Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Uşağı Olmak Gerekir

Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Uşağı Olmak Gerekir

Bilgi, dünyanın en önemli hazinesidir. Ancak bu hazineyi elde etmenin de elbette ki çeşitli bedelleri vardır. İnsan beyni bir bilgisayar beyni gibi değildir. Bir bilgiler yığınını saniyeler içinde bilgisayar hafızasına kaydetmeniz mümkündür. Ancak tüm o bilgileri insan hafızasına kaydedebilmek için zamana ve çabaya ihtiyaç duyarsınız.

Her türlü bilgiyi bilmenin ve kullanmanın şartı onu öğrenmek ve kalıcı hafızaya atmaktır. Bunun da yegâne yolu bıkmadan usanmadan çalışmak, gerekirse gecesini gündüzüne katmak, zaruri ihtiyaçlardan vazgeçmek ve diğer bazı fedakârlıklarda bulunmaktır. İnsanlar aslanlar gibi yemek için, eşekler gibi çalışmalıdır. Aynı zamanda bilmek için de tüm çabasını ortaya koymalıdır. İlmi ve bilgisi ile tanıdığımız o kadar çok insan vardır ki bu insanlar, o seviyeye gelebilmek için nice fedakârlıklarda bulunmuştur. En temel gereksinimlerinden biri olan uykusundan bile vazgeçmiş, uyumamak için saçlarını iplerle tavana bile bağlamışlardır. Velhasıl güçlerinin çok üstünde bir çaba harcamış, tüm imkânlarını ziyadesiyle zorlamışlardır.

Evet, bilginin efendisi olmak için çalışmanın kölesi olmak gerekir. Çalışmayı kendine görev saymayanların ilerlemesi mümkün değildir. Hayatımızın her evresinde çalışmalı, bilgi edinmeyi, bilgiyi kullanmayı, insanlara faydalı hale getirmeyi ilke edinmeliyiz. Tüm bunları yaptığımız halde bilginin efendisi olmamamız için hiçbir sebep yoktur. Kişi isterse, en zor işleri bile başarabilir. Bu da, azim ve fedakârlıkla olur. 

Bilgi adrestir. Adresi bilmezsen nasıl gideceksin? 
(Alıntı)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis