Müslüman’ların Allah’ü Teâlâ’ya Karşı Görevleri

 Müslüman’ların Allah’ü Teâlâ’ya Karşı Görevleri

01- Allah’ü Teâlâ’nın varlığına, birliğine, eşi-benzeri ve ortağı olmadığına; Muhammed Aleyhisselâm’ın Allah’ü Teâlâ’nın kulu ve peygamberi olduğuna;  Gönderdiği bütün meleklerine, bütün kitaplarına, bütün peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah’ü Teâlâ’dan geldiğine kalben ve lafzen; gözüyle görmüş gibi iman etmek.

02- Allah’ü Teâlâ’ya şirk koşmamak. (Nisa Sûresi, 36, 48)

03- Yalnız Allah’ü Teâlâ’ya ibadet etmek ve yalnız Allah’ü Teâlâ’dan yardım dilemek. Allah’tan başka ilah tanımamak. (Fatiha Sûresi, 5)

04- Hür irade ve rızayla sadece Allah’ü Teâlâ’ya teslim olmak, nimet ve yardımı sadece O’ndan beklemek, kulluk ve ibadeti sadece O’na yapmak, sadece Allah’ü Teâlâ’ya güvenmek, Vekil olarak sadece Allah’ü Teâlâ’yı tanımak, Allah’ü Teâlâ rızasını tüm amellerden üstün tutmak.

05- Adam öldürmemek, zina etmemek, hırsızlık yapmamak, içki içmemek, yalan söylememek… Gibi bütün haramlardan kaçınmak.

06- Allah’ü Teâlâ’nın dostlarına dost olmak, düşmanlarına düşman olmak; Hristiyanlar’ı, Yahudileri, ateistleri… Kâfirleri dost edinmemek, kötülüklerden uzak olmak; hayırları desteklemek; salihlerle beraber olmak.

07- Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, ilim öğrenmek… Gibi Allah’ü Teâlâ’nın emrettiği bütün farzlarını yerine getirmek.

08- Cihat etmek. (Bakara Sûresi, 190, 194; Al-i İmran Sûresi, 157; Mâide Sûresi,  54; Nisa Sûresi, 71, 84, 95; Tevbe Sûresi, 20)

09- İyiliği emretmek ve kötülüğü nehyetmek. (Hacc Sûresi)

10- Allah’ü Teâlâ yolunda, Allah’ü Teâlâ dostları ve tevhid erleri ile aynı safta olarak; küfür ve şer cephesi ile sürekli mücadele etmek.

11- Allah’ü Teâlâ’yı her şeyden çok sevmek. O’nun sevgisini kalbimize yerleştirmek.

12- Allah’ü Teâlâ’nın sıfatlarını ve esmalarını tanımak, kâinattaki tecellilerini anlamak, kâinat ve bedenlerdeki ayetlerini görmek, bu basiret ve güzellikleri haddimiz oranında akıl, kalp ve ruhumuzda yaşatmaya gayret etmek.

13- Sevdiğini Allah’ü Teâlâ için sevmek, sevmediğini Allah’ü Teâlâ için sevmemek.

14- Tâzim li-emrillâh: Allah’ü Teâlâ’nın emirlerini huşû ile kalp ve beden âhengi içinde, sevgi ve saygıyla yerine getirmeye çalışmak. O’na karşı her zaman edepli ve terbiyeli olmak.

15- Şefkat alâ halkillâh: Allah’ü Teâlâ’nın bütün mahlûkâtına merhamet ve şefkat göstermek.

16- Allah’ü Teâlâ korkusunu içimizde duymak.

17- Acizliğini ve fakirliğini bilmek; bütün güç, kudret ve her şeyin Allah’ü Teâlâ’ya ait olduğunu bilmek; Dünyanın süs ve gösterişine aldanmamak; mal, makam ve evlâtlarıyla övünmemek, şımarmamak.

18- İffetini korumak. (Mü'minûn Sûresi, 5) (Meâric Sûresi, 29) (Nûr Sûresi, 31)

19- Emaneti gözetmek; emaneti hıyanet etmemek; verdiği sözde durmak. (Bakara Sûresi, 177; Mü'minûn Sûresi, 8; Meâric Sûresi, 32)

20- Emaneti ehline vermek, adaletli davranmak. (4 / Nisa Sûresi, 58. ayet)

21- Boş şeylerden yüz çevirmek. (Mü'minûn Sûresi, 3)

22- Allah’ü Teâlâ’nın verdiği rızıktan, Allah’ü Teâlâ yolunda harcamak. (Bakara Sûresi, 3) (Enfâl 3)

23- Hep Allah’ü Teâlâ’dan istemek; dua etmek. (Bakara Sûresi- 172; Mü’min Sûresi -60)

24- Yaptığı her işi Allah’ü Teâlâ’nın rızası için; en kaliteli ve en güzel şekilde yapmak.

25- Allah’ü Teâlâ’nın verdiği sayısız nimetlere her zaman şükretmek. (Bakara Sûresi, 172)

26- Allah’ü Teâlâ’nın kelâmı Kur’an-ı Kerim’i anlayarak ve hazmederek okumak, hayata yansıtmak, nimetlere nankörlük etmemek, ibadetlere riya ve gösteriş bulaştırmamak,

27- Allah’ü Teâlâ’yı hep sevgi ile saygı ile zikretmek.

28- Allah’ü Teâlâ’yı amir, kendini memur görmek.

29- Anne ve babamıza itaat etmek; “öf” bile dememek, Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, komşulara yardım etmek. (İsra Sûresi-23; Nisa Sûresi, 36)

30- Kendini, ailesini ve çoluk çocuğunu;  Cehennem ateşinden korumak. (Tahrîm Sûresi, 6)

31- Bütün gayretiyle iki cihan saadeti için çalışmak.

32- Allah’ü Teâlâ için çeşitli ibadetler yapmak. (Sadaka vermek, çocukları sevindirmek, yaşlılara, yetimlere, engellilere ve benzeri durumda olanlara merhametli davranmak, herkese iyilik etmek…)

33- Allah’ü Teâlâ’yı ve ölümü unutmamak; nefis ve şeytana uymamak; hata ve günahlarına pişman olup nasuh tevbe ve istiğfar etmek…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)