Rasûlullah Aleyhisselâm’ın Verdiği İki Tâlimât

Rasûlullah Aleyhisselâm’ın Verdiği İki Tâlimât

1- “Kimin üzerinde din kardeşinin ırzı,  nâmusu veya malıyla ilgili bir zulüm varsa altın ve gümüşün bulunmayacağı kıyâmet günü gelmeden evvel o kimseyle helâlleşsin. Aksi takdirde,  kendisinin sâlih amelleri varsa,  yaptığı zulüm miktârınca sevaplarından alınır,   (hak sâhibine verilir.) Şâyet iyilikleri yoksa zulüm yaptığı kardeşinin günahlarından alınarak onun üzerine yükletilir. ”  (Buhârî,  Mezâlim 10,  Rikâk 48)
Âyet-i kerîmede de şöyle buyrulmaktadır: “Öyle bir günden korkun ki,  o günde hiç kimse başkası için herhangi bir ödemede bulunamaz; hiç kimseden  (Allah izin vermedikçe) şefaat kabul olunmaz,  fidye alınmaz; onlara asla yardım da yapılmaz. ”  (el-Bakara,  48) Yani,  bu dünyadan insanların haklarını yüklenerek âhirete giden kimsenin oradaki hâli,  yalnız büyük bir hüsran ve perişanlık olacaktır. Ve orada ne kaçılacak bir mekân,  ne de geri dönmeye bir imkân vardır.
Rasûlullah’ın verdiği iki tâlimât
Bu hakîkatleri ümmetine tebliğ ve tâlim buyuran,  şefkat ve merhamet ummânı Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-,  son nefeslerinde dahî mübarek sesleri kısılıncaya kadar şu iki talimatı vermeye devam etmişlerdir:
1. Kulun Rabbiyle mülâkâtı olan, namaz hususunda Allah’tan korkun.
2. Emriniz altındaki insanlar hakkında Allah’tan korkun…  
(Beyhakî,  Şuab,  VII,  477)
Yâ Rabbi! Kul hakkı hususunda,  müsterih bir vicdan ile huzuruna varabilmeyi,  bizlere lûtf u kereminle nasip ve müyesser eyle! Âmîn…

Kaynak: Osman Nûri Topbaş,  Gönül Yolculuğu,  Erkam Yayınları,  2013

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis