40 Hadis-i Şerif 74 (Helal Kazanç)

 40 Hadis-i Şerif 74 (Helal Kazanç)

01- İşçiye ücretini, alnının teri kurumadan veriniz.(İbn Mâce, Ruhûn, 4 .)

02- Rabbinize karşı gelmekten sakının, beş vakit namazınızı kılın, Ramazan orucunuzu tutun, mallarınızın zekatını verin, yöneticilerinize itaat edin. (Böylelikle) Rabbinizin cennetine girersiniz.(Tirmizî, Cum’a, 80.)

03- Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğru sözlü) diye yazılır. Yalancılık kötüye götürür. Kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah katında kezzâb (çok yalancı) diye yazılır.(Buhârî, Edeb, 69; Müslim, Birr, 103, 104.)

04- Mümin kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır. (Tirmizî, Birr, 36.)

05- Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.(Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9; Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.)

06- Allah’ın rızası, anne ve babanın rızasındadır. Allah’ın öfkesi de anne babanın öfkesindedir.(Tirmizî, Birr, 3.)

07- Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir: Mazlumun duası, misafirin duası ve babanın evladına duası.(İbn Mâce, Dua, 11.)

08- Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez.(Tirmizî, Birr, 33.)

09- Peygamberimiz işaret parmağı ve orta parmağıyla işaret ederek: “ Gerek kendisine ve gerekse başkasına ait herhangi bir yetimi görüp gözetmeyi üzerine alan kimse ile ben, cennette işte böyle yanyanayız” buyurmuştur.(Buhârî, Talâk, 25, Edeb, 24; Müslim, Zühd, 42.)

10- Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.(Tirmizî, Birr, 15; Ebû Dâvûd, Edeb, 66)

11- Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır.(Tirmizî, Radâ’, 11; ‹bn Mâce, Nikâh, 50. Tirmizî, Birr, 15; Ebû Dâvûd, Edeb, 66.)

12- 30- Cebrâil bana komşu hakkında o kadar çok tavsiyede bulundu ki; ben ( Allah Teâlâ) komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim.(Buhârî, Edeb, 28; Müslim, Birr, 140, 141)

13- Birbirinize buğuz etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize arka çevirmeyin; ey Allah’ın kulları, kardeş olun. Bir müslümana, üç günden fazla din kardeşi ile dargın durması helal olmaz.(Buhârî, Edeb, 57, 58.)

14- İnsanı helâk eden şu yedi şeyden kaçının. Onlar nelerdir ya Resulullah dediler. Bunun üzerine: Allah’a şirk koşmak, sihir, Allah’ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, suçsuz ve namuslu mümin kadınlara iftirada bulunmak buyurdu.(Buhârî, Vasâyâ, 23, Tıbb, 48; Müslim, Îmân, 144)

15- Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, komşusuna eziyet etmesin. Allah’a ve ahiret gününe imân eden misafirine ikramda bulunsun. Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, ya hayır söylesin veya sussun.(Buhârî, Edeb, 31, 85; Müslim, Îmân, 74, 75)

16- Söz taşıyanlar cezalarını çekmeden yada affedilmedikçe cennete giremezler.(Müslim, Îmân, 168; Tirmizî, Birr, 79.)

17- Dul ve fakirlere yardım eden kimse, Allah yolunda cihad eden veya gündüzleri (nafile) oruç tutup, gecelerini (nafile) ibadetle geçiren kimse gibidir.(Buhârî, Nafakât, 1; Müslim, Zühd, 41; Tirmizî, Birr, 44; Nesâî, Zekât, 78)

18- Her insan hata eder. Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir.(Tirmizî, Kıyâme, 49; İbn Mâce, Zühd, 30.)

19- İnsanda bir organ vardır. Eğer o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur; eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir.(Buhârî, Îmân, 39; Müslim, Müsâkât, 107.)

20- Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.(Buhârî,     İlm, 12; Müslim, Cihâd, 6.)

21- Mü’minin başka hiç kimsede bulunmayan ilginç bir hali vardır; O’nun her işi hayırdır. Eğer bir genişliğe (nimete) kavuşursa şükreder ve bu onun için bir hayır olur. Eğer bir darlığa (musibete) uğrarsa sabreder ve bu da onun için bir hayır olur.(Müslim, Zühd, 64; Dârim”, Rikâk, 61.)

22- Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır.(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10.)

23- Kim bir müslüman’ın malını almak için yalan yere yemin ederse Kıyâmet gününde ilâhî gazaba uğramış olarak huzur-u ilâhîye getirilir.  (Abdullah b. Mes'ud Radiyallahü Anh)

24- Her kim yalan yere yemin ederek müslümanın malını elinden alırsa Allahü Teâlâ ona Cennet'i haram, Cehennem'i vâcib kılar. Yâ Rasûlallah, değersiz bir şey olsa da mı? sualine Rasûlüllah Sallallahü Aleyhi Vesellem Misvak ağacından koparılmış bir dal olsa da…

25- Emânet adına yemin eden bizden değildir.

26- Ebu Ümâme Radiyallahü Anh'ın şöyle söylediği rivayet edilmiş: Zalîm kişi kıyamet gün Cehennem köprüsü üzerinde, zulmettiği kimselerle karşılaşır ve ona nasıl zulmettiğini hemen hatırlar.

27- Sizden birinin ağzına toprak koyması haram koymasından iyidir

28- Bir melek Beyt-i Makdis'de her gün: Kim haram yerse Allah onun hayır ve nâfile ibâdetlerini kabul etmez diye nidâ eder.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)