40 Hadis-i Şerif 28


40 Hadis-i Şerif 28

01-  Mü’min kişiye bir ağrı, bir yorgunluk, bir hastalık bir üzüntü hatta bir ufak tasa isabet edecek olsa, Allah onun sebebiyle mü’minin günahından bir kısmını mağfiret buyurur. (Buhari, Marda 1)
02-  Ölüp de pişman olmayan yoktur, mutlaka herkes nedamet duyar: İyi yolda olan hayrını daha çok artırmadığı için pişman olur. Kötü yolda olan da nefsini kötülükten çekip almadığına pişman olur. (Tirmizi, 2405)
03-  Allah-u Teâlâ hazretleri bir kulun hayrını diledi mi ölümünden önce salih amel işlemede muvaffak kılar. (Tirmizi, 2134)
04-  Kim allah’a ve ahirete inanıyorsa misafirine ikram etsin. Kim Allah’a ve ahirete inanıyorsa komşusuna ihsanda (iyilikte) bulunsun. Kim Allah’a ve ahirete inanıyorsa hayır söylesin veya sükût etsin. (Buhari, Edeb 31)
05-  İnsanda bulunan en şerli şey aşırı cimrilik ve şiddetli korkudur. (Ebu Davud, 2511)
06-  İman, yetmiş şubedir. Haya imandan bir şubedir. Bu şubelerden en üstünü "La illallah" sözüdür, en aşağısı da yoldan rahatsız edici bir şeyi kenara çıkarmaktır. (Buhari, İman 3)
07-  Aziz ve celil olan Allah diyor ki: Kim, Kur’an-ı Kerim’i okuma meşguliyeti sebebiyle benden istemekten geri kalırsa, ben ona, isteyenlere verdiğinden fazlasını veririm. (Tirmizi, 2917)
08-  Sizden kim halka namaz kıldırırsa namazı hafif (kısa) tutsun. Zira cemaatte zayıf, sakat hasta ve ihtiyaç sahibi vardır. Müstakil kılınca dilediği kadar uzatsın. (Müslim, 2318)
09-  Bakara Suresinin sonundaki iki ayeti geceleyin kim okursa o iki ayet ona kafi gelir. (Müslim, 807)
10-  Birbirinize, Allah’ın laneti, Allah’ın gadabı ve cehennem temennisiyle bedduada bulunmayın. (Ebu Dâvud, 4906)
11-  İnsanların en hayırlıları benim asrımda yaşayanlardır. Sonra bunları takip edenlerdir, sonra da bunları takip edenlerdir. (Müslim, 2535)
12-  Merhamet etmeyene merhamet edilmez. (Müslim, 2318)
13-  Size şahidlerin en hayırlısını haber vereyim mi: O kendisine taleb edilmezden önce şehadet etmeye gelendir. (Müslim, 1719)
14-  Yalan şehadet, Allah’a şirkle bir tutulmuştur! (Tirmizi, 2300)
15-  Kalbinde zerre miktarı iman bulunan kimse ateşten çıkacaktır. (Tirmizi, 2601)
16-  Mü’minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar. (Müslim, Birr 66)
17-  Bizim orucumuzla ehl-i kitabın orucu arasında hudut, sahur yemeğidir. (Müslim, 6, 60)
18-  Oruç perdedir. Biriniz birgün oruç tutacak olursa kötü söz sarfetmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa "ben oruçluyum!" desin (ve ona bulaşmasın). (Müslim, 1161)
19-  Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır. (Müslim, Sıyâm 203)
20-  Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır. (Buhari, Savm 5)
21-  Hiçbiriniz oruçlu olduğu gün çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendine söver veya çatarsa, ‘ben oruçluyum’ desin. (Buhari, Savm 9)
22-  İki kişinin arasını düzelten, hayır söyleyip, hayır tebliğ eden kimse yalancı değildir. (Müslim, 2605)
23-  Allah’ın en ziyade sevdiği isimler Abdullah ve Abdurrahman’dır. (Müslim, 2132)
24-  İkindiden önce dört rekat nafile kılan kimseye Allah rahmetini bol kılsın. (Ebû Davud, 1271)
25-  Kim imamla namaza başlar, sonuna kadar devam ederse, kendisine gecenin tamamını namazla geçirmiş (sevabı) yazılır. (Ebu Davud, 1375)
26-  Bir gece misafir olmak Müslümanın hakkıdır. Kim, bir ev sahibinde sabahlarsa, ağırlanma masrafı, (ev sahibi) üzerine bir borç olur. (Misafir) dilerse o hakkını alır, dilerse terkeder (almaz). (Ebu Davud, 3750)
27-  Kim: "Rab olarak Allah"ı, din olarak İslam’ı, Resul olarak Hz. Muhammed’i seçtim (ve onlardan memnun kaldım)" derse cennet ona vacib olur. (Ebu Davud, 1529)
28-  Şâfi-i Kerim Allah, her ne hastalık indirmişse onun devasını da indirmiştir. Tek bir hastalığın ilacı yoktur: o da ihtiyarlıktır. (Tirmizi, 2039)
29-  Emin bir Müslüman mal muhafızı olsa ve vazifesini dürüstlükle yapsa, şöyle ki, kendisine (sadaka vs. ) emredileni gönül hoşluğuyla eksiksiz ve tam olarak yerine verse, sadakayı veren iki kişiden biri olur. (Müslim 1023)
30-  Bizim çarşımızda dini bilen kimseler satıcılık yapsın. (Tirmizi, 487)
31-  Sana sıkıntı zamanında okuyacağın bir duayı öğreteyim mi? "Allahu, Allahu Rabbi la üşriku bihi şey’en". (Rabbim Allah’tır, Allah! Ben ona hiçbir şeyi ortak koşmam!)" (Ebu Davud, 1525)
32-  Evin komşusu eve bir başkasından daha çok hak sahibidir. (Tirmizi, 1368)
33-  Bir kimse ihtiyacı için çıkar, sonra geri dönerse, önceki yerine oturmaya (herkesten ziyade) hak sahibidir. (Tirmizi, Edeb 10, (2752))
34-  Akıllı kimse, nefsini muhasebe eden ve ölümden sonrası için çalışandır. Aciz de, nefsini hevasının peşine takan ve Allah’tan temennide bulunan kimsedir.
(Tirmizi, 2461)
35-  Allah-u Teâlâ, "Benim rızam için birbirini sevenlere, Nebilerin ve şehidlerin bile imrenecekleri nurdan minberler vardır. " buyurdu. (R. Salihin, 1, 382)
36-   (Alıcı olmadığınız halde, fiyatları kızıştırmak için) müşteri ile satıcının aralarına girmeyin. (Müslim, 1515)
37-  Hanginiz, varisinin malını kendi malından daha çok sever?… Şunu bilin ki: Kişinin gerçek malı hayatında gönderdiğidir. Geriye koyduğu da varislerinin malıdır. (Buhari, Rikak 12)
38-  İyilik (birr), güzel ahlaktır. Günah da içini rahatsız eden ve başkasının muttali olmasından korktuğun şeydir. (Müslim, 2553)
39-  Rabbiniz hayiydir, kerimdir. Kulu dua ederek kendisine elini kaldırdığı zaman, O, ellerini boş çevirmekten istihya eder. (Tirmizi, 3551)
40-  Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem Zilhicce’den dokuz günle Aşura günü oruç tutardı. Bir de her aydan üç gün, ayın ilk pazartesi ile perşembe günü oruç tutardı. (Tirmizi, 2437)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)