40 Hadis-i Şerif 17


40 Hadis-i Şerif 17

01-  Günah işlemek ya da akrabalık bağlarını koparmak için yapılan dua hariç Cenab-ı Hak kulun bütün dualarını kabul eder. İstediği şeyi yerine getirir ya da istemiş olduğu şey nispetinde günahını siler ve gelecek musîbeti kaldırır. (Edeb-ül Müfred)
02-  Kulun işlediği günahtan pişmanlık duyması, Allah’a tam rucu’ edip, tıpkı sütün memeye dönmediği gibi, kişinin tekrar günaha dönmemesidir. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/446)
03-  Tövbe pişmanlıktır! (İbn Mâce, Zühd 30; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/376, 423)
04-  Mü’min günah işlediğinde, kalbinde siyah bir leke olur. Tövbe eder, günahı terk eder ve istiğfar ederse, bu siyahlıktan kurtulur, günah artarsa siyahlık da artar... (İbn Mâce, Zühd 29)
05-  Allah kulunun tövbesini, can boğaza gelmedikçe kabul eder. (Tirmizî, Deavât 100; İbn Mâce, Zühd 30)
06-  Rabbiniz kerimdir, kendine açılan eli boş çevirmekten hayâ eder, edilen duayı kabul eder buyuruldu. (Tirmizi)
07-  Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir. (Deylemi)
08-  Siz, kabul edileceğine yakinen inanarak, Allah’a dua ediniz. Allahü Teâlâ’yı unutarak, gafletle edilen dua kabul olmaz. (Tirmizi)
09-  Emr-i marufu bırakırsanız dualarınız kabul olmaz. (Bezzar)
10-  Bid'at ehlinin duası ve ibadetleri kabul olmaz. (Deylemi)
11-  Kızını fâsıkla evlendirenin duası kabul olmaz. (Şir’a)
12-  Duanın kabul olması için, yenilen ve giyilen helal olmalıdır. (Tergib-üs-salât)
13-  Müminin din kardeşi için, arkasından yaptığı hayır dua kabul olur. Bir melek, Allah bu iyiliği sana da versin der. Meleğin duası reddedilmez. (İbni Ebi Şeybe)
14-  Beş vakit namazlardan sonra yapılan dua kabul olur. (Buhari)
15-  Allahü teâlâ buyuruyor ki: Büyüklenmeyen, gününü Allah’ı anmakla geçiren, (Allah’ın razı olduğu işleri yapan) günahta ısrar etmeyip istiğfar eden, aç doyuran, garibi koruyan, küçüğe merhamet, büyüğe saygı gösterenlerin namazlarını kabul ederim. Böyle bir kimselerin istediklerini veririm, dua ederlerse, dualarını kabul ederim. (Darekutni)
16-  Gizli-açık çok sadaka verin ki rızkınız bollaşsın, yardıma mazhar olasınız ve duanız kabul edilsin. (İbni Mace)
17-  Allahü teâlâ, duanızı kabul eder. Dua ettim, hâlâ duam kabul olmadı diye acele etmeyiniz! Allah’tan çok isteyiniz! Çünkü kerem sahibinden istiyorsunuz. (Buhari)
18-  Kim, Yunus aleyhisselamın balığın karnında iken ettiği duayı okursa, duası kabul olur. (Tirmizi)
19-  Birinize dert ve bela gelince, Yunus Peygamberin duasını okusun! Allahü teâlâ onu muhakkak kurtarır. Dua şudur: “La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin” (Tirmizi)
20-  Duasının kabul olmasını isteyen, darda kalanı ferahlandırsın! (İbni Ebiddünya)
21-  İstiğfara devam eden, her türlü sıkıntıdan ve geçim darlığından kurtulur, ferahlığa çıkar, ummadığı yerden rızka kavuşur. (Nesai)
22-  Sıkıntılı iken duasının kabul edilmesini isteyen kimse, refahta iken çok dua etsin! (Tirmizi)
23-  Sıkıntılı veya borçlu bir kimse, bin kere La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır. (Şir’a)
24-  Rabbiniz kerimdir, kendine açılan eli boş çevirmekten hayâ eder. (Tirmizi)
25-  Duam kabul olmadı demek yanlıştır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: Dua edenin ya günahı affolur veya hemen hayırlı karşılığını görür yahut ahirette mükâfatını bulur. (Deylemi)
26-  Allahü teâlâ, Kıyamette, duası dünyada kabul edilmeyen kula Dünyada ettiğin duana karşılık şu sevapları veriyorum buyuracak, o kadar çok sevap verecek ki, o kimse, Keşke dünyada hiçbir duam kabul edilmeseydi diyecektir. (T. Gafilin)
27-  Dua, işlenen günahlara kefarettir. (İbni Hibban)
28-  Dua, bela gelirken korur. (Şir’a)
29-  Allahü teâlâ, sabra gayret edeni muvaffak kılar, iffet talep edeni de iffetli, istiğna edeni de gani kılar. (Hakim)
30-  Hayır isteyen hayra kavuşur. Şerden sakınan da korunmuş olur. (Hatib)
31-  Biliniz ki, ALLAH gafil bir kalpten gelen duayı kabul etmez. (Tirmîzî, De’avât, 66; bk. Hâkim, De’avât, No: 1817, I, 493)
32-  Üstü başı dağınık, toz toprak içinde yollara düşen, ellerini göğe açıp ‘Ya Rabbi! Ya Rabbi!’ diye yalvaran, buna karşılık; yediği, içtiği ve giydiği haram olan, haramla beslenen bir insanın duası nasıl kabul edilir? (Müslim, Zekât, 65)
33-  Zulüm olan bir fiili işlemek veya akrabalık bağlarını koparmak için veya dua ettim de kabul edilmedi demediği sürece Müslümanın duası kabul olur. (Ebû Ya’lâ, Zikir ve Dua, 132, No: 2811)
34-  Mümin hata işler ama peşinden hemen tevbe eder. (Taberani)
35-  Aziz ve Celil olan Allah, gündüz günah işleyenlerin tövbesini kabul etmek için geceleyin elini (ihsan ve fazlını) açar. Gece günah işleyenlerin tövbesini kabul etmek için de gündüz elini açar, bu hal, güneş batıdan doğuncaya kadar devam edecektir.(Müslim)
36-  Her birinizin duası, acele etmediği müddet kabul olunur. (Acele etmesi şudur): Der ki, dua ettim de, duam kabul edilmedi. (Buhârî, Daavât 22; Müslim, Zikir 90, 91. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Vitir 23; Tirmizî, Daavât 12; İbni Mâce)
37-  Bir kötülük gördüğünüz zaman elle düzeltin. Buna gücü yetmezse dilinizle düzeltmeye çalışsın. Buna da gücü yetmezse kalben buğzedin. Bu ise imanın en zayıf derecesidir. (Müslim, İman 78; Ebu Davut, Salat, 232)
38-  Utanmak ve az konuşmak imanın iki şubesi, çirkin ve kaba konuşmak da münafıklığın iki şubesidir. (Tirmizî, Birr: 80)
39-  Sevdiğini Allah için seven, sevmediğini de Allah için sevmeyen; verdiğini Allah için veren, vermediğini de Allah için vermeyen kimse tam bir imana sahip olmuş olur. (Ebû Dâvud, Sünnet: 16)
40-  Birisi Yâ Resulullah, deveyi bağlayıp da mı tevekkül edeyim, yoksa salıverip de mi tevekkül edeyim? diye sordu. Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem: Bağla da öyle tevekkül et! Buyurdu. (Tirmizî, Sıfatü'l-Kıyâme 60)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)