Sıla-i Rahimi Terk Etmenin Dünya Ve Ahiretteki Cezası Nedir?

 Sıla-i Rahimi Terk Etmenin Dünya Ve Ahiretteki Cezası Nedir?

 

Sıla-i rahim: Hısım akrabayı ziyaret emek ve onlarla görüşmek ve mektuplaşmak; alakayı devam ettirmek akrabanın kusurlarını affetmekdir.

 

“Sözgelimi iş ve ikamet yerimiz akrabalardan uzaklarda ise zaman zaman ziyaretlerine gitmek, mektup yazıp telefon etmek; yakında ise arada sırada görüşmek, yardımımıza muhtaçsa yardım etmek, hastaysa ziyaret etmek, bir meselesi varsa ilgilenmek; sürurunda tebrik, üzüntüsünde teselli ve taziyede bulunmak, hal hatır sormak, selam vermek vs. hepsi sıla-i rahme dâhildir.

Sıla-i rahim öncelikle akrabalara karşı talep edilmiş ise de, komşulara, arkadaşlara, meslektaşlara, iş arkadaşlarına, din kardeşlerine ve her çeşit tanıdıklara karşı da vazife ve borç kılınmıştır.

Sözgelimi, karşılaştığımız bir mümine, tanımasak bile verilen bir selâm, yaşlı bir kimseye yer gösterme, otobüste yer verme, düşen bir çocuğu kaldırma, soran kimseye adres tarif etme, ictimâî münasebetlerde güler yüzlü, tatlı sözlü olma, hayırhah ve yardımsever tavrı takınma vs. hepsi birer sıla-i rahim'dir.

Şu halde sıla-i rahmi, bu sayılanlardan sadece biri olarak anlamak büyük bir eksiklik olur. Âlimler sıla-i rahmin dereceleri olduğunu, en yüksek derecesinin nikâh düşmeyecek derecedeki yakın akrabalar arasında bulunduğunu, buna riayetin farz olduğunu söylerler.

Bu görüşe göre amca, dayı çocukları arasında farz olmaz. En aşağı derecesini de selamlaşma olarak ifade eden olmuştur. Bazı âlimler, miras babında zevi'l-erhâm (yakın akraba) denen bütün akrabaya farz olduğuna hükmetmiştir.” (Kimya-yı Saadet)

Rahim (akrabalık) Allah’ın Celle Celâlüh isimlerinden bir isimdir

Rahim (akrabalık) arşta güzel bir dille şöyle konuşur:

“Allah’ım! Benimle ilgi kuranla ilgilen, benden uzaklaşandan sen de uzaklaş.” Bunun üzerine Cenab-ı Hak Celle Celâlüh:

“Ben Rahman ve Rahim’im. Rahimi (akrabalığı) ismimden aldım. Kim ona bağlanırsa, onunla ilgilenirim. Kim onu terk ederse, ben de onu yüzüstü bırakırım.” buyurdu. (Bezzar) 

 

Akrabalarla ilişkiyi kesmek günahın en kötüsüdür

“Sevap yönünden hayrın en değerlisi, iyilik yapmak ve yakınlarla ilişki kurmaktır. Ceza yönünden şerrin en kötüsü de zulüm yapmak ve akrabalarla ilişkiyi kesmektir.” (İbn-i Mace)

 

Sıla-i rahmi terk edenler gerçekten zarara uğrayanlardır

“O kimseler (o fasıklardır ) ki, Allah’a verdikleri sözü katiyen kabul ettikten sonra bozarlar, Allah’ın birleştirilmesini emrettiği şeyi (akrabalar ve müminler arasındaki irtibatı) keserler ve yeryüzünde fesat çıkarırlar. İşte onlar, gerçekten zarara uğrayanlardır.” (Bakara, 27)

 

Sıla-i rahimi kesen Allah’ın Celle Celâlüh rahmetinden mahrum kalır

"Rahim, Arş-ı âlâ’ya asılı olarak şöyle der:

"Kim bana sıla yaparsa Allah ona vâsıl olsun, kim de beni koparırsa Allah da ondan kopsun."

Yani:

"Sıla-i rahmi yerine getirerek insanlara karşı olan vazifelerini yapan kimseye Allah rahmetiyle muamele etsin, bu vazifeyi yapmayanlar da Allah'ın rahmetinden mahrum kalsın." (Kimya-yı Saadet)

 

Sıla-i rahimi terk edenin ameli kabul olmaz

"Âdemoğullarının amelleri her cuma gecesi olan perşembe günü akşamı sunulur. Akrabadan ilgisini kesenin ameli ise kabul olunmaz." (Ahmed)

“Her Cuma gecesi insanoğlunun amelleri Allah'a arz olunur: Yalnız sıla-i rahimde bulunmayanların amelleri kabul olunmaz.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned)

 

Akrabalarıyla ilişkisini kesene rahmet kapıları kapalıdır

“Allah’a yemin ederim, yakınlarıyla ilişkisini kesen aramızda barınamaz. Çünkü biz Rabbimize dua ederiz. Gökyüzünün kapıları (rahmet kapıları) ise yakınlarıyla ilişkisini kesene kapalıdır.” (Taberânî)

 

Sıla-i rahimi terk edenin yüzüne Cenab-ı Hak Celle Celâlüh asla bakmaz

“Cebrail Aleyhisselâm bana gelerek:

“Bu gece Şaban ayının yarı gecesidir. Vallahi bu gece içinde Kelp kabilesi koyunlarının tüyleri sayısınca insan, cehennemden kurtulur. Fakat Allah, bu gece kendisine şirk koşanın, bozuşarak birbirine düşman olanların, akrabalarla ilişkisini kesenin, eteklerini, elbisesini kibirlenerek sürüyenin, ana babasına asi olanın ve içki tiryakisinin yüzüne asla bakmaz. Onu terk eder.” (Beyhâkî)

 

Sıla-i rahimi terk edene Allah Celle Celâlüh lanet eder

“Cenab-ı Hak varlıkları yarattığında Rahim (akrabalık) Allah’ın Celle Celâlüh huzurunda durarak:

“Bu akrabalık ilişkisini kesen kimseden sana sığınanın makamıdır” dedi. Cenab-ı Hak Celle Celâlüh da:

“Peki, seninle ilgi kuran kimseyle, ilgilenmemi, senden kopanla (yakınlığı sevmeyenle) ilgimi kesmemi ister misin?” buyurdu.

“İsterim ya Rabbi”

“Bu ancak senin için olur” buyurdu. Daha sonra Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem:

“İsterseniz “Ey münafıklar! Siz iş başına geçtiğiniz zaman yeryüzünde fesat çıkarır, akrabalık bağlarını koparırsınız değil mi? İşte Allah böylelerine lanet ederek onları sağır ve gözlerini de kör etmiştir.” ayetini okuyunuz.” (Buhari, Müslim)

“Hâlbuki Allah’ın ahdini (Ona) kati olarak verdikleri sözden sonra bozanlar, Allah’ın birleştirilmesini emrettiği şeyi (akrabalar ve müminler arasında olması gereken irtibatı) kesenler ve yeryüzünde fesat çıkaranlara gelince, işte onlar yok mu, lanet onlaradır; yurdun kötüsü (cehennem) de onlar içindir!”(Rad, 25)

 

Akraba ile ilişkiyi kesen cennetin kokusunu alamaz

“Ey Müslümanlar! Allah’tan korkun, yakınlarınızla ilgilenin, en çok sevap yakınlarla ilişkiyi sürdürmekle kazanılır. Zulüm ve taşkınlıktan da sakının. Çünkü zulüm taşkınlıktan da sakının. Çünkü zulüm ve taşkınlıktan kazanılan günah ve suç, günahların en ağırıdır. Anaya babaya asi olmaktan da sakının. Zira cennetin kokusu bin senelik mesafeden alınır. Vallahi anaya babaya asi olan, akrabalarla ilişkisini kesen ve eteklerini (elbisesini) kibirlenerek yerde sürüyen kimse bu kokuyu alamaz (cennetten bu kadar uzak kalır). Büyüklenmek ise ancak âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.” (Buhari, Müslim, Tirmizî)

 

Sıla-i rahimi terk eden cennete giremez

"Akrabalık bağlarını kesip koparan kimse cennete giremez" (Buhari, Edeb)

“Üç kişi cennete giremez: İçki tiryakisi, yakınlarla ilişkisi kesen ve sihire inanan onu yapan.” (Ebu Musa)

 

Şerrin en kötüsü akrabalarla ilişkiyi kesmektir

“Sevap yönünden hayrın en değerlisi, iyilik yapmak ve yakınlarla ilişki kurmaktır. Ceza yönünden şerrin en kötüsü de zulüm yapmak ve akrabalarla ilişkiyi kesmektir.” (İbn-i Mace)

 

Cenab-ı Hak’kı Celle Celâlüh en çok kızdıran amel sıla-i rahimi terk etmektir

Has’am kabilesinden bir adam anlatır:

“Ashabıyla birlikte bulunan Rasulullah’ın Sallallahü Aleyhi Vesellem yanına gelerek:

“Ya Resulullah! Hangi iş ve davranış Allah’ı daha çok gazaplandırır”

“Allah’a şirk koşmak”

“Sonra hangisi?”

“Yakınlarla olan ilişkiyi kesmek”

“Daha sonra hangisi ey Allah’ın Rasulü!”

“Kötülüğü söylemek, yaymak ve iyiliğe engel olmak, iyilikten uzaklaştırmak” buyurdu. (Ebu Ya’la)

 

Sıla-i rahimi terk eden topluma rahmet inmez

“İyi bilin ki, toplum içinde yakınlarıyla ilişkisini kesen kimseler bulundukça o topluma rahmet inmez.”(Esbehânî)

“Toplum içinde yakınlarıyla ilişkisini koparanlar bulundukça o topluma melekler inmez.” (Taberani)

Abdullah İbn-i Ebi Evfâ (ra) der ki:

“Birlikte otururken Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem:

“Bugün yakınlarıyla ilişkisini kesen bizimle oturmasın” dedi.

“Bunun üzerine bir delikanlı kalkarak, aralarında meydana gelen bir meseleden dolayı teyzesine gitti ve ondan kendisini bağışlamasını istedi. Teyzesi de aynı şeyi ondan istedi. Daha sonra aramıza dönünce Nebi Sallallahü Aleyhi Vesellem:

“İyi bilin ki, toplum içinde yakınlarıyla ilişkisini kesen kimseler bulundukça o topluma rahmet inmez” buyurdu.” (Esbahânî)

 

Sıla-i rahimi terk etmenin ahirette baki bir cezası vardır

"Ahiretteki cezası baki kalmak üzere kişiye hemen ceza verdiren şey; dille tecavüz ve akra-badan alakayı kesmektir." (Tirmizî ve Davud)

 

Cenab-ı Hak Celle Celâlüh sıla-i rahimi terk edeni cezalandırmakta acele eder

“Zulüm yapmak ve yakınlarla ilişkiyi kesmenin dışında, Allah’ın dünyada ve ahirette bunları yapanı cezalandırmak için acele ettiği başka bir günah yoktur.” (İbn-i Mace, Tirmizi, Hakim)

“İşleyene daha dünyada cezası çarçabuk gelmeye en layık günah zulüm ve sıla-ı rahim’in koparılmasıdır, bu cezanın gelmesi, Ahiretteki cezaya kefaret değildir.” (Ebu Davud, Tirmizi)

 

Sıla-i rahimi terk edenler muhtaç olurlar

“Yakınlarıyla ilişkisini kesenler (başkalarına) muhtaç olurlar.” (İbn-i Hibban)

www.yeniakit.com.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)