Bayram Ve Mendubları

Bayram Ve Mendubları

Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem Hicrette Medine-i Münevvere'ye gelince bu şehrin halkının senede iki bayramları olduğunu gördü. Onlara, "Allahü Teâlâ size bu iki bayramın yerine onlardan daha hayırlı iki bayram ihsan etti" (Buhari) diye müjdeleyip o günlerin ramazan ve kurban bayramları olduğunu haber verdi.

Kurban Bayramı'nın birinci gününden önceki güne arefe günü denilir. Ramazan Bayramı'nda ise arefe denmesi âdettendir.

Bayram günlerinde Müslümanların birbirlerini tebrik etmeleri, birbirleriyle müsafaha etmeleri ve birbirleri için duâ etmeleri mendub (yapılması uygun olan şey)'tur. Cuma Namazı için aranan şartlar bayram namazları için de geçerlidir. Hutbenin dışında, Cuma Namazı'nın şartlarını taşıyan kimseye bayram namazları vâcibtir. Bayram Namazı hutbesi sünnet olup namazdan sonra okunur.

Ramazan Bayramı günü fecirden / tan yeri ağardıktan sonra, evden çıkmadan önce tatlı bir şey yemelidir. Bulunabilirse, en güzeli hurma yemektir. Bundaki hikmet, bununla ilgili emri bir an önce yerine getirmektir. Buhârî, Hazreti Enes Radiyallahü Ahn'dan şu Hadis-i Şerif'i rivayet ediyor: "Resûlüllah Sallallahü Aleyhi Vesellem Ramazan bayramı günü birkaç hurma yemeden yemek yemezdi. Ve hurmaları tek adet yerdi."

Bayramla ilgili olarak şunları yapmak mendubtur:
1- Sabah Namazı'nın ilk vaktinde veya daha önceden uyanmak.
2- Dişlerini misvaklamak.
3- Gusül abdesti almak.
4- Güzel koku sürünmek.
5- Beyaz olmasa da en güzel elbisesini giymek.
6- Namaz kılınacak yere yürüyerek gitmek.
7- Giderken hızlı yürümek. (Daha önce vermemişse) yolda fitresini vermek.
8- Bayram Namazı'ndan önce, Sabah Namazı'nı mahallesinin mescidinde kılmak.
9- Bayram günlerinde sevinçli ve güler yüzlü olmak.
10- Gücü yettiği kadar sadaka vermek.
11- Namazdan dönerken başka bir yoldan dönmek.

Peygamberimiz (s.a.v) böyle yaptığından, hem O Sallallahü Aleyhi Vesellem'e uymak hem de hakkımızdaki şahitlerin çok olması için böyle yapılır. Çünkü, üzerinde sevap işlenen yerler kıyamet günü sahibi hakkında şahitlik yapacaktır.

Mendub Ne Demektir: Sevilen, yapılması uygun olan, işlenmesi teşvik edilen iş. Dinen yapılması iyi sayılmakla birlikte yapılmamasında sakınca olmayan ve Rasulullah (s.a.s)'ın bazan yapıp, bazan terkettiği işler.

(Muhammed Alaaddin, Üç Boyutuyla İslam İlmihali s. 349350) (Mevlâna Takvimi’nden Alıntı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)