İslâm’da Kudüs’ün Önemi

 İslâm’da Kudüs’ün Önemi


 
Kudüs Müslümanlar İçin Neden Kutsal?

Bu kadim topraklar aslında yalnızca Müslümanlar için değil diğer büyük dinler için de kutsal topraklardır. Kudüs, 3 Semavi dinin de ilk başkenti konumunda denilebilir. Uğruna sürekli savaşlar verilen bu kent tarihi boyunca 2 defa yıkıma uğrayıp yeniden inşa edildi ve 20’den fazla kere de işgal edildi.

 Kudüs’te Müslümanlar için pek çok kıymetli yapılar bulunur ve önemli olay gerçekleşmiştir.

 Müslümanların kutsal toprakları arasında Mekke ve Medine’den sonra 3. Sırada bulunan Kudüs, M.S. 610 senesinde “ilk kıble” olma özelliğine sahiptir. Kudüs sınırları içerisinde bulunan ve İslâmiyet’te önemli bir yeri olan Mescid-i Aksa, ilk kıblemizdir. Müminler 16 ay boyunca Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya kıblelerini yöneltmişlerdir. Mescid-i Aksa İslam dininin en kutsal camilerindendir.

 Kudüs şehrinin biz Müslümanlar için önemli olmasının bir diğer sebebi de Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v) M.S. 620 senesinde Miraca bu şehirde yükselmiş olmasıdır. Kudüs’te bulunan ve İslam dininin ilk kubbeli yapısı olan Kubbet’üs Sahra, kentin önemli olmasının sebeplerinden birisidir. Kubbet’üs Sahra içerisinde bulunan Hacer-i Muallak taşı Hz. Muhammed’in Sallallahü Aleyhi Vesellem Miraca yükseldiği yer olarak da bilinir. Kubbet’üs Sahra bir camii olarak inşa edilmemiştir fakat içerisinde mihrap bulunduğu için burada ibadet edilebilir. Peygamber Efendimiz’in Sallallahü Aleyhi Vesellem Miraca yükseldiği Hacer-i Muallak taşını muhafaza amacıyla inşa edilmiştir.

 İşte bu kutsal yapılar ve İslam tarihi için önemli olan olaylar, Kudüs kentini Müslümanlar için en kıymetli kentlerden birisi yapmaktadır.

 Kudüs’ün Diğer Dinlerdeki Yeri

İslam dini diğer semavi dinlere de saygı duyan ve Allah’ın Celle Celâlüh gönderdiği peygamberlerin hepsini tanıyan bir dindir. İslamiyet’te diğer dinlere saygısızlık bulunmaz, Kur’an’ın bildirdiği gerçek peygamberlere saygısızlık söz konusu edilmez. Bu sebeple Hz. Muhammed Sallallahü Aleyhi Vesellem Peygamber Efendimizden önce de Kudüs, Hz. Davud Aleyhisselâm Hz. Süleyman Aleyhisselâm Hz. İsa Aleyhisselâm ve Hz. Musa Aleyhisselâm ın geçtiği topraklardır. Kudüs’ün tarih boyunca dinler için önem arz etmesinin sebebi de birçok büyük peygamberin bu topraklara adım atmış ya da yaşamış, hüküm sürmüş olmasıdır.

 Kudüs kentinde yalnızca Müslümanlar için önemli olan Mescid-i Aksa, Kubbet’üs Sahra gibi yapıları değil Yahudiler ve Hristiyanlar için önemli olan yapıları da içerisinde barındırır. Ağlama Duvarı, Tapınak Tepesi gibi yapılar bunlar arasındadır.

 Kudüs’ün bu denli önemli olması; Kudüs sınırlarında çok sayıda önemli dini eser ve yapının yer almasından da kaynaklanır. Mescid-i Aksa, Kubbet-üs Sahra gibi dinimizce kutsal olan yapılar; eski Kudüs şehri sınırları içerisindedir. Kudüs; Ağlayan Duvar, Tapınak Tepesi vb. pek çok kutsal noktaya da ev sahipliği yapar.

 Hristiyanlar için Kudüs’ün önemi şöyledir; İncil’e göre Hz.İsa Aleyhisselâm Kudüs’te son yemeğini yemiş,  çarmıha çakılı bir halde Kudüs topraklarında yürümüş ve burada çarmıha gerilmiş. Hz. İsa’nın Aleyhisselâm ölümünden 300 yıl sonra Azize Helena Hz. İsa’nın Aleyhisselâm hayatındaki hac noktalarını belirlemiş ve Kudüs’ün Hristiyanlıktaki önemi daha da perçinlenmiştir.

 Yahudiler için Kudüs’ün önemi ise şöyledir; İsrail Kralı olan Hz. Davut Aleyhisselâm Kudüs’ü İsrail Krallığı’nın başkenti ilan ederek bu yönde yapılar inşa ettirmiştir. Aynı şekilde Hz. Davud’un Aleyhisselâm oğlu Hz. Süleyman’ın Aleyhisselâm inşa ettirdiği ve Yahudilerin ilk tapınağı olan Süleyman Tapınağı da bu kenttedir. Ayrıca Ahid Sandığı, Hz. Musa’ya Aleyhisselâm indirilen On Emir’in yazılı olduğu tabletler gibi pek çok kutsal değer Kudüs’tedir. Yahudilerin ibadet ettikleri Ağlama Duvarı da yine Kudüs’tedir.

www.ebrarturizm.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis