Cehennemin İsimleri
   
Cehennemin isimleri. Ahirette günahkârların ve Kâfirlerin gireceği Cehennem çok şiddetli ve dayanılamayacak azapların olduğu bir azap yeridir. Yüce Mevla’mız Kuran ı Kerim ve yüce Peygamberi Fahri Kâinat Efendimiz aracılığı ile bu azabı bize bildirmiştir ve sakınmamızı emretmiştir. İşte bu azap yeri olan Cehennemin ciddiyeti birçok isim ile alınarak Kuran’da zikredilmiştir. Şimdi bu isimlerin birer ayet ile zikrederek açıklamaya çalışalım. Kuran ı kerimde cehennem yedi isim ile anılmıştır: Cehennem ismi genel olarak derin ve büyük bir hesap kuyusu anlamına gelmektedir. Şimdi bu isimleri sıralayalım.

1. Nâr: Bu isim gözleri kamaştıran şiddetli bir ışık içeren ateş manasına gelmektedir: Şüphesiz, inkâr edenlere, ne malları, ne de evlatları Allah’a karşı hiçbir fayda sağlar. Onlar Nar’ın (Cehennem ateşinin) yakıtıdırlar. (Ali İmran 3.10)

2. Cahîm: Son derece şiddetli ve büyük, alevleri kat kat yükselen kızgın ateş. Lügat manası olarak da derin bir kuyuda şiddetle yanan kor manasına gelmektedir.

İnkâr edenlere ve ayetlerimizi yalanlayanlara gelince, işte onlar Cahim‘e girecek olanlardır (cehennemliklerdir). (Maide 5.86 )

3. Haviye: Düşenlerin bir yer çoğunun asla geri dönemediği büyük hesapsız uçurum. Lügat manada yüksek bir yerden derin bir çukura düşmek manasına gelmektedir. Bu kelime Hüviy kelimesinden türemiştir ve genel olarak uçurum derin çukur manasına gelmektedir.

İşte onun anası (varacağı yer Cehennemdir ) Hâviye‘dir. (Karia 101.9)

4. Saîr: Çılgın, zapt etmek mümkün olmayan ateş. Lügat manasında karıştırılan kızgınlaştırılan ateş manasına gelmektedir.

Şüphesiz Allah, kâfirlere lanet etmiş ve onlara Saîr (alevli bir ateş) hazırlamıştır. (Ahzap 33.64)

5. Lezâ: Dumanın olmadığı ve katıksız alev. Lügat manası dumansız yalın ateş yani bu bakımdan ateşin çok şiddetli hali anlamına gelmektedir.

Hayır, (ne mümkün)! Şüphesiz cehennem, Lazâ’dır (derileri kavurup çıkaran alevli ateştir). (Mearic 70.(15-16))
6. Sakar: Çok büyük kızgın ateş. Yakıcı kızartıcı gibi manalarına gelen bu isim lügat manada güneş gibi kavurucu ateş demektir.

Yüzüstü ateşe sürüklendikleri gün kendilerine, Sakar‘ı (Cehennemin dokunuşunu) tadın! Denecek.

7. Hutame: Obur, aç ve kızgın ateş. Bazı bilginler bu yedi ismin, cehennemin yedi tabakası olduğunu ileri sürmüşlerdir. Lügatte kırıp parçalamak manasına gelen bu isim bizlere içine düşeni ateşle parçalaya un ufak eden manasına gelmektedir.

Hayır! Ant olsun ki o, Hutâme’ye (Cehennem’e) atılacaktır. (Huzeme 104. 4)
Yüce Mevla’mız bizleri uyarıyor hem de önemle ve ciddiyetle. Zira Cehennem çok ciddiye alınması gereken bir konudur. Akıl sahibi insan bu azaplara düşmemek için canla başla çalışmalı ve kulluğunu icra etmelidir. Yüce Mevla’mız bizi Cehennem azabından korusun. Âmin (Alıntı) 
Dikkat Edelim: Cehennem'i tanııyalım ki O'ndan korunalım. Allah'ü Teâlâ hepimizi Cehenneminden korusun! Cennetine dahil etsin!




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)