40 Hadis-i Şerif 57

 40 Hadis-i Şerif 57

 

01- Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:

02- Doğruyu arayın, ılımlı olun! Şunu da iyi bilin ki, hiçbirinizi kendi ameli cennete koyacak değildir. (Buhârî)

03- Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:

04- Şüphesiz, bu din kolaydır. Kim güçleştirmeye kalkışırsa, ona yenik düşer. (Buhârî)

05- Allah vücutlarınıza ve şekillerinize bakmaz. Fakat Allah, kalplerinize bakar.

Niçin hadiste kalbinize bakar diye buyurulmuştur? Çünkü kalp niyetin yeridir. Allah onun için kalbe bakar. (Müslim)

06- Kul, birçok iyi ameller işler. Bu ameller mühürlü bir zarfda melekler tarafından Allah'a yükseltilir ve bu zarf Allah'ın huzuruna konur. Allah-u Teala: Bu zarfı atınız, zira bunun içindeki amel ile benim rızam kasdedilmemiştir buyurur. Sonra Allah-u Teala melekleri çağırır ve : Şu şu amelleri ona yazınız buyurur. Melekler; Ya Rabbi! O bunların hiçbirini yapmadı. derler. Allah-u Teala; Yapmadı ama, yapmayı niyet etti. Buyurur. (Darekutni)

07- Yapılan işler niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti Allah’a ve Resûlü’ne varmak, onlara hicret etmekse, eline geçecek sevap da Allah’a ve Resûlü’ne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir. (Buhârî, Bed’ü’l-vahy 1, Îmân 41, Nikâh 5, Menâkıbu’l-ensâr 45, İtk 6, Eymân 23, Hiyel 1; Müslim, İmâret 155. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Talâk 11; Tirmizî, Fezâilü’l-cihâd 16; Nesâî, Tahâret 60; Talâk 24, Eymân 19; İbni Mâce, Zühd 26)

08- Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-:

-           Hepsi birden yere batacak, âhirette yeniden diriltilip niyetlerine göre hesaba çekileceklerdir buyurdu. (Buhârî, Büyû` 49; Hac 49, Müslim, Fiten 4-8. Ayrıca bk. Tirmizî, Fiten 21; Nesâî, Menâsik 112; İbni Mâce, Fiten 30)

09- Allah Teâlâ sadece kendi rızâsı için yapılan ibadetleri kabul eder, başkasını değil. (Nesâî, Cihad 24)

10- Ameller niyetlere göredir. Herkese niyet ettiği şey vardır. Öyleyse kimin hicreti Allah’a ve Resülüne ise, onun hicreti Allah ve Resülünedir. Kimin hicreti de elde edeceği bir dünyalığa veya nikâhlanacağı bir kadına ise, onun hicreti de o hicret ettiği şeyedir. (Buhâri, Bed’ü’l-Vahy 1, Itk 6, Menâkıbu’l-Ensâr 45, Nikâh 5, Eymân 23, Hiyel 1; Müslim, İmâret 155, (1907); Ebu Dâvud, Talâk 11, (2201); Tirmizi, Fedâilu’I-Cihâd 16, (1647); Nesâî, Tahâret 60, (1, 59, 60)

11- Allah bir kavme azap indirdi mi, o azab, kavmin içinde bulunan herkese isabet eder. Sonra, (Kıyamet gününde) herkes niyetlerine (ve amellerine) göre diriltilirler. (Buhari, Fiten 19; Müşlim, Sıfatu’l-Cenne 84, (2879)

12- Kim kırk sabah Allah’a ihlâslı olursa, kalbinden lisanına hikmet çeşmeleri akmaya başlar. (Feyzu’l-Kadir 6, 43)

13- Şurası muhakkak ki insanlar Kıyamet günü niyetleri üzere diriltilecekler. (İbnu Mace Sünen (4229) – Hds :(7301)

14- Komşusu, kötülüğünden emîn olmayan, (kâmil) mü’min olamaz. (Buhârî)

15- Halkın elindekine göz dikmemek, mü’minin alâmetlerindendir. (Dârekutnî)

16- Çevrendekilerle güzel komşuluk et ve kendin için sevdiğini, istediğini başkaları için de sev, iste ki (tâm, kâmil) Müslümân olasın. (Harâitî)

17- Mü’min akıllı, basîretli, uyanıktır. Her işte Allah’ın rızâsını gözetir. Acele etmez, ilim sâhibidir, harâmlardan kaçar. (Deylemî)

18- Mü’min lanet etmez, kötülemez, müstehcen konuşmaz ve hayâsız olmaz. (Hâkim)

19- Bir insana duyduğu her şeyi söylemesi günah olarak yeter.  (Müslim, İman, 3)

20- Daha vakti var, ilerde yaparım demek, şeytanın mü’minlerin kalplerine bıraktığı bir vesvesedir. (Ramuz)

21- Allah Teâla Hazretleri şöyle ferman buyurdu: Kim benim veli kuluma düşmanlık ederse ben de ona harp ilan ederim. Kulumu bana yaklaştıran şeyler arasında en çok hoşuma gideni, ona farz kıldığım (aynî veya kifaye) şeyleri eda etmesidir. Kulum bana nafile ibadetlerle yaklaşmaya devam eder, sonunda sevgime erer. Onu bir sevdim mi artık ben onun işittiği kulağı, gördüğü gözü, tuttuğu eli, yürüdüğü ayağı (aklettiği kalbi, konuştuğu dili) olurum. Benden bir şey isteyince onu veririm, benden sığınma talep etti mi onu himayeme alır, korurum. Ben yapacağım bir şeyde, mü'min kulumun ruhunu kabzetmedeki tereddüdüm kadar hiç tereddüte düşmedim: O ölümü sevmez, ben de onun sevmediği şeyi sevmem. (Buhârî, Rikak 38.)

22- Allah bu dini zatı için özel olarak seçmiştir. Dininize ancak cömertlik ve güzel ahlak yakışır. Dikkat edin! Dindarlığınızı bu iki nitelikle süsleyin. (Taberani)

23- Her takva sahibi, Muhammed’in (üzerine rahmet ve selam olsun) ehl-i beytindendir. (Taberani, Evsat)

24- İnsanların gelip geçtiği yollarda (caddelerde) oturmaktan sakının.Mutlaka oturacaksanız o zaman yolun hakkını verin.Yolun hakkı ise şunlardır: Harama bakmamak, Yoldan gelip geçen insanlara sıkıntı ve eziyet vermemek, ta’cizde bulunmamak, Verilen selamları almak, İyiliği teşvik etmek, Kötülükten de sakındırmak. (Ebu Davud)

25- Yemeklerinizi biraz soğutarak yeyin ki, sizin için bereketli kılınsın… (İbn-i Adiyy)

26- Kişi malı, hanımı ve çocuğuyla imtihan edilir. (Taberani)

27- Yağmurların çoğalıp bitkilerin (ürünlerin) az, Kur’an okuyanların çok olup dini bilenlerin az, İdarecilerin sayıının artıp, güven duyulanların ise kıt olması kıyametin yaklaştığının delillerindendir. (Taberani)

28- Ümmetimin bana en yakın olanları, bana en çok salavat getirenleridir. (Beyhaki)

29- Resulüllah’a : Cennettekiler uyurlar mı? diye sorulmuştu. Cevaben buyurdu ki: Uyku, ölümün kardeşidir. Cennettekiler uyumazlar. (Tirmizi)

30- Birbirinize karşı mütevazi olmanızı, Allah bana vahiyle emretti. Öyle ki, hiç kimse, kimseye karşı övünmesin ve hiç kimse, hiç kimseye zulmetmesin. (Müslim)

31- İyilikller cennetin kapılarından bir kapıdır. Kötü ölümünü önler. (Ebuşşeyh)

32- Kim müsibete uğramış birini teselli ederse, onun o dert sebebiyle kazandığı sevap kadar sevap kazanır. (İbn-i Mace)

33- Kıyamet gününde Allah, kullarından birini çağırır, huzurunda durdurarak malının hesbını sorduğu gibi, makamının da hesabını sorar. (Hatib)

34- Allah, bir mesleği olup mesleğinde maharetli ve uzman olan kulunu sever. (Taberani)

35- İyiliği yap, kötülükten de sakın. Yanlarından kalktığında, halkın senin hakkında söylemelerinden hoşlanacağın şeyleri gözet ve onları yerine getir. Yanlarından kalktığında halkın senin hakkında söylemelerinden hoşlanmayacağın şeylere ise, dikkat et ve onları yapmaktan da sakın. (Beyhaki)

36- Cömert, malında olan Allah’ın haklarını ödeyendir. Cimri, malındaki Allah’ın haklarını yerine getirmeyen; Rabbinin verdiğinden, Rabbine karşı nekeslik edendir. (Esbehani)

37- Erkek hanımına, hanım da beyine sevgiyle baktıklarında, Cenab-ı Hak ta onlara rahmetle bakar. Şayet erkek, hanımının ellerini ellerine alırsa, her ikisinin de, günahları parmaklarının arasından dökülür gider. (Camiüssağir)

38- Allah bana farzları yerine getirmemi emrettiği gibi, insanlarla “müdara”yı, yani iyi ve güzel geçinmeyi de emretti. (Deylemi)

39- Cennete çok ağaç dikin. Çünkü onun suyu tatlı, toprağı güzeldir.(Yani verimi çoktur. Çok sevap meyvesi alınır) Cennetin ağaçlarından biri olan La havle ve la kuvvete illa billah cümlesini çok söyleyin. (Taberani)

40- Devamlı herkesle kavga ve çekişme halinde olman, günah olarak sana kafidir. (Ramuz)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis