Çocuğumun Zekâsını Geliştirebilir Miyim?

Çocuğumun Zekâsını Geliştirebilir Miyim?

Yazar: Akıl ve Zekâ Oyunları Eğitmeni Turgay ÜLKER

Yeni doğan bir bebek sizce ne kadar zeki olabilir? Çoğumuz, çocukların zekâsını aile büyüklerinden aldığını düşünüyoruz. Elbette bazı genlerimiz nesillerden nesile aktarılır ama zekânın çok az bir oranı genlerden gelir.

Yetişme koşulları ve çevresel faktörler insanların zekâsını belirliyor.

Bilim adamlarının yaptığı sayısız araştırmalar sonucunda zekânın geliştirilebilir olduğu tespit edilmiştir. Özellikle oyun temelli zihinsel ve bilişsel gelişim programlarıyla desteklenen eğitimleri alan çocuklarda ortalama %12 ile %16 arası bir IQ artışı olduğu, eğitim bilimciler tarafından yapılan testlerle belirlenmiştir.

İnsanların beyin hücreleri daha anne karnındayken gelişmeye başlar. Beynin fiziksel yapısının gelişiminin büyük bölümü bu dönemde gerçekleşir ve beyni oluşturan sinir hücrelerinin birçoğu oluşarak, gelecekte çocukların reflekslerini, dil yeteneklerini ve düşünmesini, algılamasını yönetecek alt sistemleri oluşturur.

Sinir hücreleri arasındaki bağlantılar ne kadar yoğunsa öğrenme, hatırlama, düşünme ve bilgileri işleme süreci o kadar doğru ve hızlı biçimde yapılabilmektedir. Hücreler arasındaki bağların hızlı bir biçimde oluşumunu sağlamak için, nitelikli uyaranların doğru ve düzenli bir şekilde verilmesi gerekmektedir. Bu sebeple özellikle okul öncesi çocuklara sunulacak doğru eğitimlerin çocuklarda zekânın daha hızlı gelişimini sağlayacaktır.

Bir konferans sırasında ünlü eğitimci Francis W. Parkes’e bir anne sorar:
– Çocuğumun eğitimine ne zaman başlayabilirim?
Francis W. Perkes:
– Çocuğunuz ne zaman doğacak?
Kadın şaşkın bir ifadeyle,
– Ne zaman mı doğacak? Çocuğum şu an beş yaşında.
Perkes, kaygılı bir ses tonuyla;
– Hanımefendi, üzülerek söylemem gerekir ki; çocuğunuzun eğitiminde en iyi beş yılı kaybettiniz.
Çocukların zekâ gelişiminde okul öncesi dönemleri önemlidir.
Beyin bilimi ile uğraşan akademisyenlere göre insanların beyin gelişimi yedi yaşına kadar % 60 oranda tamamlanmaktadır. Bu nedenle çocukluk döneminde çocuklarımızı sıkmadan yaşlarına uygun eğitici ve zekâ gelişimine katkı sağlayıcı oyunlar desteğinde eğitimler alması sağlanmalıdır.

Günümüzde çocuklara yönelik bilişsel becerilerini arttırıcı özel eğitim ve aktiviteler bulunmaktadır. Çocukların zekâ gelişimine katkıda bulunacak zekâ oyunlarını evinizde çocuklarınızla birlikte oynamalısınız.

Akıllı telefonları ve tabletleri eğitim amaçlı kullanın
Çocuklarınızı tablet, bilgisayar gibi cihazlarla tanışmasını mümkün olduğunca geciktirin ama bunun imkânsız olduğunu biliyoruz. Özellikle siz anne, babalar çocuğunuzun yanı başında devamlı tablet veya cep telefonunuzla uğraşırken onların bu teknolojik aletlere ilgisiz kalması imkânsız.

Benim size tavsiyem sıradan video oyunları yerine çocuklarınız için bu teknolojik aletlere çocuğunuzun yaşına uygun zekâ geliştirici oyunlar yüklemeniz. Böylece çocuğunuz tablet veya cep telefonuyla oynamak istediğinde bu oyunları açarak oynatabilirsiniz. Böylece onu da bilgisayardan ve teknolojiden kısıtlamamış olacaksınız.

Okul öncesi dönemde elbette oyun ön planda olacaktır ama çocuklarımıza oyun destekli olarak ne kadar çok şey öğretebilirsek, beyinlerine doğru bilgileri yükleyebilirsek okul çağına geldiğinde akademik yaşama daha kolay uyum sağlamasını ve başarı merdivenlerini kolayca tırmanmasını sağlarız. Bu nedenle çocuklarınız için anaokullarını araştırırken de zekâ oyunları temelli bilişsel gelişim programına uygun eğitim veren kurumları tercih etmelisiniz.

Çocuklarınızı başarılı olması için gereksiz hırs ve abartı içinde olmayın! Onlar bir plan ve sistem içinde eğlenerek öğrendikleri her şeyi hafızalarına depoladıklarını unutmayın. Ancak doğru şekilde eğitilen zekâ sahibi bireylerden akıllı davranışlar bekleyebiliriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)