Üç Arşın Toprak İçin Değer mi?

Üç Arşın Toprak İçin Değer mi?

Adam, sürekli daha fazla kazanmaya ve zengin olmaya çalışan bir çiftçidir.
Bir gün daha verimli topraklara sahip olmak için toprakların geniş olduğu bir memlekete gider. Oranın Reisine gider ve “Ben toprak sahibi olmak istiyorum, sizde bolca toprak olduğunu ve isteyene verdiğinizi işittim.”
Reis, “Evet isteyen herkese toprak veririm.” Ve gözünün gördüğü her yeri bir şartla alabileceğini söyler. Reisin şartı şudur:
Toprak sahibi olmak isteyen adam, bir noktadan başlayarak almak istediği toprağı küçük çukurlar kazarak işaretleyecektir ancak, güneş batmadan istediği genişlikte araziyi kazarak başladığı noktaya gelmek zorundadır, böylece akşama kadar ne kadar arazi çevrelemişse hepsi kendisinin olacaktır.
Adam, güneşin doğuşuyla hoşuna giden araziyi büyük bir hızla işaretlemeye başlar, yolun yarısı geçmiştir ki güzel bir arazi daha görür.
“Burayı da arazimin içine katarsam iyi olur, verimli bir alan” der.
Sağa doğru koşu alanını daha da fazla genişletir, güneşin batmasına az kalmıştır, koşmaktan ayakları yara içinde kalmıştır, çok yorulmuştur, ama ne olursa olsun başladığı yere güneş batmadan yetişmek zorundadır. Hırs gözünü bürümüştür. Hızını arttırır, var gücüyle koşar. Alkışlar içinde güneşin batmasına saniyeler kala başladığı yere yetişir ve o yorgunlukla yığılır kalır, etraftakiler seslenir ama cevap alamazlar, adamın ağzından kan gelmiş ve ölmüştür.
Adam Reisin emriyle hemen olduğu yere gömülür. Ve burada ibret verici o son sözü söyler bize Tolstoy:
“Onun İhtiyaç Duyduğu Üç Arşın Kadar Bir Topraktı…’’

Tolstoy

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis