Kudüs, Müslümanlar İçin Neden Önemlidir? (2)

 Kudüs, Müslümanlar İçin Neden Önemlidir? (2)

 

Kudüs’ün Müslümanlık İle Bağlantısı

Yeryüzündeki en eski şehirlerden olan Kudüs; Müslümanların yanı sıra Yahudi ve Hristiyanlar tarafından da kutsal kabul edilmektedir.

Hz. İsa’dan önceki 4. yüzyılda ilk insan yerleşimine tabi olan Kudüs; tarih boyunca 2 kez yok edilip, 23 defa işgal edilmesine ve 52 defa saldırıya uğramasına ve 44 sefer ele geçirilmesine rağmen tekrar tekrar kurtarılan bir şehir olma özelliği taşıyor.

Peki; tüm Müslümanlar tarafından saygıyla anılan ve sık sık Yahudi, Hristiyan, Musevi ve Müslüman ziyaretçi akınına uğrayan Kudüs; Müslümanlar için neden önemlidir?

Kudüs’ün Müslümanlarca Kutsal Kabul Edilmesinin Nedenleri

Müslümanlar açısından kutsal topraklar listesinde 3. sırada bulunan Kudüs; M.S. 610 yılında ilk kıble olma unvanına sahip olduğu için İslam dininde kutsal olarak kabul edilir. Tüm camiler arasında en kutsalı olan ilk 3 camiden biri olarak, İslam dininde bahsedilen Mescid-i Aksa; Kudüs sınırları içerisindedir.

Kudüs’ün kutsal kabul edilmesinin bir diğer nedeni ise Hz. Muhammed (SAV)’in 620 yılında Miraç’a bu şehirden çıkmış olmasıdır.

Kudüs’ün bu denli önemli olması; Kudüs sınırlarında çok sayıda önemli dini eser ve yapının yer almasından da kaynaklanır. Mescid-i Aksa, Kubbet-üs Sahra gibi dinimizce kutsal olan yapılar; eski Kudüs şehri sınırları içerisindedir. Kudüs; Ağlayan Duvar, Tapınak Tepesi vb. pek çok kutsal noktaya da ev sahipliği yapar.

Yukarıdaki 3 sebepten ötürü; Kudüs; İslamiyette kutsal bir mekan olarak ifade edilir.

 Kudüs ve Yahudilik

Kudüs’ün Yahudilerce kutsal olmasının en önemli sebebi ise İsrail Kralı Davud’un bu şehri Birleşik İsrail Krallığı’nın başkenti olarak; ilan ve inşa etmesidir (M.Ö).

Aynı zamanda Davud’un oğlu Kral Süleyman; bu şehrin içine de Yahudilerin ilk tapınağını yaptırmıştır. Bu yüzden de günümüzde hala Kudüs; Yahudilerce kutsal kabul edilir.

 Kudüs ve Hristiyanlık

Oldukça küçük bir alanla sınırlı olan Kudüs; Yahudi ve Müslümanlar kadar Hristiyanlarca da kutsal kabul edilir. Bunun nedeni ise Hz. İsa’nın bu topraklar üzerinde yaşamasıdır.

 

Kudüs’ün kutsal olduğu tüm ilahi dinlerce dile getirilir. Çünkü Allah’ın insanlara kendine kulluk etmelerine aracılık etmesi için gönderdiği peygamberler; bu topraklarda yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Aynı zamanda bu peygamberlerin Allah’a dua etmek için sık sık ziyaret ettikleri topraklar da Kudüs sınırlarındadır.

Günümüzde bu kutsal topraklara sahip olma savaşı; İsrail-Filistin arasında hız kesmeden devam ediyor. Hem İsrail hem de Filistin; Kudüs’ün kendi başkentleri olduğunu iddia ediyor.

Bu iddialar karşısında ise farklı devletler farklı politikalar izlemeye devam ediyor. Çünkü Kudüs’ü ele geçirmek; tarih boyunca olduğu gibi günümüzde de tüm semavi dinler tarafından Allah’a yakın olmanın en önemli yolu olarak kabul ediliyor.

Bir önceki yazımızda Hac için biriktirilen para ve zekat ilişkisi hakkında bilgilere yer verilmiştir. Bu konuda aklınızda soru işaretleri var ise okumanızı öneririz.

 Ebrar Tur olarak kutsal şehirlerimizden olan Kudüs’e düzenli olarak turlar düzenlenmektedir. Kudüs Turları için bizimle irtibata geçmeniz yeterlidir.

www.ebrarturizm.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)