Minare Eğri Yapılmış?

Minare Eğri Yapılmış?


     Mimar Sinan Rahmetullahi Aleyh, Osmanlı Devleti’ne büyük hizmetlerde bulunmuş ve ardından nesiller boyunca ayakta kalacak büyük eserler bırakmıştı. Osmanlı padişahları I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan Mimar Sinan, yaptığı eserlerle geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınan bir isme dönüştü. Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olan Süleymaniye Camii İstanbul’da; “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii ise Edirne’de yer alıyor.
                Mimar Sinan, “ustalık eseri” Selimiye’nin inşaatı sonrasında, cami karşısında oynayan çocukların yanından geçerken küçük bir çocuğun arkadaşına: “Şu minare eğri yapılmış” dediğini duyar. Çocuğa:
“Göster bakalım hangi minare eğri olmuş” dediğinde, çocuk:
“Şu sağ taraftaki minare eğri” diye gösterir.
Mimar Sinan çocuğun yanında ustalara talimat verir ve:
“Bize bir halat getirin” der. Sonra halatın bir ucunu minareye bağlattırır. Küçük çocuğu yanına çağırır ve şöyle söyler:
“İşçiler şimdi halatı çekerek minareyi düzeltecekler. Minare düzelince sen de tamam diyerek bizleri uyar.”
İşçiler halatı çekmeye başlar ve biraz sonra küçük çocuk:
“Tamam, düzeldi!” diye bağırır.
Mimar Sinan çocuğa “Şimdi tamamen düzeldi mi?” diye sorunca, çocuk da:
“Evet, düzeldi, şimdi daha güzel oldu, bak” diye cevap verir.
Ustalar bu olaya anlam veremez. Bunun üzerine Mimar Sinan’ın ustalara söylediği şey neden Osmanlı’nın en büyük mimarı olduğunu küçük bir detayla kanıtlar niteliktedir:
“Bu küçük çocuğun kafasındaki minarenin eğriliğini düzeltmeseydik, çocuk caminin yanından her geçerken güzelliğini göremezdi. Kafasındaki minarenin eğriliğine takılırdı. Önlem alınmazsa, dedikodular aslı astarı olmasa bile iz bırakırlar. Böylece caminin adı da eğri minareli cami olarak yayılırdı. Ben bunun önüne geçmek için böyle yaptım!” der…


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis