Bayer Tarihine Bir Yolculuk

Bayer Tarihine Bir Yolculuk


Her şey iki kişi arasındaki dostluk, doğaya sonsuz bir merak ve iki mutfak fırınıyla başladı. İşadamı Friedrich Bayer ve boyacı Johann Friedrich Weskott bu fırınlarla deneyler yaparak, sonunda boya füksininin nasıl yapılacağını keşfettiler. 1 Ağustos 1863 tarihinde, Wuppertal-Barmen'de 19. yüzyılın devasa bir potansiyele sahip girişimlerinden birine imza atarak "Friedr. Bayer et. comp." firmasını kurdular.



1863-1881: İlk yıllar

1 Ağustos 1863 tarihinde boya satıcısı Friedrich Bayer ve usta boyacı Johann Friedrich Weskott "Friedr. Bayer et comp.,” ortaklığını kurdu ve şirket hızla büyüdü. 1881 yılında Bayer anonim şirkete dönüştüğünde, büyüme için gereken maddi dayanak oluştu.



1881-1914: Uluslararası şirket haline gelme

1881 ve 1914 yılları arasında Bayer uluslararası operasyonlarla bir kimya firması haline geldi. Boya maddeleri şirketin en büyük bölümü olmayı sürdürürken, yeni iş alanları da eklenmeye başladı. Carl Duisberg'in büyük bir araştırma tesisi kurması şirketin devam eden gelişiminde birinci derecede önemli bir adım oldu.



1914-1925: I. Dünya Savaşı ve sonuçları

Bayer'in baş döndürücü gelişimi I. Dünya Savaşı nedeniyle durakladı. Şirket büyük ihracat pazarlarında önemli ölçüde kesintiyle karşılaştı ve boya ve ilaç satışları da benzer şekilde geriledi. Bayer savaş ekonomisine giderek artan şekilde entegre olmayı sürdürdü. Bayer 1917 yılında Dormagen'de üçüncü Alman üretim tesisinin açılışını yaptı.



1925-1945: I.G. Farbenindustrie AG

Bayer, BASF ve Agfa arasında 1905 yılından itibaren bir çıkar birliği gündeme geldi. Başlıca ihracat pazarlarına yeniden erişim sağlanması amacıyla, Alman katran boyaları endüstrisinde yer alan bu şirketler ve diğerleri Carl Duisberg'in inisiyatifiyle 1915/16'da daha büyük bir topluluk oluşturmak üzere bir araya geldi.



1945-1951: I.G.'nin dağılması ve Bayer'in yeniden kurulması

1945 yılının Kasım ayında Müteffik Kuvvetler I.G.'ye el koydu ve tesislerin tamamı Müttefik subaylarının kontrolü altına alındı. Şirketin dağılması ve mal varlığının savaş tazminatlarına sunulması gündeme geldi. Ancak olaylar bu şekilde gelişmedi.



1951-1974: Yeniden yapılanma ve "ekonomik mucize"

Bayer'in yeniden yapılanması Almanya Federal Cumhuriyetindeki Wirtschaftswunder veya "ekonomik mucize" ile yakından ilişkilidir. II. Dünya Savaşı sonucunda Bayer değerli patentleri dahil olmak üzere yabancı mal varlığını ikinci kez kaybetmiş oldu. Bayer 1946 yılında halen Müttefiklerin kontrolü olmak suretiyle satış faaliyetlerini yeniden başlatmaya adım attı.



1974-1988: Petrol krizi ve birleşme

1973/74 petrol krizi "ekonomik mucize"nin herkes için tam anlamıyla bitmesine yol açtı. 1974 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığına Kurt Hansen'in ardından Herbert Grünewald geldiğinde, dünya ekonomisi ciddi bir gerileme içindeydi. Petrol bazlı kimyasal hammaddelerin fiyatları yalnızca birkaç ay içinde dört katına çıktı.



2001-2010: Grubun Yeniden Yapılanması

Grup, Bayer kültürünün birinci yüzyılını ve Bayer Cross'un 100. yılını kutladı. Bu dönemde üç yeni alt grup – Bayer HealthCare, Bayer CropScience and Bayer MaterialScience – kuruldu. Bayer Lanxess AG'yi ayrı bir birim haline getirdi ve Schering AG'yi bünyesine kattı.



2010–2015: Geleceğe yatırım

Bayer, Şubat 2011'de Leverkusen'de karbondioksit kullanarak yüksek teknolojili plastikler üretmek üzere "Dream Production" pilot fabrikasını açtı. 2013 yılında Bayer, kuruluşunun 150. yılını dünya çapında kutladı. Şirket, dünyanın çeşitli yerlerine bir zeplin göndererek, Alman Başbakanı Angela Merkel ve ünlülerin katıldığı yıldönümü sergileri düzenledi. Bayer, 2014 yılında Algeta şirketinin satın alınmasıyla onkoloji bölümünü güçlendirdi.
(Alıntı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)