40 Hadis-i Şerif 56

 40 Hadis-i Şerif 56

01- Dininde ihlâslı ol. O zaman sana az amel de yeter. (Hâkim, Müstedrek, VIII, 2797 (4/306)

02- Yüce Allah: 'Ben şirk konusunda kendisine ortak koşulanların en uzak (ve yüce) olanıyım. Her kim bir amel işler de benimle birlikte başkasını ona ortak ederse onu şirkiyle baş başa bırakırım.' buyurdu. (Müslim, Zühd, 46)

03- Allah'a inandım de, sonra da dosdoğru ol! (Müslim, Îmân, 62)

04- …Kalbinde herhangi birine karşı bir aldatma (samimiyetsizlik) bulunmadan sabahlayabilecek ya da akşamlayabileceksen, bunu yap! Yavrucuğum! İşte bu benim sünnetimdendir. Kim benim sünnetimi yaşatırsa, beni sevmiş demektir. Kim de beni severse, cennette benimle birlikte olur. (Tirmizî, İlim, 16)

05- Kim içtenlikle Allah'tan şehit olmayı dilerse yatağı üzerinde bile ölse Allah onu şehitlerin makamlarına ulaştırır. (Müslim, İmâre, 157)

06- Kim Allah için sever, Allah için nefret eder, Allah için verir, Allah için engel olursa, imanını kemale erdirmiş olur. (Ebû Dâvûd, Sünne, 15)

07- Kim, insanların hoşnutsuzluğuna rağmen Allah'ın rızasını kazanmayı isterse, Allah onu insanların sıkıntılarından kurtarır. Kim de Allah'ın hoşnutsuzluğuna rağmen insanların hoşnutluğunu kazanmak isterse, Allah insanları ona musallat eder. (Tirmizî, Zühd, 64)

08- Kazancın en hayırlısı, samimi olduğu takdirde çalışanın kendi eliyle kazandığıdır. (İbn Hanbel, II, 334)

09- Resûlullah (sav), "Sizin hakkınızda en çok korktuğum şey küçük şirktir." dedi. "Yâ Resûlallah! Küçük şirk nedir?" diye sordular. Resûlullah (sav), "Riyadır." buyurdu. (İbn Hanbel, V, 429)

10- Dinin temeli nasihattir. (Buhari)

11- Duyduğu hak sözü, bir müslüman kardeşine söylemek ne güzel hediyedir. (Taberani)

12- Hayra sebep olana, bunu yapanın ecri kadar sevap verilir. (Müslim)

13- Kendi için istediğini din kardeşi için de istemeyen, iman etmiş olmaz. (Buhari)

14- Allahü teâlânın en çok sevdiği kimse, çok nasihat edendir. (İ. Ahmed)

15- Sehl İbn Sa’d es-Sâidî -radıyallahu anh-’dan rivâyet edildiğine göre, Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: Dünyanın Allah katında bir sivrisinek kanadı kadar değeri olsaydı, ondan kafire bir yudum su dahi içirmezdi. (Tirmizî)

16- En güzel rızık, helale, harama dikkat edilerek alın teri ile kazanılandır. (Nesai)

17- İbadet on kısımdır, dokuzu çalışıp helal kazanmaktır. (Deylemi)

18- Rızık için üzülme, takdir edilen rızık seni bulur. (İsfehani)

19- Ana-babaya, evlada bakmak, kimseye muhtaç olmamak için çalışmak cihaddır. (İ. Asakir)

20- İhtiyacını halka açan, ihtiyaçtan kurtulamaz. Allah’a arz eden, ihtiyaçtan kurtulur. (Hâkim)

21- Şu duayı okuyan fakirlikten kurtulur demek, o dua kabul olmuşsa, ona bir çalışma kapısı açılır veya ummadığı yerden rızka kavuşur demektir. Hastalığı için dua eden de şifaya sebep olan ilaca veya başka bir sebeple sıhhate kavuşur. Çalışmak rızkı artırmaz. Rızkı veren Allahü teâlâdır. Çalışmak sebebe yapışmaktır. Sebeplere yapışmak sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

