu nimetleri dağıtırlarsa, azalmaz, dağıtmazlarsa bunlardan alıp, başkalarına verir.” (Taberani)

05- “Bir Müslüman’ın, din kardeşinin bir ihtiyacını karşılaması on yıl itikâftan iyidir. Allah rızası için bir gün itikâf ise, insanı Cehennem ateşinden pek çok uzaklaştırır.” (Taberani)

06- “Din kardeşinin bir işini yapana, melekler dua eder. O işi yapmaya giderken, her adımı için bir günahı af olur ve kıyamette çeşitli nimetlere kavuşur.” (İbni Mace)

07- “Din kardeşinin rahata kavuşması veya sıkıntıdan kurtulması için idarecilere gidip uğraşana, sırat köprüsünden, herkesin ayağı kaydığı zaman, Allahü Teâlâ ona yardım eder.” (Taberani)

08- “Allahü Teâlâ’nın en sevdiği iş, elbise vererek veya yedirip içirerek yahut başka bir ihtiyacını karşılayarak, bir mümini sevindirmektir.” (Taberani)

09- “Saygısızlık edene yumuşak davranan, zulmedeni affeden, vermeyene veren, kendisini arayıp, sormayan ahbabını, akrabasını gözeten, Cennette yüksek derecelere kavuşur.” (Taberani)

10- “Din kardeşine güler yüz göstermek, iyi şeyler öğretmek, kötülük yapmasını önlemek, sorana yol göstermek, sokaktaki pis ve zararlı şeyleri temizlemek, birer sadakadır.” (Tirmizi)

11- “Selam verirken gülümseyen, sadaka sevabına kavuşur.” (İ. E . Dünya)

12- “Seferde, topluluğun efendisi, onlara hizmet edendir. Şehitlik hariç, hiçbir amel onun sevabına erişemez.” (Hâkim)

13- “Kim, bir müslümanın sıkıntısını giderip, onu sevindirse, Allahü Teâlâ, kıyamette en sıkıntılı anlarda, onu sıkıntılardan kurtarır.” (Buhari)

14-  “Din kardeşine yardım edenin yardımcısı, Allahü Teâlâ’dır.” (Müslim)

15- “İnsanların en iyisi, onlara faydası çok olanıdır.” (Kudai)

16- “Allahü Teâlâ’nın farzlardan sonra en çok sevdiği iş, bir mümini sevindirmektir.” (Taberani)

17- “İmanı en kuvvetli olan, ahlakı en güzel ve hanımına karşı en yumuşak olandır.” (Tirmizi)

18- “Söz veriyorum, tartışmayan, haklı da olsa, kimseyi incitmeyen Cennete girer.” (Tirmizi)

19- “Müminler, birbirine karşı sevgi ve merhamette, bir vücut gibidir. Vücudun bir yeri rahatsız olunca, bütün vücut huzursuz olur. Oranın tedavisi ile meşgul olurlar. Müslümanlar da böyle birbirine yardıma koşar.” (Buhari)

20- “Çevrendekilerle güzel komşuluk et ve kendin için sevdiğini, başkaları için de sev ki Müslüman olasın.” (Harâiti)

21- “Senden yüz çeviren akrabana verilen sadaka daha faziletlidir.” (Taberani)

22- “Yakın akraba ve komşuya verilen sadakanın sevabı iki misli fazladır.” (Taberani)

23-  “Paranızı önce kendi ihtiyaçlarınıza, artarsa çoluk çocuğunuzun ihtiyaçlarına sarf edin! Bundan da artarsa akrabalarınıza yardım edin!” (Müslim)

24- “Bir kimseden amcasının oğlu yardım ister de, o da gücü yettiği halde, vermezse, kıyamet günü Allahü Teâlâ’nın fazlından mahrum kalır.” (Taberani)

25- “Bir müslümana ödünç veren iki misli sadaka sevabı kazanır.” (İbni Mace)

26- “Müslüman kardeşini sevindirmek mağfirete sebep olur.” (Taberani)

27- “Bir müslümanın sıkıntısını giderene, Allahü Teâlâ iki nur verir. Bu iki nurla Sıratta o kadar çok kimse aydınlanır ki sayısını ancak Allahü Teâlâ bilir.” (Taberani)

28- “Duasının kabul, kederinin yok olmasını isteyen, darda kalanı ferahlandırsın!” (İbni Ebiddünya)

29- “Kim, arkadaşının ihtiyacını görürse, Allahü Teâlâ da onun ihtiyacını karşılar.” (Taberani)

30- “Hayra vesile olan, hayır işlemiş gibidir. Allahü Teâlâ, sıkıntıya düşene yardım edeni sever.” (İbni Neccar)

31- “Bir mümini sevindiren, beni sevindirmiş olur.” (Ebuşşeyh)

32- “Müslümana sözle yardım eden veya onun için bir adım yürüyen, kıyamette Peygamberlerle emin olarak haşrolur ve 70 şehit sevabına kavuşur.” (Hatib)

33- “Kim bir mümini ferahlatırsa, Allahü Teâlâ da kıyamette onu ferahlatır.” (İ. Mübarek)

34- “Allah’ın kullarını üzmeyin. Onları ayıplamayın, gizli kusurlarını araştırmayın. Kim Müslüman kardeşinin aybını ararsa Allahü Teâlâ da onun aybını arar. Hatta öyle ki, evinden çıkmasa da onu rezil eder.” (İ. Ahmed)

35- “En iyi kimse, kendisi ile alakasını kesenle ilgilenir, kendisini mahrum edene verir ve kendisine zulmedeni de affeder.” (Begavi)

36- “Müslüman, müslümanın kardeşidir, onu üzmez, onu sıkıntıda bırakmaz. Kardeşine yardım edene, Allahü Teâlâ yardım eder. Kardeşinin sıkıntısını giderenin, Allahü Teâlâ kıyamet sıkıntısını giderir. Bir müslümanı sevindireni, Allahü Teâlâ kıyamette sevindirir.” (Nesai)

37- “İki şey var ki, ondan daha iyisi yoktur: Allahü Teâlâ’ya iman ve Onun kullarına iyilik etmek, şefkatli olmak. İki şey var ki, ondan daha kötü iki şey yoktur: Şirk ve insanlara kötülük etmek.” (İ.Askalani)

38- “Hasene yapınca sevinen, seyyie yapınca üzülen mümindir.” (Ebu Ya’la)

39- “Hasenen seni sevindiriyor, seyyien de seni üzüyorsa, sen müminsin.” (Diyâ) (Hasene; iyilik, güzellik, sevap. Seyyie; günah, kötü iş)

40- “İhsan sahibi kimseyi sevmek, insanların yaratılışında vardır” (Deylemi)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Yuşa Aleyhisselam’ın Okuduğu İsm-i Azam Duası