Cehennemden Kurtaran İp: NAMAZ

Cehennemden Kurtaran İp: NAMAZ

 

İmâm-ı Rabbânî Kuddisi Sirrûh hazretleri talebelerinden Şeyh Abdülhay Kuddisi Sirrûh’a yazdığı nasîhat dolu bir mektupta buyuruyor ki:

“İslâmın beş şartını yerine getirmeye can ve gönülden çalışmalıdır. Bunlar arasında bedenle yapılacakların en mühimi, dînin direği olan namazdır. Nitekim, Kur'an-ı kerîmde Ankebût sûresi 45. âyetinde meâlen:

“Kusûrsuz kılınan bir namaz, insanı pis, çirkin işleri işlemekten korur.” buyrulmaktadır.

Namazın edeblerinden bir edebi kaçırmayarak kılmaya gayret etmelidir. Namaz tamam kılınabildi ise, İslâmın esas ve büyük temeli kurulmuş olur. Cehennem'den kurtaran sağlam ip yakalanmış olur. Allahü Teâlâ hepimize, doğru dürüst namaz kılmak nasîb eylesin!

Namaza dururken; “Allahü ekber” demek; Allahü Teâlâ’nın, hiçbir mahlûkun ibâdetine muhtâç olmadığını, her bakımdan hiçbir şeye ihtiyâcı olmadığını, insanların namazlarının O'na faydası olmayacağını bildirmektedir.

Namaz içindeki tekbirler ise; Allahü Teâlâ’ya karşı yakışır bir ibâdet yapmaya liyâkat ve gücümüz olmadığını gösterir.

Rükûdaki tesbihlerde de, bu mânâ bulunduğu için, rükûdan sonra, tekbir emrolunmadı.

Hâlbuki secde tesbihlerinden sonra tekbir söylemek emrolundu. Çünkü secde, tevâzû ve aşağılığın en ziyâdesi, zillet ve küçüklüğün son derecesi olduğundan, bunu yapınca, hakkı ile tam ibâdet etmiş sanılır. Bu düşünceden korunmak için secdelerde yatıp kalkarken, tekbir söylemek sünnet olduğu gibi, secde tesbihlerinde a'lâ demek emrolundu.

Namaz, mü’minin mîrâcı olduğu için, namazın sonunda, Peygamber efendimizin mîrâc gecesinde söylemekle şereflendiği kelimeleri yâni; ‘Ettehıyyâtü’yü okumak emr olundu. O hâlde namaz kılan kimse, namazı kendine mîrâc yapmalı. Allahü Teâlâ’ya yakınlığının nihâyetini namazda aramalıdır...”

Türkiye Gazetesi 28.03.2022


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)