22- Ömrüm uzun, rızkım bol olsun diyen, akrabasını ziyaret etsin, görüp gözetsin! (İ. Ahmed)

23- Sabah uykusu rızka manidir. (Beyheki)

24- Allah korkusunu sermaye edinen, rızka ticaretsiz ve sermayesiz kavuşur. Kur'an-ı kerimde, "Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder ve rızkını ummadığı yerden gönderir" buyuruldu. (Talak 2, 3 - Taberani)

25- Eve girerken "İhlas" suresini okuyan, fakirlik görmez. (T.Kurtubi)

26- Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır. (Şir’a)

27- Günde yüz kere, La ilahe illallah, el-melikül hakkul mübin, Muhammedün Resulullah, sadikul vâdil emin diyen, fakirleşmez, zenginleşir, kabirde kendisine yoldaş olur, Cennetin kapısını da açmış olur. (Hatib)

28- Rızka kavuşan çok hamd etsin! Rızkı azalan istiğfar etsin! (Hatib)  Hamd; "Elhamdülillah", İstiğfar; "Estağfirullah" demektir. İstiğfar etmek, günahların affına sebep olan iyilikleri yapmaktır.

29- Çocuklarının geçimi için sıkıntı çeken birine, Peygamber efendimiz, Neden istiğfar etmiyorsun? Ben günde yüz defa istiğfar ederim buyurdu. Hasan-ı Basri hazretlerine, kıtlık, fakirlik, çocuksuzluktan şikâyette bulunuldu. Hepsine de istiğfar etmesini söyledi. Sebebi sorulunca, Nuh suresinden şu mealdeki âyet-i kerimeleri okudu: “Çok affedici olan Rabbinize istiğfar edin ki, gökten bol yağmur indirsin; size, mal ve oğullar ile yardım etsin, sizin için bahçeler, ırmaklar versin.” (Nuh 10-12)

30- Allah Rasûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem buyurdu:

31- "Şüphesiz Allah, biçimlerinize ve sözlerinize bakmaz, işlerinize ve kalblerinize bakar."

(İbn Mâce)

32- Allah Rasûlü Sallallahu Aleyhi Vesellem buyurdu:

"Kişi, insanların gözünde cennetliklerin işi gibi iş yapar, oysa o cehennemliktir."

(Buhârî)

33- "Ameller, sonlara bağlıdır, ya da sonlarına göredir."

(Müslim)

34- Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:

"ihsan, Allaha sanki Onu görüyormuşsun gibi ibadet etmendir. Zira, sen Onu görmesen de, O seni kesinlikle görür." (Müslim)

35- Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:

"Ameller ancak niyetlere göredir. Herkesin niyetine göre işlem yapılır."

(Buhârî)

36- Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:

"Allah bir topluluğa azap indirirse, içinde bulunan herkese isabet eder. Ancak, dirilirlerken amellerine göre dirilirler."

(Buhârî)

37- Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:

38- "Şüphesiz, dilleriyle söylemedikçe veya onu yapmadıkça, Allah, ümmetimin gönüllerinden geçirdikleri şeyleri bağışlamıştır."

(Buhârî)

39- Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:

"Sen bütün günleri oruçla, geceleri de namazla geçiriyormuşsun?"

"Evet."

"Böyle yaparsan hem gözün, hem de ruhun bitkin düşer, yorulur. Ara vermeden oruç tutanın orucu olmaz. Üç günlük oruç, tüm senenin orucuna bedeldir. Her ayın üç gününü oruçla geçir!" (Müslim)

40- Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:

"Ey insanlar! Amellerden gücünüz yettiği kadarını alın! Siz bıkıp usanmadıkça Allah da bıkmaz. Allahın en çok sevdiği amel, az da olsa devamlı olanıdır."

(Buhârî)

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)