Rızkın Genişlemesi ve Bereketlenmesi İçin Bazı Dua ve Tavsiyeler


Rızkın Genişlemesi ve Bereketlenmesi İçin Bazı Dua ve Tavsiyeler

اللَّهُمَ قَنِّعْنِي بِمَا رَزَقْتَنِي، وَبَارِكْ لي فِيهِ، وَاخْلُفْ عَلَيَّ كُلَّ غَائِبَةٍ لِي بِخَيْرٍ

Bu dua örneğinde, İslâmî açıdan dünyevî ve uhrevî mutluluğu sağlayacak olan hususların hepsi özet olarak dile getirilmektedir.

Okunuşu: “Allâhümme kanni’nî bimâ razektenî ve bâriklî fîhi ve ahlif ‘aleyye külli ğâibetin lî bihayr.”
Anlamı: “Allah’ım! Bana verdiğin rızık konusunda beni kanaat sahibi yap ve o rızkımı bereketli kıl. Zayi olan her nimetin daha hayırlısını bana ihsan eyle.” Kaynak: (Hâkim, De’avât, No:1878)

Bu duasında da Peygamberimiz, kendisine rızık vermesini, rızkını bereketli yapmasını, tükettiği nimetin yenilerini ve daha iyilerini vermesini ve kendisini kanaatkâr yapmasını Allah’tan istemektedir. Bu dua örneği, aynı zamanda istenilen bu rızkı elde edebilmek için çalışılması gerektiğine de işaret eder.

Rızkın Genişlemesi Ve Bereketlenmesi İçin Bazı Tavsiyeler

01-  İnsana verilen maddi ve manevi, bedensel ve ruhsal, içimizde ve dışımızda olan her nimetin kıymetini bilmek. Onun bize Allah’ü Teâlâ’nın bir ikramı, ihsanı ve lütfu olduğunu asla unutmamak. Çünkü nimeti vereni bilmek manevi bir şükürdür.
02-  İsraf etmemek. Zaruri olmayan alışverişleri azaltmak ve sadece helal dairesinde harcama yapmak.
03-  İman ve İslam esaslarını anlatan eserleri okumak ve aile içinde çoluk çocukla beraber imanı, ahlâki ve diğer faydalı konularda sohbetler etmek.
04-  Namazı tadili erkân ile kılmak. Hadis-i Şerif: “Bir adamı namazın rükû ve secdesini hafifletir (tadili erkânı terk eder) görürseniz, onun çoluk çocuğuna acıyınız.” (Ruhul Beyan) Yani tadili erkânı terk eden maişet darlığına düşer, tadili erkâna riayet eden ise maişet genişliğine kavuşur.
05-  Namazlardan sonra okunması sünnet olan tesbihatı (33 Sübhanellah, 33 Elhamdülillah, 33 Allahü Ekber) okumayı asla terke etmemek. Çünkü kelime-i tenzih (Sübhanellah) günahları söküp atar, kelime-i tahmid (Elhamdülillah) her türlü nimete şükürdür, kelime-i tekbir (Allahu Ekber) ise kulun ibadetini ve tövbesini Allah’ü Teâlâ’ya layık hale getirir.
06-  Zekâtını tam, hatta fazla fazla vermek. Malın şükrü mal iledir. Yani zekât, malın şükrüdür. Toprak mahsullerinin zekâtı onda birdir ve “öşür” diye isimlendirilmiştir, ticari malların ve paranın zekâtı ise kırkta birdir. Şükür ise malın artmasına sebeptir. Ayet-i kerimede,
07-  “…Eğer nimetime şükrederseniz onu elbette ve elbette çoğaltırım…” (İbrahim, 14/7)
08-  Buyurmuştur. Yani zekât, malı hem telef olmaktan muhafaza eder, hem de ilahi hazineden artmasını temin eder,
09-  Sabah vakti uyanık olmak. Hadis-i Şerif “Sabah uykusu rızka manidir.” (Beyhaki, Şuabu’l-İman, 6/401) Yani bir Müslüman sabah namazını ve manevi ilticalarını ihmal etmemelidir.
10-  Vakıa suresini okumaya devam etmek. Hadisi Şerif “Kim ki vakıa süresini her gece okursa ona ebediyyen sefalet isabet etmez, kim ki bu sureyi her sabah okursa ona ebediyyen fakirlik yaklaşmaz.” (Havassul Kur’an, İmamı Ya’fi)
11-  Kuşluk namazına devam etmek.
12-  Kazancın da helal olması gerekir. Az da olsa haram karışmasına engel olmak.
13-  Akrabaları ziyaret etmek, onların maddi ve manevi ihtiyaçlarına yardımcı olmak.
14-  Misafir kabul etmek, özellikle fakir ve muhtaçlara destek olmak ve onları evine alarak bir yudum su da olsa ikramda bulunmak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)