Beyin Gücünüzü Artırmak İçin 10 Öneri


Beyin Gücünüzü Artırmak İçin 10 Öneri


01- Beyin hücrelerinizi koşuya çıkarın!
Araştırmalar, fiziksel egzersiz yapan kişilerin daha sağlıklı bir beyne sahip olduğunu gösteriyor. Kaliforniya La Jolla’daki Salk Biyolojik Çalışmalar Enstitüsü’nden uzmanlar, egzersiz yapan deneklerin beyinlerinin öğrenme ve hafıza merkezinde, diğerlerine göre iki kat daha fazla yeni beyin hücresi tespit etti. Uzmanlar bunun nedenini tam olarak belirleyememiş olsa da egzersizin stresi azaltıcı etkisinin önemli olabileceği görüşündeler. Spor yapmak için isteksiz olduğunuzda, egzersizin sizi daha “zeki” yaptığını düşünerek motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

02- Beyninize egzersiz yaptırın!
Beyin hücrelerinizi canlandıran şey sadece fiziksel aktivite değil, beyin egzersizleri de buna yardımcı oluyor. Nasıl ki daha önce yapmadığınız bir hareket çalışmayan kaslarınızı çalıştırıyorsa, dünyayı başka bir açıdan görme ve düşünme gibi faaliyetler de beyninizin egzersiz yapmasını sağlıyor. Bunun için yeni tatları ve kokuları deneyebilir, kullanmadığınız elinizi kullanarak bir şeyler yapmaya çalışabilir, işe giderken yeni yollar deneyebilir, sanat dallarıyla ilgilenebilir; kısacası her zaman yapmadığınız zihinsel faaliyetlerle kullanmadığınız beyin hücrelerinizi aktifleştirebilirsiniz.

03-  “Neden” diye sorun!
Beynimiz meraklı bir organdır ancak birçoğumuz büyüyüp olgunlaştıkça doğamızda olan bu “meraklılığı” inkâr ederiz veya bastırmaya çalışırız. Merakınızı engellemeyin! Olayların neden ve nasıl böyle olduğunu merak edin, başkalarına sorun. Beyninize merak egzersizi yaptırmanın en iyi yolu “neden” diye sormaktır. Yeni bir alışkanlık edinin ve her gün en az 10 defa “neden” diye sorun. Zamanla beyninizin özel hayatınızda ve iş hayatınızda yeni fırsatlara ve çözümlere daha açık olduğunu fark edeceksiniz.

04- Gülün!
Uzmanlar gülmenin, vücut sistemimize endorfin ve diğer pozitif kimyasallar salgılanmasına yardımcı olduğunu söylüyor. Gülmek aynı zamanda stresi ve geçmişten gelen kalıpları da yok eder. Bu nedenle gülmek aslında beyniniz için bir anlamda “hızlı şarj” hizmeti görür. Daha çok ve daha sesli gülün.

05- Balık yiyin!
Kuruyemiş, keten tohumu ve özellikle de balıkta bulunan Omega 3’ün kalp sağlığı için çok yararlı olduğu uzun zamandır biliniyor. Son araştırmalar ise Omega 3’ün sadece beyni daha fazla oksijen pompalanmasını sağlayarak değil aynı zamanda beyin hücrelerini çevreleyen zar tabakanın fonksiyonunu artırarak tam bir beyin güçlendirici olduğunu gösteriyor. Haftada en az üç defa somon, sardalya, uskumru veya ton balığı yiyerek başlayabilirsiniz.

06- Hatırlayın!
Beyniniz bir hafıza makinesi gibidir, bu makinenin çalışması için fırsat yaratın. Eski bir fotoğraf albümünü veya lise yıllığını alın ve anılarınıza vakit ayırın. Hafızanızın bu anıları canlandırmasına izin verin.

07- Yağı kesin!
Kötü yağlar sadece beyninize oksijen açısından zengin kan pompalanmasına engel olmakla kalmaz, aynı zamanda beyninizin besin olarak kullandığı glukoz, yani şekerin metabolizmasını yavaşlatır. Günlük beslenmenizin yüzde 30’unu yağlar oluşturmaya devam edebilir ancak bu yağların balık, zeytin veya kuruyemişlerden gelmiş olmasına dikkat edin. Trans yağlardan ve atıştırmalıklardan uzak durun.

08- Bulmaca çözün!
Bazıları yap-boz oyunlarını, bazıları bulmacayı, bazıları ise mantık bilmecelerini sever. Hangisi olduğu önemli değil, boş vaktinizde puzzle yapmak veya bulmaca çözmek beyninizi çalıştırmak için en iyi yöntemlerden biridir.

09- Mozart etkisi!
Bundan yaklaşık 10 yıl önce Wisconsin Üniversitesi’nden Psikolog Frances Rauscher ve ekibi, Mozart dinleyen insanların matematiksel ve mekansal muhakeme gücünün arttığını keşfetti. Mozart’ın piyano sonatları gibi ahenkli müzikler, sadece dinleyenlerin kendini daha iyi hissetmesini sağlayarak bile beyninizi güçlendirebilir.

10- Yeteneklerinizi geliştirin!
Bahçe bakımı yapmak, dikiş dikmek, briç oynamak, okumak, resim yapmak veya bulmaca çözmek önemlidir. Ancak bunları sürekli alışkın olduğunuz şekilde değil zaman zaman değiştirerek yapmak beyin gücünüzü daha yükseklere çıkarmanızı sağlar. Daha farklı bir dikiş tekniği deneyebilir, sizden daha iyi olanlarla briç oynayabilir veya alışkın olmadığınız tarzda bulmacalar çözmeyi deneyebilirsiniz.

Kaynak: Ririan Project

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis