Gerçek Bir Vefa Hikâyesi

Gerçek Bir Vefa Hikâyesi

 

1939 senesinde Filistin'li bir öğretmen, Riyad'da görev yaptığı okulların birinde, öğrencilerinden birisinin yüzünde, büyük bir üzüntü fark etti.

Öğrenciye sebebini sordu.

Çocuk:

“- Okulun bir gezi düzenlediğini, katılım parasının bir riyal olduğunu, ama ailesinin çok fakir olduğu için bu parayı ödeyemeyeceğini için üzüldüğünü…” söyledi.

Öğretmen, çok akıllıca bir düşünce ile doğru cevabı bir riyal olan bir yarışma yaptı.

Tabii ki soruyu küçük öğrenciye sordu.

O da cevabı verip bir Riyali aldı

. Öğrenci tarif edilemeyecek kadar sevindi ve geziye katıldı.

Haliyle o küçük çocuk, ailesinin şiddetli fakirliği sebebiyle, eğitimini tamamlayamadı.

Hamal olarak, günde yarım riyal karşılığında, yük taşımaya başladı.

Sonra, o zamanlarda elektrik olmadığı için, gazyağı tenekeleri taşıdı.

Sonra bakkalda satıcı olarak, sonra da aşçı olarak çalıştı.

Sonunda 400 riyal biriktirdi ve onunla bir Bakkal Dükkânı açtı.

Sonra hacıların dövizlerini alıp satan bir Döviz Bürosu açtı...

Sonra... Sonra...

Derken zenginliğin zirvesine ulaştı. Bu öğrencinin kim olduğunu size söylediğimde, garipsemeyin.

O, "El-Racihi" Bankasının kurucusu, "Süleyman El-Racihi". Sermayesi 124 milyar riyal yani 600 milyar. Bütün dünyadaki 500 şubesinde, 8000 memur çalışıyor.

O da bunun Allah'ü Teâlâ’nın fazlı sayesinde olduğunu bilerek, servetinin üçte ikisini, vakıflara ve hayır işlerine bağışlıyor. Bu vefalı öğrenci, öğretmenini ve kendisine onun geçmişte yaptığı iyiliğini unutmadı.

Bundan sonrasını kendisinin yazdığı: "Mücadele Hikâyesi" adlı anılarından, nakledelim. Bu öğretmenimin yerini öğrenene kadar eğitim kurumlarını ziyaret ettim. Nihayet onunla buluştum. Onu yaşlanmış, işsiz, zor durumda ve dünyadan ayrılmaya hazırlanıyor gördüm.

Tanıştıktan sonra dedim ki;

“- Değerli öğretmenim, uzun yıllar önce, bende emanet olan büyük bir alacağınız var."

Hayretle;

“- Kimseye benim borcum veya alacağım yok." dedi.

Ben de:

“- Sana şöyle şöyle cevap verdiğinde, yarışma ile bir riyal verdiğin bir öğrenciyi, hatırladınız mı?" dedim.

Düşündü ve hatırladı, sonra da gülerek;

“- Evet, Evet" dedi. "Sen omusun yoksa? Beni, bir Riyali geri vermek için mi, arıyorsun?" dedi.

Ben de:

“- Evet." dedim.

Biraz ısrardan sonra, onu arabama bindirdim ve beraberce gittik. Bir villanın önünde durduk ve arabadan inip içeriye girdik.

Sonra;

“- Değerli Öğretmenim; Benim size olan borcumu bu villa, beraberinde bu araba, hayatınız boyunca istediğiniz maaş ve müessesemde de oğlunuzun memur olması, ancak alacağınızı kapatıyor." dedim.

Öğretmen şaşırdı, gözleri doldu ve dedi ki,

“- Ama bu gerçekten çoook fazla."

Dedim ki:

“- İnanın, vaktinde sizin verdiğiniz bir riyalin bana verdiği mutluluk, bunun gibi on villadan daha büyüktü hocam. Hala o mutluluğu, unutamıyorum." dedim...

“- Bu öğretmen; Bir riyalle küçük bir çocuğu mutlu etmesi, hayatının en zor anlarında kendisini tamamen değiştirmek için ona geri döneceğini hiç aklına getirebilir miydi?”

Karşılıksız ve sadece Allah’ü Teâlâ için yapılan iyilikler; Allah Teâlâ ile yapılan bir ticarettir. Kazancınızın takdiri Allah'ü Teâlâ’ya aittir... Vesselâm!

 

Süleyman er Racihi

2011 yılında 7,7 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin 120. kişisi olarak gösterilen Süleyman er Racihi, 'İslami banka' projesi ve yardım faaliyetleri nedeniyle çok sayıda ödüle layık görüldü.

Er Racihi, 2010 yılında sahibi olduğu Al Rajhi Bank'ın yüzde 20 hissesini kendi adını taşıyan hayır kurumuna devretti. Er Racihi bu kararının ardından, geri kalan servetinin büyük bir kısmını da Afrika ve Arap Yarımadası'nda açlıkla mücadele ve eğitim organizasyonlarına bağışladı.

Servetinin yüzde 65'ini bağışladı

Yaptığı bağışların ardından serveti 1,9 milyar dolara düşen El Racihi, dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes'in kapağında yer almıştı.

Er Racihi, ​hala 1 milyar dolardan fazla değere sahip olan Körfez'deki en büyük kanatlı çiftliklerden Al Watania Tavukçuluk'u işletiyor.

Servetinin yaklaşık yüzde 65'ini hayır kurumlarına bağışlayan Er Racihi'nin, iş hayatı boyunca yaptığı toplam yardımın 20 milyar doları bulduğu ifade ediliyor.

Şu an birçok genç girişimci ondan bir şeyler öğreniyor ve onu örnek alıyor. Süleyman er Racihi, Suudi Arabistan’da yeni bir iş türü teşkil etmenin zor bir mesele olarak algılandığı bir zamanda kariyerine başlamış ve kendisini pazarda genç bir girişimci olarak bulmuştur. Kendisi şu an Al Rachi bankasının kurucusu ve dünyanın en zengin adamlarından sayılıyor.

Başarılı bir milyarder olmasının yanında yüksek motivasyonu ve adanmışlığı ile tanınıyor. Suudi iş adamı, hayatının bazı dönemlerinde ciddi mücadeleler vermiş ve büyük zorluklarla karşılaşmıştır. Süleyman Al Racihi iş hayatına merdivenin en alt basamağından başlamış ve şu anki konumuna gelmiştir.

Süleyman er Racihi, çevresinde 'oldukça mütevazi bir adam' olarak tanınıyor. Yardım faaliyetlerinin yanı sıra, eğitimin Suudi Arabistan’da yayılması ve gelişmesi için girişimlerde bulunmuştur.

            Racihi, evlilik gerçekleştirdiği dönemde masraflarını dükkânını satarak karşılamıştır. Sonrasında bir süre kardeşi Salih er Racihi için çalışmıştır. Yetmişli yıllarda, iş hayatında büyük dönüşümler yaşamış, abisinin yanından ayrılarak kendi döviz bürosunu açmıştır. Sonrasında bu döviz bürolarının sayısı Suudi Arabistan genelinde otuza kadar ulaşmıştır. Lübnan ve Mısır gibi diğer Arap ülkelerinde de döviz büroları açarak işini büyütmüştür.

Racihi, başarısının sırrını, "güçlüklerle kazandığı her bir kuruşu bir sonraki gün için saklamayı kendisine ilke edinmesi" olarak açıklamaktadır.

Kaynak: Mepa News

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)