Muhyiddin-i Arabi Kuddise Sirrûh Hazretlerinden Bir Kıssa


Muhyiddin-i Arabi Kuddise Sirrûh Hazretlerinden Bir Kıssa

Muhyiddin-i Arabi Kuddise Sirrûh Hazretlerinin Vahdet-i vücud inancını kendine has bir tarzda açıklanması ve filozoflar hakkındaki müsamahalı görüşleri, dar fikirli, mukallid ve mutaassıb Şeriatçılar tarafından hiç de iyi karşılanmamıştır.
Bu yüzden Muhyiddin-i Arabi Kuddise Sirrûh kâfirlik ve zındıklıkla suçlanmıştır. Fakat o kendisine küfredenleri bile hoşgören, affeden büyük bir veli idi.
Celaleddin Suyuti’nin yazdığına göre (Vahdet-i Vücud ve Muhyiddin-i Arabi, s.289, İsmail Fenni, 1928) İbn-i Arabi bir gün sokakta giderken kendisini sevmeyenlerden birisi ile karşılaştı. Adam şeyhe küfretmeye başladı. Şeyh ona cevap vermedi.
Şeyhin yanında bulunan hizmetçisi:
“Efendim baksanıza bu adam size neler söylüyor” demesi üzerine;
İbn-i Arabi:
“O adamın içine bir takım kötü huylar sinmiş, onları bende görüyor, onlara küfrediyor. Onun gördüğü kötülükler, kötü sıfatlar bende yok!” diye cevap verdi.
            Hazreti Muhyiddin-i Arabi Kuddise Sirrûh Şam’da bulunduğu senelerde birçok aydın kişilerin hürmet ve sevgisini kazanmıştı. Zenginlerden, hükümdarlardan kendisine maddi yardımda bulunanlar oluyordu.
Bilhassa Sultan Ebu Bekir Eyyub ona, pek çok iltifatta, ikramda bulunmuştu.
Şeyh, kendisine verilenlerden pek azını, geçinebileceği kadarını alıkoyuyor, üst tarafını aynen Konya’da Hazreti Mevlânâ Kuddise Sirrûh’un yaptığı gibi yoksullara dağıtıyordu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)