Zenginlerin Müslüman Olmak İçin Şartları

Zenginlerin Müslüman Olmak İçin Şartları

Mekkeli' zengin müşrikler, Peygamber Efendimize haber gönderdi:

- Sana iman eden ve etrafında bulunan kimseler bizim köle ve cariyelerimizdir. Bazıları ise Mekke'nin en fakir insanlarıdır. Biz onlarla aynı odada oturmaktan sıkılır, onların üst - başlarının kokusundan rahatsız oluruz. Eğer sen bir sedire oturur bizi de yanına alırsan ve böylelikle onlardan ayrılırsak îslâmiyeti kabul ederiz. Onların bize uzak oturmaları lâzım, dediler.

Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem:

- Ben müminleri yanımdan uzaklaştıramam, Diye cevap verip bu şartı kabul etmedi.

Bu sefer zengin müşrikler Müslüman olmak için şu teklifi ileri sürdüler:

- Halk bizi bu fakirlerle görürse ne der. Eğer bizim de Müslüman olmamızı istiyorsanız, fakirler ve zenginler için ayrı ayrı toplantı yap. Biz geldiğimiz zaman onlar çıksınlar, onlar geldiği zaman da biz çıkıp gidelim. Böylece fakir ve zenginler ayrılmış olur, hiç de bir zararı olmaz, dediler.

Resûlüllah Sallallahü Aleyhi Vesellem:

- Bu şekilde olur, buyurarak onların tekliflerini kabul etti.

Hazreti Ömer Radiyallahü Anh de Radiyallahü Anh:

- Ya Resûlallah! Onların bu şartını kabul buyurun, bakalım sözlerinde durup Müslüman olacaklar mı? diyerek o da bu durumu kabul etmiş oldu.

Kureyşli zenginler, bu anlaşmayı mukavele şeklinde bir kâğıda yazmak istediler. Resûl- ü Ekrem bir kâğıt istedi ve anlaşmayı yazmak için de Hazreti Ali Radiyallahü Anh’a emir verdi. O esnada anlaşma yazılmadan evvel şu âyeti kerîme nazil oldu:

“Sabah - akşam Rablerine, sırf O'nun cemalini dileyerek dua edenleri huzurundan kovma. Onların kâfirlerin hesabından hiçbir şey sana, senin hesabından hiçbir şey de onlara ait değildir. Onları fakirleri kovarsın ama zâlimlerden olursun.” En'am sûresi âyet, 52

Bu âyeti kerîme nazil olunca Efendimiz Sallalahü aleyhi ve sellem kâğıdı yazmadı. Hazreti Ömer Radiyallahü Anh de bu âyeti kerîme nazil olunca çok korktu ve söylediği sözden çok pişman oldu. Fakat ondan sonra nazil olan ellidördüncü âyeti celîle, Hazreti Ömer Radiyallahü Anh’ın af olunduğunu ve Allah yanında büyük kıymeti olduğunu beyân ediyordu. Hak Teâlâ Cebrail vasıtasiyle:

- “Benden Ömer Radiyallahü Anh’a selâm söyle. Onun bizim yanımızda çok kıymeti vardır, öyle küçük şeylerle biz onun bağını kesmeyiz, buyurarak Hazreti Ömer Radiyallahü Anh’ın kemâl derecesini bir kere daha açıkladı. (Alıntı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis