Osmanlı Devletinin Kurucusu Osman Gazi Rahmetullâhi Teâlâ Aleyh

Osmanlı Devletinin Kurucusu Osman Gazi Rahmetullâhi Teâlâ Aleyh


Babası: Ertuğrul Gazi
Annesi: Hayme Hatun
Doğumu: Söğüt (M. 1258 - H. 656)
Vefatı: Bursa (M. 1326 - H. 726)
Saltanatı: 1299 - 1326 (27) sene

Osman Gazi, Ertuğrul Bey'in üç oğlundan birisidir. Osman Bey diğer kardeşlerinden büyük değildi, fakat adeta bir idareci olarak yaratılmıştı. Zira bu hususta çok büyük kabiliyet sahibi idi. Babası vefat ettikten sonra diğer bütün beyler, ittifakla Osman Bey'i aşiretin reisi olarak tanıdılar. Osman Bey, beyliğin başına geçtiği zaman,23 yaşında idi. Uzun boylu, geniş göğüslü, kaIın ve çatık kaşlı, elâ gözlü ve koç burunlu idi. Irki omuzları arası oldukça geniş, vücudunun belden yukarı kısmı, aşağı kısmına nispetle daha uzundu. Çehresi yuvarlak ve teni buğday renginde idi. Büyük şeyhlerden Edebali’nin evinde misafir iken, istirahat için gösterilen odada, Kur'an-ı Kerim'i görünce, sabaha kadar saygısından yatmadığı ve geceyi uykusuz geçirdiği çok meşhurdur. Şeyh bu durumdan çok memnun kaldığı için kendisini kızı ile evlendirmiş ve hayır dualar etmiştir. Osman Bey, 1287'de Karaca Hisar’ı fethetti.1280'de Domaniç'te Bizanslıları yenerek Bilecik'i fethetti ve Selçuklu Hükümdarı tarafından uç beyliğine verildi. 1299'da İnegöl fethedildi. Selçuklu Devleti yıkıldı ve Osman Bey müstakil beyliğini ilân etti. 1300'de Yenişehir ile Köprü hisar, 1302'de ise Akhisar ve Koçhisar fethedildi. Osman Bey'e babasından kalan arazinin genişliği 4800 km. kare idi. Kendisi vefat ettiğinde ise, beyliğin toprak genişliği 16.000 km kareye ulaşmıştır.
Vefat etmeden önce oğlu Orhan Bey'e şöyle vasiyet etmiştir:
Oğullarıma ve bütün dostlarıma birinci vasiyetim Şudur ki; her zaman gazaya devam ederek, Din-i Celil-i İslâm'ın yüceliğini yaşatınız. Cihadın kemâline ererek, sancağı şerifi hep yüksekte tutunuz. Her zaman İslâm'a hizmet ediniz. Zira Cenabı Hak benim gibi zayıf bir kulunu ülkeler fethetmek için memur etti. Gaza ve Cihatlarınızla Kelime-i Tevhidi çok uzaklara götürünüz. Hanedanımdan her kim, hak yoldan ve adaletten saparsa mahşer gününde, Rasülü Azam'ın şefâatinden mahrum kalsın. Oğlum! Dünyaya gelen hiç bir insan yoktur ki, ölüme boyun eğmesin. Bana da, Hz. Allah'ın emri ile şimdi ölüm yaklaştı. Bu devleti sana emanet ediyorum. Seni de Mevlâ'ya emanet ettim. Her işinde adaleti üstün tut!
Vefatında 68 yaşında idi. Tarih ise, Ağustos 1326'yı gösteriyordu. (Allah rahmet eylesin.) Vefat ettiğinde geriye bıraktığı mal varlığı şunlardı: Bir at zırhı, bir çift çizme, birkaç tane sancak, bir kılıç, bir mızrak, bir tirkeş, birkaç at, üç sürü koyun, tuzluk ve kaşıklık. Osman Bey vefat ettiği zaman zayıf bir rivayete göre, Söğüt'te babasının yanına defnedilmiş ve Bursa alınırsa oraya defnini vasiyet etmişti. Bunun için 1326'da Bursa alındıktan sonra vasiyeti yerine getirilerek cesedi Bursa'ya nakledilip, Hisar'da (Saint Eli) namına yapılmış olan Gümüşlü Kümbed'e defnedilmiştir. Fakat vekayün tetkikine göre vefatının 1326'da Bursa'nın teslim alınmasından sonra olduğu anlaşılıyor.

Osman Bey zamanında yaşayan İslam büyükleri:
Silsile-i Sâdât-ı Nakşıbendiyye'nin onuncu ve on birinci halkalarını teşkil eden, Hâce, Arif Rivgiri ve Hâce Mahmud İncir Fagnevi Kuddise Sirrûh Hazretleri, şeyh Saadettin Cibavi, Bahaüddin Veled

Erkek çocukları:
Pazarlı Boy, Çoban Bey, Hamid Bey, Orhan Bey, Alaeddin Ali Bey, Melik Bey, Savcı Bey.

Kız çocukları:
Fatıma Hatun.

Özellikleri:
“Yiğitlik salt bilekle değil… Yürek ister, akıl ister, biz uyurken, uyumadı bekledi, Osman Bey… Yoksulluk geldi çattı, kimileri gibi cimriliğe vurmadı. Çıplağımızı giydirmeye açımızı doyurmaya çalıştı. Gücü yetse de yetmese de…
Çorbası kaynar sabahları akşamları pilavı pişer, bugünün Hz. Yusuf Aleyhisselâm kıtlığında…
Canımızı canı, ırzımızı ırzı saydı. On üç yaşından bu yana savaşlarda gördünüz, ölüm tırpanının vınladığı yerde başını eğdi mi? Düşmanı hepimizin önünde kovup gerilerken hepimizin ardınca gelmedi mi? Bize Osman Bey’den uygunu kim?
            Cesareti, savaşlardaki şecaat, maharet ve idareciliği ile liyakatini ispat emiş, Ertuğrul Gazi’nin vefatı üzerine Kayı Boyu’nun başına geçmiş Osman Bey, şartların müsait olduğu bir zamanda diğer beyler gibi Osmanlı Beyliği’ni ilân etmiştir.
            Osman Bey fethettiği yerlere hemen devletinin mührü mesabesinde olan camiler ve medreseler yaptırmıştır. Devamlı fakirleri gözetip kolladığından cömertliği dillere destan olmuştur.
            Padişahlığının 26. Yılında Bursa kuşatması sırasında hastalanan Oman Bey 1324’te vefat etti. Osman Bey vefatından önce Bursa’ya defnedilmesini vasiyet etti ise de, bu tarihte Bursa alınamamış olduğundan, önce Söğüt’e ve sonra Bursa’ya defnedildi. Türbesi bugün Gümüşlü Kümbet denilen yerdedir.


Yazarı: Eren Sarı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis