Mü’min İçin Beş Bayram Vardır

Mü’min İçin Beş Bayram Vardır

قال الإمام انس بن مالك رحمه الله: للمؤمن خمسة أعياد: كل يوم يمر على

المؤمن ولا يكتب عليه ذنب فهو يوم عيد، اليوم الذي يخرج فيه من الدنيا بالإيمان فهو يوم عيد، واليوم الذي يجاوز فيه الصراط ويأمن أهوال يوم القيامة فهو يوم عيد، واليوم الذي يدخل فيه الجنة فهو يوم عيد، واليوم الذي ينظر فيه إلى ربه فهو يوم عيد.

Enes bin Malik Radiyallahü Anh Hazretlerinden rivayet edilir ki, ”Mümin İçin 5 Bayram daha Vardır.” (Mekasidut  Talibin)

1-  Günah işlemeden geçirdiği her gün onun bayramıdır.

     Bir mü’min bir gün boyunca yani 24 saat geçtiği halde amel defterine hiçbir günah yazılmazsa o gün o mü’minin bayramıdır.

     Cenab-ı Hakk saf bir kulu günah işlediği zaman hemen meleklerine emir buyuruyor. “ey meleklerim! Eğer o kulum 6 saat içerisinde tevbe etmezse defterine yazın, ama benim kulum hatasını anlayıpta 6 saat içerisinde tevbe ederse ben o kulumun günahını affettim. Sizde o günahı defterine kaydetmeyeceksiniz.”

Peki, bu iltimas, bu kolaylıklar kimin için? Tabii ki ameli salih işleyenler içindir.

Bir kimse değil bir fakülte 10 fakülte bitirse, devlet reisi olsa, zamanın en büyük makamına otursa, iman olmasa, ameli salih olmasa ruh bedenden çıkınca gideceği yer cehennemi zümera değil midir?

Ameli salih: Hz. Allah’ın razi olduğu şeyi dinlemek demektir. Yalnız farzları vacipleri sünnetleri işlemek değil, nehiylerden kaçmak demektir. Bir amelin Allah rızasını kazanması için ameli salih olması lazımdır. Amelin salih olması içinde 2 şart lazımdır.

·        Peygamber efendimizin sünnetine uygun olacak.

O büyük zatlar, imam-ı Rabbani İmam-ı Azam Hz. O makama o mertebeye nasıl yükseldiler? Noktasına kadar her işlerinde peygamber efendimizin sünnetinden bir an bile ayrılmadıkları için.

Bir gün İmam-ı Azam Hz. Abdesthaneye sağ ayakla giriyor da günlerce ağlıyor, gözyaşı döküyor. Tevbe istiğfar ediyor. Niçin? En küçüğü de olsa bir sünneti yapmadığı için.

·        Ameli ihlas ile yapmak.

İhlas: Hz. Allah’ın bir sırrıdır. Kendi rızasını isteyenlere ve onu elde etmek için gayret sarf edenlerin kalbine ihsan ettiği bir nimettir.

Hadis-i Şerif: ihlas, niyet ve kalp rıza-i ilahinin gayrısından mücerred olup, ne melek bilir yazar, ne şeytan bilir bozar.

Ameli salihi hakiki iman sahipleri yapar. Hakiki iman sahibi nasıl olur? İslam, kendisine dünya ve dünyanın içerisinden daha sevgili gelmesidir.

Akşemseddin hazretlerinin 12 tane oğlu vardı. Bir gün hepsini yanına çağırıp, bakıyor ve Elhamdülillah diyor.

Çocuklar kendileri büyüdükleri için şükrettiğini zannediyorlar. Talebelerinden birisi:

“Efendim niçin şükrettiğinizi anladım!” diyor. Akşemseddin hazretleri soruyor, o da: “Siz evlatlarınıza bakıp kalbinizdeki Allah sevgisi üzerine galip gelmediğini görünce sevinip şükrettiniz!” Diyor.

Cüneyd-i Bağdadi hazretlerinin gözü ağrıyor. Doktora gidiyor.

Doktor:

“Sakın gözüne su dokundurma, eğer su sürersen kör olursun!” Diyor.

Eve gelen hazreti Cüneyt abdest alıp 2 rekât namaz kılıyor ve yatıyor. Uyandığında gözündeki bütün ağrıları geçmiş, eskisinden daha iyi görür olmuş. O sırada gaipten bir ses:

“Cüneyt bizim için gözünden geçti, eğer o bizi andığı vakit cehennem ehlinin affını isteseydi, tamamı af olunurdu.” Diye nida olunuyor. Doktor geldiğinde ağrının tamamen gittiğinin eserinin bile kalmadığını görünce:

“Bu hakkın ilâcıdır. Asıl bizim gözümüz hastaymış da haberimiz yokmuş!” Diyor.

2-  Şeytanın hile ve kötülüklerinden emin olarak iman ve şahadetle ruhunu teslim etmesi onun bayramıdır.

Mü’min ruhunu teslim ederken kelime-i şehadet ile gitmesidir. Eğer insan dünyadan imanla çıkarsa; şeytanın hilesinden son nefesinde kurtulursa o günde insan için bayramdır.

Hz. Lokman oğluna:

“Ey oğul, ölüm bir hükümdür ki sana gelecek. Fakat ne zaman geleceğini bilmiyorsun. O seni yakalamadan sen ona hazırlan.” Buyurmuştur.

Ölüm döşeğinde olan hasta için güzel olan yüzünde bir ağırlık ve çirkinlik olmamak, sakin ve huzur içerisinde bulunmak, dilinde bolca şehadet getirmek ve kalben Hz. Allah’a hüsnü zan etmektir.

Suret güzelliğine gelince rivayet edildiğine göre Rasulü Ekrem efendimiz:

 

Ölüyü 3 şeyde murakabe ediniz.

·        Alnı terlediği,

·        Gözleri yaşardığı

·        Ve dudakları kuruduğu vakit

Bu kendisine inen Hz. Allah’ın rahmetidir. Boğazı sıkılmış gibi hırlar, yüzü kızarır, dudakları kurur ve yağlanınca bu da Hz. Allah’ın gazabıdır.

Dilinde kelime-i şehadet getirmek hayır alametidir. Çünkü peygamber efendimiz hadis-i şerifte “ölülerinize kelime-i şehadeti telkin edin, zira o şehadet geçmiş hataları yok eder.” Buyuruyor.

Son nefes çok önemlidir. Zira insanın sonunun ne olacağı hiç belli olmaz. Onun içindir ki hiçbir zaman hiçbir kimseyi hakir görmemelidir. Belki o son nefeste imanlı gidecek, fakat sen son nefesinden emin misin? Cenab-ı Hakk sü-i hatimeden kötü sondan muhafaza buyursun.

Terzilik yapan birisi ne namaz kılar ne oruç tutar, günaha devam ettiği halde hiç tevbe etmezmiş. Komşuları her zaman nasihat eder, sen böyle devam edersen yarın Cenab-ı hakka ne cevap vereceksin? Diyorlar. Terzi ise “ben tevbe edeceğim vakit her şeye tevbe edeceğim. O zaman Cenab-ı Hakk beni af eder.” Diyor. Bir gün büyük zatlardan birisi geliyor ve ona şu şekilde soruyor:

- Dünyada sana en çok kolay gelen şey nedir?

- Kumaşı alıp makasla kesmektir. Diyor. Büyük zat

- Peki, Azrail Aleyhisselâm geldiği zamanda kumaşı versem, kesebilir misin? Diye sorunca

- Sen ne diyorsun, o zaman can derdinde nasıl keserim. Diyor. O anda o zat

- Ölüm anında sana dünyada en kolay gelen şeyi yapamıyorsun da, bir defa bile kapısına varmadığın hakkın huzuruna nasıl varacaksın, nasıl tevbe edeceksin? Diyor. Terzi hakikatleri anlayıp, tevbe ediyor çok abid bir zat oluyor.

Beyazıt-ı Bestami Hz. Kâbe-i şerifin orada bir gencin Kâbe-i şerifin duvarına dayanmış hıçkırıklarla ağladığını görüyor. Gencin yanına giderek niçin ağladığını sual ediyor. Genç evvela kimseye derdini söylemek istemiyor. Fakat Beyazıt-ı Bestami Hz.’nin simasına bakıp nur yüzünü görünce onun mübarek bir insan olduğunu anlayıp derdini anlatmaya başlıyor.

“Biz üç kardeştik. Büyük abim 30 sene müezzinlik yaptı. 30 sene sonra vefat edeceği zaman bizden Kuran-ı Kerim istedi. Getirdik. Kur’an-ı Kerimi eline aldı. ‘Bu kitap hak değildir. Batıldır.’ dedi ve imansız gitti. Onun küçüğü, abim 20 sene müezzinlik yaptı. O da öleceği zaman ölüm yatağında bizden Kuran-ı Kerim istedi ve getirdik. O da Kuran-ı Kerimi eline aldı ve ‘Bu kitap hak değildir, batıldır.’ Dedi ve o da imansız gitti. Ben de 10 senedir müezzinlik yapıyorum. Benim sonumda onlar gibi olur ben de imansız gidersem diye ağlıyorum.”

3-  Kıyametin korku ve dehşetinden emin olup Sırat’ı geçmesi onun bayramıdır.

Kabirde meleklerin suallerine cevap verebildiği an bayramdır. İşte o an sevin sevinebildiğin kadar.

Peygamber efendimiz “mü’minin kabri 70 arşın enine, 70 arşın boyuna genişletilir.” Buyuruyor.

Mü’min ölüme yöneldiği vakit, beraberinde kefen ve güzel koku bulunan güneş gibi parlak melekleri Hz. Allah gönderir. Adamın göreceği yerde beklerler. Ruhu çıktığı vakit yer ile gök arasında ne kadar melek varsa onun için istiğfar ederler. Gök kapılarının tümü kendisi için açılır. Ve her kapı kendisinden geçmesini ister. Ruhu Hz. Allah’a yükseldiği vakit melekler “ya Rabbi! Bu falan kulunun ruhudur.” Derler. Cenab-ı Hakk “onu geri çevirin ve onun için hazırladığım mükâfat ve iyilikleri ona gösterin. Zira ben ona vaat ettim. Sizi topraktan yarattım ve toprağa iade edeceğim. Tekrar topraktan çıkaracağım.” Ruh mezarına döner ve hatta kendisini defnedip dağılanların ayaklarının tıkırtılarını dahi duyar. Son bir eziyet olarak melekler onu alabildiğine sıkıştırır. Ve “Rabbin kim? Peygamberin kim? Dinin nedir? Diye sorarlar. Cevap verdiği vakit birisi doğru söyledin diye seslenir. Sonra güzel yüzlü ve güzel kokulu birisi karşısına gelir ve “nimetleri devamlı olan Allah’ın cennet ve rahmetiyle sana müjdeler olsun.” Der.

Mü’min kabrinde yeşil bir bahçe içindedir. Mezarı 70 zira genişletilir. Nurlandırılır ve ayın 14ü gibi parlar.

Kâfirlerin kabrinde 99 yılan kendisine musallat olur. Her yılanın 7 başı vardır. Isırır, sokar ve dirilinceye kadar cismini zehirler.

Hz. Ömer vefat ettiği zaman kabre konulduktan, cemaat dağıldıktan sonra, Hz. Ali, “bakalım Ömer, sual meleklerine ne cevap verecek” diye merak ederek, kabrin bir kenarına, eğilip beklemeye başlar. Biraz sonra beklenen melekler heybetle gelip sorularını sormaya başlar.

— Rabbin kimdir? Nebin kim? diye sormaya başlayınca hiddete gelen büyük halife, şu şekilde sorar;

— Siz kimsiniz, Buraya nereden ve niçin geldiniz? melekler, onun diğer insanlar gibi olmadığını anladılar ve sorularına cevap vermeye başladılar:

— “Biz yedi kat semadan, buraya sana kabir suali sormak için geldik. Bizi bu vazife ile Allah vazifelendirdi, biz münker ve nekir melekleriyiz ve herkese aynı soruları sormak bizim vazifemizdir” dediler. Hz. Ömer tekrar;

— Siz yedi kat semadan geldiğiniz halde, Allah ı unutmadınız mı? diye sorunca, melekler, kendilerinin vazifelerinin Allah’a ibadet etmek olduğunu ve unutmadıklarını söylediler.

Melekler bu cevabı verince, Hz. Ömer hiddetlenerek.

— Siz o kadar uzak yerden geldiğiniz halde Allah ı unutmadınız da, ben koskoca Ömer iki karış toprağın altına girmekle mi Allah ı unutacağım. Bir daha ümmeti Muhammed’e, böyle çirkin surette gelmeyeceksiniz ve böyle yakışıksız sualler sormayacaksınız. Bakın, şu anda sizi geri gönderiyorum, sakın bundan sonra söylediklerimi unutmayın.

Meleklerle Hazreti Ömer arasındaki bu hadiseye şahit olan Hz. Ali gözyaşlarını tutamayarak:

— Ya Ömer! Hakikaten sen Ömer-i Adilsin. Hayatın da, mematın da, ümmete rahmet senin, der ve ağlayarak kabri terk eder.

Beyazıt-ı Bestami hazretleri kabre girdiği zaman sual melekleri “Rabbin kimdir?” diye sorunca o: “Siz gidin beni Rabbime sorun. Eğer Hz. Allah ‘o benim kulumdur!’ derse ne ala, eğer demezse benim Rabbim Hz. Allah’tır desem ne fayda!” Buyuruyor.

4-  Cehennem ve azabından kurtulup Cennete girdiği gün onun bayramıdır.

Mahşer gününde hesabı güzelce verir, sıratı geçer, amel defterini sağ taraftan alırsa ve sevapları, günahlarından ağır gelirse o kişi için 4. Bayramdır.

5-  Cennete girdikten sonra kulun, Rabbül Alemine nazar ettiği, Cemal-i İlahi İle Müşerref olduğu gün mü’minin bayramıdır.

Kulun Rabbül Âlemine nazar ettiği cemali ilahi ile müşerref olduğu gündür. En büyük bayram da budur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis