Sağlıklı İlişkilere Sahip Olmak için Yapmanız Gereken Tek Bir Şey Var!


Sağlıklı İlişkilere Sahip Olmak için Yapmanız Gereken Tek Bir Şey Var!

Araştırmalara göre sağlıklı ilişkilere sahip olmak için yapmanız gereken tek bir şey var!

Çoğumuz sağlıklı ilişkiler kurmanın söylemlerimizi değiştirmekle mümkün olacağına inanırız. Ancak yapılan araştırmalar, söylediklerimiz kadar dinlediklerimizin de önemli olduğunu gösteriyor:

Dinlemek, pek çoğumuzun zannettiğinden daha zor bir iştir.

Dinlemek, pek çoğumuzun zannettiğinden daha zor bir iştir.
Nörobilim uzmanı Dr. Joseph Dispenza, aklımıza her saniye 400 milyar farklı düşünce geldiğini, ancak bunun 2,000”ini işlediğimizi söylüyor. Kısacası bize dışarıdan gelen bilgilerin, anlatıların da yalnızca çok küçük bir kısmını algılayıp değerlendirebiliyoruz.

Dinlemek, tamamen bulunduğumuz anda ve bulunduğumuz yerde olmakla ilgilidir.

Dinlemek, tamamen bulunduğumuz anda ve bulunduğumuz yerde olmakla ilgilidir. Karşımızdaki insanla iletişim kurarken de bedenimizin ve zihnimizin de tamamen orada olmasını sağlamak son derece önemlidir. Modern hayatın bir getirisi olarak çoğumuz birini dinler gibi gözükürken bir yandan o gün yapılması gerekenleri, hafta sonu planlarımızı, akşam ne yiyeceğimizi düşünür ya da hiç değilse konuşma sıramız geldiğinde nasıl cevap vereceğimizi tasarlarız.

Dinlemek, geçmişin deneyimleri ve geleceğin hayallerinden etkilenen sosyo-bilişsel bir aktivitedir.
Örneğin günlük yaşamda bizim kaderimiz üzerinde etkisi olabilecek insanları daha dikkatle dinleme eğilimi gösteririz. İşteki patronumuzun ya da okuldaki hocamızın söylediklerini yolda adres soran dayıdan daha dikkatle dinlememiz de tam olarak bu yüzdendir.

Ayrıca beynimizin otomatik bir filtreleme sistemi vardır ve bu sayede kulağımıza ulaşan her ayrıntıyı dinlemek zorunda kalmayız.
Bu filtreyi de geçmişten gelen inançlarımıza göre neyi dinlemenin değerli olduğunu düşünüyorsak ona göre yapılandırırız. Bu sebeple iyi bir dinleyici olmak da zamanla şekillendirebileceğimiz bir alışkanlıktır ve dikkat edilmesi gereken birkaç nokta içerir: Öncelikle karşımızdakinin tam olarak ne dediğini anlamaya çalışmalıyız. Daha sonra ise o insana, söylediklerini dinlediğimizi ve bizimle paylaştığı şey üzerine düşündüğümüzü belli etmeliyiz.

Bunu yapabilmek için ise birkaç şeye özen göstermemiz gerekiyor.
Örneğin en önemlilerinden biri karşımızdakiyle göz kontağı kurmak ve bunu korumak. Bunun yanında baş sallamak, gülümsemek ve düşüncelerini daha fazla açmaları için yüreklendirmek de iyi bir iletişim kurmak için kilit noktalardır. Karşıdaki insanla iyi bir iletişim kurmak, aranızda kurulan ilişkiye duygusal olarak bağlanmak demektir.

Psikolog Marshall B. Rosenberg, iyi bir dinleyici olmanın empati hissini güçlendirdiğini vurgulamaktadır.
Karşımızdaki insanın ne söylediğini, ne gözlemlediğini, ne hissettiğini, neye ihtiyaç duyduğunu ve neyi talep ettiğini anlamanın ve o insanı kendimizle bir tutmanın yolu dinlemekten geçmektedir. Rosenberg, kafamızı boşaltmamız ve yalnızca kulaklarımızla değil tüm bedenimizle dinlememiz gerektiğini vurgulamaktadır.

Elbette zihinlerimizi bu seviyeye taşımak biraz pratik gerektirmektedir.
Dinlemenin çok kolay bir iş olduğunu düşünüyorsanız, gerçekleştireceğiniz bir sonraki diyalogda kendinizi test edin. Bakalım o insanı ne kadar süre konudan hiç kopmadan dinleyebileceksiniz. Eğer bunu yaparsanız dinlemenin aslında gerçekleştirilmesi çok zor bir aktivite olduğunu anlamanız muhtemeldir. Bulunduğumuz yerde ve bulunduğumuz ânın içinde kalmanın yolu ise alarmda olmak, etrafımızı gözlemlemek ve gereksiz yere derin düşüncelere daldığımız anda silkelenip o ânın gerçekliğine geri dönmektir.
Kaynak: Onedio

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis