Kudüs, Müslümanlar İçin Neden Önemlidir? (1)

 Kudüs, Müslümanlar İçin Neden Önemlidir? (1)

 

Kudüs ve Mescid-i Aksa, Müslümanlar İçin Neden Önemlidir?

İsrail ve Filistin arasında yıllardır süregelen gerilimin nedeni olan Kudüs Şehri, neden bu kadar önemli ve kutsaldır?

 Üstelik bu durum günümüze özgü olan bir şey değildir. Tarih boyunca Kudüs, uğruna savaşılan şehirlerden biri olmuştur. Bundan önce tam iki defa yıkılmıştır. Çok defa saldırıya uğraşmış ve tekrar onarılmıştır.

 İnsanlık tarihinin ilk şehirlerinden biri olan Kudüs, kutsal dinler için önemini her dönem taze tutmuştur.

 Yahudiler için çok önemli olan ağlama duvarı ve Müslümanlar için kutsal olan Mescid-i Aksa burada bulunur. Yine Tapınak Dağı, Kubbet-us Sahra ve Kutsal Mezar Kilisesi bu şehirde yer alır. Aslında kutsallık ve bu tapınakların inşasına sebep olan, bu şehrin tarihidir. Çünkü Kudüs daha öncesinde birçok peygamberi ağırlamış ve birçok mucizeye ev sahipliği yapmıştır.

 Kudüs, Hristiyanlar için de oldukça önemlidir. Çünkü İncil’e göre Hz. İsa bu şehirde çarmıha gerilmiştir. Bu olaydan tam 300 yıl sonra da Azize Helena tarafından İsa’nın hac noktalarının belirlenmesi ile daha da kutsal hale gelmiştir.

Yahudiler için ise Kudüs, dünya üzerindeki en kutsal şehirdir. Çünkü Yahudilerin kutsal kitapları olan Tevrat’a göre İsrail kralı Davud, milattan önce Kudüs’ü Birleşik İsrail Krallığının başkenti olarak inşa etmiştir. Oğlu Süleyman ise ilk tapınağı burada yaptırmıştır.

 Kudüs ve İslamiyet

İslamiyette Kudüs, dünyadaki en kutsal üçüncü şehirdir. En kutsal şehirlerin, Müslümanlığın doğduğu yer olan Mekke ve Medine olduğunu düşünürsek gerçekten İslam dünyasında Kudüs’ün ne kadar önemli bir yer olduğunu anlayabiliriz.

 Diğer peygamberlerin yanı sıra son peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’in miraca çıkmadan önce uğradığı şehirdir.

 Ayrıca Kudüs, Müslümanların ilk kıblesidir. Dinin direği olarak nitelendirilen namaz kılarken Mescid-i Aksa’ya 16 ay boyunca yönelmiştik. Daha sonra kıble Mekke’ye yani Kabe’ye çevrilmiştir.

 www.mealtur.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis